Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

Πρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

|

Χορταστική και πλούσια, η παραδοσιακή αυτή ομελέτα με λουκάνικα θα σας μείνει αξέχαστη. Στην Ανδρο την λένε “Φρουτάλια ή Φουρτάλια”. Ομως όπως κι εάν προφέρετε σημασία έχει η γεύση της και η αλήθεια είναι ότι από τη πρώτη πιρουνιά διαπιστώνεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό… Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” ταξιδεύουμε έως την Ανδρο…

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)
  •  4 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα παντοπωλεία – ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  •  8 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
  •  τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι και πιπέρι
  •  λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για την φρουτάλια ή φουρτάλια, σε ευρύχωρο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και, όταν ζεσταθεί λίγο, τηγανίζουμε τα λουκάνικα ολόκληρα αφού τα τρυπήσουμε εδώ κι εκεί μ’ ένα πιρούνι, για περίπου 5 λεπτά από όλες τις μεριές.
  2. Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κρατάμε ζεστά.
  3. Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αδειάζουμε το περισσότερο λάδι.
  5. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το τυρί, το μυρωδικό, αλάτι και όσο πιπέρι μάς αρέσει.
  6. Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα (ολόκληρα ή κομμένα, όπως τα θέλουμε) στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
  7. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.
  8. Ελέγχουμε αν ψήθηκε από κάτω ανασηκώνοντάς την με μια σπάτουλα. Ωστόσο θα έχει πήξει και στην επιφάνεια.
  9. Αν μπορούμε, αναποδογυρίζουμε το τηγάνι (πάνω από το νεροχύτη, για να μη λερώσουμε την κουζίνα) ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη σπρώχνουμε προσεκτικά ώστε να γλιστρήσει ξανά στο τηγάνι και να ψηθεί και από την άλλη.
  10. Διαφορετικά, τη μεταφέρουμε, αφού τυλίξουμε 3 – 4 φορές το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο, στο γκριλ του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
  11. Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και την κόβουμε σαν τούρτα.
  12. Συνοδεύουμε με ψωμί και σαλάτα της προτίμησής μας.

Η ελαφριά εκδοχή

  1. Εχω δοκιμάσει και έχω υιοθετήσει τη φρουτάλια ψητή στο φούρνο. Είναι πιο ελαφριά.
  2. Βάζω τις πατάτες αλατοπιπερωμένες και λαδωμένες σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στο φούρνο και, όταν σχεδόν ψηθούν, προσθέτω τα λουκάνικα και όταν ψηθούν κι αυτά τραβάω μια στιγμή το ταψί και περιχύνω το μείγμα των αυγών.
  3. Ψήνω την φρουτάλια ή φουρτάλια μέχρι να στερεοποιηθεί το αυγό.

Μυστικά

  • Φρουτάλιες φτιάχνουν στην Ανδρο με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ανάλογα με την εποχή: χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.λπ. Αλλά αυτό που έπρεπε πάντα να περιέχει μια αξιοπρεπής παραδοσιακή φρουτάλια ήταν τα ντόπια λουκάνικα αλλά και άλλα προϊόντα που κρατούσαν στα σπίτια από τα χοιροσφάγια.
  • Η συνταγή είναι από τον Απρόβατο και την κ. Ερριέτα Παπαϊωάννου. Ελλείψει σπιτικών εφοδίων… διαλέξτε από το εμπόριο νόστιμα χωριάτικα λουκάνικα και, αντί για το ντόπιο τυρί βολάκι, μια ξερή μυζήθρα ανακατεμένη με ώριμο κεφαλοτύρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νίκη για την Κέα: Ακυρώθηκαν 3 ανεμογεννήτριες στη θέση Πάουρα

Ο αγώνας κατοίκων και φορέων φέρνει καρπούς – Η φύση προστατεύεται, αλλά η μάχη για τον Άγιο Παντελεήμονα συνεχίζεται

Fraport: «Πτώση» στη Σαντορίνη, σταθεροποίηση στη Μύκονο τις πρώτες εβδομάδες του 2025

Η Σαντορίνη μετρά σοβαρές απώλειες λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης — Τι δείχνουν τα στοιχεία για την κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Απρίλιο και το α’ τετράμηνο

“Κείων Γεύσεις”: Μια γιορτή που ένωσε την Κέα με γεύσεις, μουσικές και αυθεντική φιλοξενία

Η Ιουλίδα πλημμύρισε αρώματα και χαμόγελα στην πρώτη μεγάλη γαστρονομική γιορτή της Κέας, που στήθηκε με αγάπη από επαγγελματίες, παραγωγούς και τον Δήμο

Καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από τον Δήμο Θήρας

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης, με στόχο ένα καλοκαίρι γεμάτο μάθηση, παιχνίδι και φαντασία για τους μικρούς δημότες

Η Νάξος στο επίκεντρο της επιστήμης: Εκδήλωση για τις νευροεπιστήμες πριν τα μεγάλα συνέδρια

Ενημερωτική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” με κορυφαίους επιστήμονες, λίγο πριν το κοινό συνέδριο της Ελληνικής και της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροεπιστημών

Επίσκεψη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σαντορίνη εν όψει της τουριστικής περιόδου

Συναντήσεις του Προέδρου Γιάννη Ρούσσου με τοπικούς φορείς και τον Δήμαρχο Σαντορίνης για τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης ημέρας

Super Market: Μάχη … δισεκατομμυρίων ευρώ με επίκεντρο τη πίτα από τα τουριστικά νησιά

Ο τουρισμός απογειώνει τον τζίρο σε Κρήτη και νησιά – Σκλαβενίτης, ΑΒ, Lidl, Μασούτης και άλλοι «παίκτες» ενισχύουν τη θέση τους

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος (16/05) σε περιοχές της πόλης Νάξου

Δείτε σε ποιες περιοχές της πόλης Νάξου θα υπάρχει αύριο σχεδόν ωριαία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Φόρτωμας: Συνάντηση με Κικίλια, στο επίκεντρο υποδομές στις Κυκλάδες

Στο τραπέζι οι ανάγκες στελέχωσης λιμεναρχείων, τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια και κρίσιμα έργα λιμενικών υποδομών

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.