Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

Πρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

|

Χορταστική και πλούσια, η παραδοσιακή αυτή ομελέτα με λουκάνικα θα σας μείνει αξέχαστη. Στην Ανδρο την λένε “Φρουτάλια ή Φουρτάλια”. Ομως όπως κι εάν προφέρετε σημασία έχει η γεύση της και η αλήθεια είναι ότι από τη πρώτη πιρουνιά διαπιστώνεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό… Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” ταξιδεύουμε έως την Ανδρο…

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)
  •  4 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα παντοπωλεία – ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  •  8 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
  •  τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι και πιπέρι
  •  λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για την φρουτάλια ή φουρτάλια, σε ευρύχωρο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και, όταν ζεσταθεί λίγο, τηγανίζουμε τα λουκάνικα ολόκληρα αφού τα τρυπήσουμε εδώ κι εκεί μ’ ένα πιρούνι, για περίπου 5 λεπτά από όλες τις μεριές.
  2. Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κρατάμε ζεστά.
  3. Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αδειάζουμε το περισσότερο λάδι.
  5. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το τυρί, το μυρωδικό, αλάτι και όσο πιπέρι μάς αρέσει.
  6. Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα (ολόκληρα ή κομμένα, όπως τα θέλουμε) στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
  7. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.
  8. Ελέγχουμε αν ψήθηκε από κάτω ανασηκώνοντάς την με μια σπάτουλα. Ωστόσο θα έχει πήξει και στην επιφάνεια.
  9. Αν μπορούμε, αναποδογυρίζουμε το τηγάνι (πάνω από το νεροχύτη, για να μη λερώσουμε την κουζίνα) ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη σπρώχνουμε προσεκτικά ώστε να γλιστρήσει ξανά στο τηγάνι και να ψηθεί και από την άλλη.
  10. Διαφορετικά, τη μεταφέρουμε, αφού τυλίξουμε 3 – 4 φορές το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο, στο γκριλ του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
  11. Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και την κόβουμε σαν τούρτα.
  12. Συνοδεύουμε με ψωμί και σαλάτα της προτίμησής μας.

Η ελαφριά εκδοχή

  1. Εχω δοκιμάσει και έχω υιοθετήσει τη φρουτάλια ψητή στο φούρνο. Είναι πιο ελαφριά.
  2. Βάζω τις πατάτες αλατοπιπερωμένες και λαδωμένες σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στο φούρνο και, όταν σχεδόν ψηθούν, προσθέτω τα λουκάνικα και όταν ψηθούν κι αυτά τραβάω μια στιγμή το ταψί και περιχύνω το μείγμα των αυγών.
  3. Ψήνω την φρουτάλια ή φουρτάλια μέχρι να στερεοποιηθεί το αυγό.

Μυστικά

  • Φρουτάλιες φτιάχνουν στην Ανδρο με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ανάλογα με την εποχή: χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.λπ. Αλλά αυτό που έπρεπε πάντα να περιέχει μια αξιοπρεπής παραδοσιακή φρουτάλια ήταν τα ντόπια λουκάνικα αλλά και άλλα προϊόντα που κρατούσαν στα σπίτια από τα χοιροσφάγια.
  • Η συνταγή είναι από τον Απρόβατο και την κ. Ερριέτα Παπαϊωάννου. Ελλείψει σπιτικών εφοδίων… διαλέξτε από το εμπόριο νόστιμα χωριάτικα λουκάνικα και, αντί για το ντόπιο τυρί βολάκι, μια ξερή μυζήθρα ανακατεμένη με ώριμο κεφαλοτύρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής