Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

Πρόταση ημέρας: Μία διαφορετική ομελέτα με άρωμα Ανδρου

|

Χορταστική και πλούσια, η παραδοσιακή αυτή ομελέτα με λουκάνικα θα σας μείνει αξέχαστη. Στην Ανδρο την λένε “Φρουτάλια ή Φουρτάλια”. Ομως όπως κι εάν προφέρετε σημασία έχει η γεύση της και η αλήθεια είναι ότι από τη πρώτη πιρουνιά διαπιστώνεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό… Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” ταξιδεύουμε έως την Ανδρο…

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)
  •  4 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες
  •  2/3 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο (βολάκι ανδριώτικο – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα παντοπωλεία – ή ξερή μυζήθρα μαζί με κεφαλοτύρι)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
  •  8 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
  •  τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  •  αλάτι και πιπέρι
  •  λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για την φρουτάλια ή φουρτάλια, σε ευρύχωρο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και, όταν ζεσταθεί λίγο, τηγανίζουμε τα λουκάνικα ολόκληρα αφού τα τρυπήσουμε εδώ κι εκεί μ’ ένα πιρούνι, για περίπου 5 λεπτά από όλες τις μεριές.
  2. Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κρατάμε ζεστά.
  3. Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αδειάζουμε το περισσότερο λάδι.
  5. Χτυπάμε καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το τυρί, το μυρωδικό, αλάτι και όσο πιπέρι μάς αρέσει.
  6. Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα (ολόκληρα ή κομμένα, όπως τα θέλουμε) στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
  7. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.
  8. Ελέγχουμε αν ψήθηκε από κάτω ανασηκώνοντάς την με μια σπάτουλα. Ωστόσο θα έχει πήξει και στην επιφάνεια.
  9. Αν μπορούμε, αναποδογυρίζουμε το τηγάνι (πάνω από το νεροχύτη, για να μη λερώσουμε την κουζίνα) ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη σπρώχνουμε προσεκτικά ώστε να γλιστρήσει ξανά στο τηγάνι και να ψηθεί και από την άλλη.
  10. Διαφορετικά, τη μεταφέρουμε, αφού τυλίξουμε 3 – 4 φορές το χερούλι του τηγανιού με αλουμινόχαρτο, στο γκριλ του φούρνου και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
  11. Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και την κόβουμε σαν τούρτα.
  12. Συνοδεύουμε με ψωμί και σαλάτα της προτίμησής μας.

Η ελαφριά εκδοχή

  1. Εχω δοκιμάσει και έχω υιοθετήσει τη φρουτάλια ψητή στο φούρνο. Είναι πιο ελαφριά.
  2. Βάζω τις πατάτες αλατοπιπερωμένες και λαδωμένες σε ένα καλά λαδωμένο ταψί στο φούρνο και, όταν σχεδόν ψηθούν, προσθέτω τα λουκάνικα και όταν ψηθούν κι αυτά τραβάω μια στιγμή το ταψί και περιχύνω το μείγμα των αυγών.
  3. Ψήνω την φρουτάλια ή φουρτάλια μέχρι να στερεοποιηθεί το αυγό.

Μυστικά

  • Φρουτάλιες φτιάχνουν στην Ανδρο με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ανάλογα με την εποχή: χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.λπ. Αλλά αυτό που έπρεπε πάντα να περιέχει μια αξιοπρεπής παραδοσιακή φρουτάλια ήταν τα ντόπια λουκάνικα αλλά και άλλα προϊόντα που κρατούσαν στα σπίτια από τα χοιροσφάγια.
  • Η συνταγή είναι από τον Απρόβατο και την κ. Ερριέτα Παπαϊωάννου. Ελλείψει σπιτικών εφοδίων… διαλέξτε από το εμπόριο νόστιμα χωριάτικα λουκάνικα και, αντί για το ντόπιο τυρί βολάκι, μια ξερή μυζήθρα ανακατεμένη με ώριμο κεφαλοτύρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κίνημα “Σώστε τις παραλίες”: Διαμαρτυρία αύριο (07/07) στην είσοδο της περιοχής “Αλυκό”

Πολίτες της Νάξου αναμένεται να κάνουν παρέμβαση στην παραλιακή περιοχή με οικολογική σημασία, το Αλυκό της Νάξου

Σέριφος: Αγγελία – viral από επιχείρηση εστίασης με σημείο αναφοράς τον εργαζόμενο

Μία διαφορετική αγγελία εργασίας, κόντρα σε όσες έχουμε διαβάσει, έρχεται από το νησί της Σερίφου και δίνει το σωστό παράδειγμα

Κατ. Γιαννακά: Το μνημείο αγώνων για τη Δημοκρατία, η Γυάρος βορά στην “αξιοποίηση”

Αρθρο της Κατερίνας Γιαννακά για την Γυάρο, το αλίμενο κολαστήριο, από μνημείο αγώνων για τη δημοκρατία, παραδίδεται βορά στην «αξιοποίηση»…

Gov.gr: Εως το τέλος του έτους οι διαδικασίες, από άδειες γάμου μέχρι και λύσεις διαζυγίου

Μέσω gov.gr ως το τέλος του έτους οι διαδικασίες, από άδειες γάμου μέχρι και λύσεις διαζυγίου

Πάρος: Ο δήμος προχωρεί στην δημιουργία Εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας

Δημιουργία Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας στον δήμο Πάρου

Λήμνος: Ασθενής έδειξε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς με … 25 σουβλάκια

Ασθενής έδειξε την ευγνωμοσύνη του στέλνοντας... 25 τυλιχτά στα επείγοντα νοσοκομείου της Λήμνου

Σύρος – Stoiximan AegeanBall Festival: “Εσπασε” κάθε ρεκόρ συμμετοχών με 540 αθλητές (!!!)

Στη Σύρο το μεγαλύτερο FIBA 3X3 Stoiximan AegeanBall Festival - Ρεκόρ συμμετοχών με 540 αθλητές & 330 αγώνες συνολικά σε 3 ημέρες

Πρόταση ημέρας: “Μους γιαουρτιού με κίτρο Νάξου” από την Μαριέττα Γαλάνη

Μους γιαουρτιού με κίτρο Νάξου στο ποτήρι από την Μαριέττα Γαλάνη

Αντικύθηρα: Η αστροφυσική βελτιώνει την κατανόηση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τα αποτελέσματα παρέχουν νέα στοιχεία ότι ένα από τα στοιχεία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του ελληνικού σεληνιακού έτους

Ανάφη – Ρούκουνας: Στην ταβέρνα της παπαδιάς μαγειρεύουν με παραθαλάσσια κηπευτικά

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με ζαρζαβατικά από το παραθαλάσσιο περιβόλι της μαγειρεύει η οικογένεια Αλεξοπούλου, η μοναδική που ζει ολοχρονίς στον Ρούκουνα.

Σίφνος: «Όλοι τα γνωρίζουμε….ΑΛΛΑ ΣΩΠΑΙΝΟΥΜΕ»

Κραυγή απόγνωσης από κάτοικο της Σίφνου που μιλάει για την σωστή διαχείριση του νερού…

Νάξος: Γιάννης Μαράκης και Αγγελική Πότση ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου

Ο Γιάννης (Μαράκης) πήρε το κορίτσι (Αγγελική Πότση) και ετοιμάζεται να γίνει πατέρας

Πάρος: Τροχαίο με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες στο Πυργάκι

Πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και τροχαίο δυστύχημα στο Πυργάκι της Πάρου

Νάξος – Κ. Κατσιούλης: Μικρές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση (video)

Τέσσερις συμβουλές από τον Κώστα Κατσιούλη (Πραγματογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων) για την αποφυγή ατυχημάτων (video)

Δυτικές Κυκλάδες: Καθημερινή σύνδεση με Λαύριο χάρη στο “Hsc Cat I” (video)

Νέο ταχύπλοο στις Δυτικές Κυκλάδες, το πρώτο ταξίδι γνωριμίας σήμερα και η σύνδεση με το Λαύριο (video)

Φολέγανδρος: Ελεύθερος ο πλοίαρχος του “Σαόνησος”

Ελεύθερος ο πλοίαρχος με προφορική εντολή του Εισαγγελέα Νάξου - Ποια η κατηγορία

Δονούσα: Καταγγελία στο ΑΤ Νάξου για κατασκευή ακινήτου στην παραλία “Κέδρος”

Καταγγελία πραγματοποιήθηκε από ιδιώτη για κατασκευή ακινήτου στην παραλία "Κέρδος" στην Δονούσα

Νάξος: Διακοπές για τον Κώστα Φορτούνη, έρχονται και οι …κούπες

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού Κώστας Φορτούνης βρίσκεται εδώ και αρκετές ώρες στη Νάξο - Το απόγευμα της Παρασκευής οι κούπες στη πλατεία στο λιμάνι

Σέριφος: Υπό έλεγχο η φωτιά, εικόνες βιβλικής καταστροφής σε ένα μέτωπο φωτιάς 15 χιλιομέτρων

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και σοβαρές καταστροφές «Σπίτια, αποθήκες και εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης του νησιού.

Εκτακτο – Κεραμωτή: Εντοπίστηκαν Αμερικανοί τουρίστες που χάθηκαν σε μονοπάτι

Αμεση αντίδραση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας όσον αφορά τον εντοπισμό δύο Αμερικανών που χάθηκαν στο δρόμο για τον καταρράκτη της Ρουτσούνας