Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

Πρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

|

Χορταστική και πλούσια, η παραδοσιακή αυτή ομελέτα με λουκάνικα θα σας μείνει αξέχαστη. Στην Ανδρο την λένε “Φρουτάλια ή Φουρτάλια”. Ομως όπως κι εάν προφέρετε σημασία έχει η γεύση της και η αλήθεια είναι ότι από τη πρώτη πιρουνιά διαπιστώνεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό… Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” ταξιδεύουμε έως την Ανδρο…

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)
  •  4 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα παντοπωλεία – ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  •  8 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
  •  τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι και πιπέρι
  •  λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για την φρουτάλια ή φουρτάλια, σε ευρύχωρο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και, όταν ζεσταθεί λίγο, τηγανίζουμε τα λουκάνικα ολόκληρα αφού τα τρυπήσουμε εδώ κι εκεί μ’ ένα πιρούνι, για περίπου 5 λεπτά από όλες τις μεριές.
  2. Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κρατάμε ζεστά.
  3. Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αδειάζουμε το περισσότερο λάδι.
  5. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το τυρί, το μυρωδικό, αλάτι και όσο πιπέρι μάς αρέσει.
  6. Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα (ολόκληρα ή κομμένα, όπως τα θέλουμε) στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
  7. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.
  8. Ελέγχουμε αν ψήθηκε από κάτω ανασηκώνοντάς την με μια σπάτουλα. Ωστόσο θα έχει πήξει και στην επιφάνεια.
  9. Αν μπορούμε, αναποδογυρίζουμε το τηγάνι (πάνω από το νεροχύτη, για να μη λερώσουμε την κουζίνα) ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη σπρώχνουμε προσεκτικά ώστε να γλιστρήσει ξανά στο τηγάνι και να ψηθεί και από την άλλη.
  10. Διαφορετικά, τη μεταφέρουμε, αφού τυλίξουμε 3 – 4 φορές το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο, στο γκριλ του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
  11. Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και την κόβουμε σαν τούρτα.
  12. Συνοδεύουμε με ψωμί και σαλάτα της προτίμησής μας.

Η ελαφριά εκδοχή

  1. Εχω δοκιμάσει και έχω υιοθετήσει τη φρουτάλια ψητή στο φούρνο. Είναι πιο ελαφριά.
  2. Βάζω τις πατάτες αλατοπιπερωμένες και λαδωμένες σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στο φούρνο και, όταν σχεδόν ψηθούν, προσθέτω τα λουκάνικα και όταν ψηθούν κι αυτά τραβάω μια στιγμή το ταψί και περιχύνω το μείγμα των αυγών.
  3. Ψήνω την φρουτάλια ή φουρτάλια μέχρι να στερεοποιηθεί το αυγό.

Μυστικά

  • Φρουτάλιες φτιάχνουν στην Ανδρο με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ανάλογα με την εποχή: χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.λπ. Αλλά αυτό που έπρεπε πάντα να περιέχει μια αξιοπρεπής παραδοσιακή φρουτάλια ήταν τα ντόπια λουκάνικα αλλά και άλλα προϊόντα που κρατούσαν στα σπίτια από τα χοιροσφάγια.
  • Η συνταγή είναι από τον Απρόβατο και την κ. Ερριέτα Παπαϊωάννου. Ελλείψει σπιτικών εφοδίων… διαλέξτε από το εμπόριο νόστιμα χωριάτικα λουκάνικα και, αντί για το ντόπιο τυρί βολάκι, μια ξερή μυζήθρα ανακατεμένη με ώριμο κεφαλοτύρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Καστράκι: Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή, τι συνέβη;

Φώκια Monachus monachus εκβράστηκε νεκρή στο Καστράκι Νάξου – Πνίγηκε μπλεγμένη σε πετονιές, η πιθανότερη αιτία

Νάξος – Παναγία Αργοκοιλιώτισσα: Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων

Παρασκευή 25 Απριλίου... Η Νάξος γιορτάζει .. Παναγία Αργοκοιλιώτισσα - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κικίλιας: Το 50% που χάνεται από τα Λιμενικά Ταμεία θα αναπληρωθεί με χρηματοδότηση από το “Πράσινο Ταμείο”

Η Πολιτεία δεν μπορεί να παρέμβει στον ελεύθερο ανταγωνισμό, αλλά έχει άλλα όπλα στη φαρέτρα της, που δεν θα επιτρέψουν την στρέβλωση του ανταγωνισμού

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο

Ελλάδα – Μητσοτάκης: Κάθε Νοέμβριο επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές

Με εισοδηματικά κριτήρια η επιστροφή του ενοικίου - Θα δοθούν επιπλέον 500 εκατομμύρια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - Στο 1 δισ. το ύψος των μόνιμων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Σαντορίνη – Αμπέλι: Εκπέμπει SOS, τρόπος αντίδρασης

Το κρασί Σαντορίνης εκπέμπει SOS: Φόβοι ότι η παραγωγή μπορεί να μηδενιστεί

Σαντορίνη: Ανοιχτό κάλεσμα από τη Θύελλα Καμαρίου για το ντέρμπι τίτλου στη Νάξο με τον Πανναξιακό ΑΟ

Δωρεάν εισιτήρια και κάλεσμα συμμετοχής στον ”ΤΕΛΙΚΟ” με τον Πανναξιακό από την Θύελλα Καμαρίου

Νάξος: Φιλοξενεί στο ΔΑΚ “Δημήτρης Περιστεράκης” το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (πρόγραμμα)

Η Νάξος φιλοξενεί στο ΔΑΚ "Δημήτρης Περιστέρακης" το 52ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εφήβων (δείτε πρόγραμμα)

Στοίχημα: Συνδυασμός νίκης Παναθηναϊκού και γκολ στο Σίτι – Αστον Βίλα

Η πρόταση της ημέρας μέσα από συνδυασμό μπάσκετ (Euroleague) και ποδόσφαιρο (Premier League).

Νάξος: Πωλείται οικόπεδο έκτασης 750 m2 στο Χαλκί

Πωλητήριο σε ακίνητο (οικόπεδο) στην Κοινότητα Χαλκίου και κοντά στον δρόμο προς Μονή - Εκταση και τιμή, πληροφορίες εντός

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα