Μελαχρινό ή μελαχρινή Νάξου, είναι το παραδοσιακό γλυκό του νησιού που θα σας θυμίσει μια αφράτη, αέρινη, σιροπιαστή καρυδόπιτα. Φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όμως στη Νάξο η αλήθεια είναι ότι η διαφορά είναι αισθητή. Και μέσω του “Γαστρονόμου” έχουμε τη συνταγή που μας δίνει η κα Ιουλιανή Πολυκρέτη.. Μας κερνάει ένα υπέροχο γλυκό που αξίζει να δοκιμάσουμε όλοι…
Ας την απολαύσουμε, όπως μας την παραθέτει η Νένα Δημητρίου που είχε ρόλο δοκιμαστή στο σπίτι της κας Πολυκρέτη στη Νάξο
Υλικά
Βάρος: για το ταψί του φούρνου
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Καρυδόπιτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Βουτυρώνουμε το βαθύ ταψί του φούρνου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε στον κάδο του μίξερ (με το εργαλείο που λέγεται «φτερό») το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να προκύψει ένα αφράτο, ασπριδερό μείγμα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα ασπράδια (δλδ.το σιμιγδάλι, το παξιμάδι, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα, τη ρακή, τα καρύδια και το γάλα).
- Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και καθαρίζουμε πολύ καλά τον κάδο του μίξερ, στον οποίο χτυπάμε τα ασπράδια αυγών σε μαρέγκα.
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα της πίτας ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε την καρυδόπιτα για 1 ώρα.
Σιρόπι
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και βράζουμε το μείγμα, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, για μερικά λεπτά ή μέχρι να γίνει ένα σιρόπι όχι ιδιαιτέρως πηχτό.
- Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
- Όταν βγάλουμε τη ζεστή καρυδόπιτα από τον φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί και την περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 16.