Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας με άρωμα Πόλης: Iτς πιλάφι από μια "αρχόντισσα"

Πρόταση Ημέρας με άρωμα Πόλης: Iτς πιλάφι από μια “αρχόντισσα”

|

Μερακλίδικο, παλατιανό και με περιθώριο για πολλούς αυτοσχεδιασμούς, το περίφημο ιτς πιλάφι της πολίτικης κουζίνας είναι το συνοδευτικό-κόσμημα στο γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.

Πρωταγωνίστρια η κυρία Ελένη Φίλη-Νιότη, αρχόντισσα Πολίτισσα, παλαιάς κοπής. Η συνταγή της για “ιτς πιλάφι” που προσφέρει μέσα από τον “Γαστρονόμο” απλά μας έμεινε αξέχαστη.

Χρόνος: 20′ προετοιμασία /  55′ μαγείρεμα /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: 8
# 650 γρ. ρύζι Καρολίνα
# 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
# 40 γρ. μαύρες σταφίδες
# 20 γρ. κουκουνάρια
# 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι +1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
# 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμη για το άλειμμα της φόρμας
# 100 ml ελαιόλαδο
# άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), για το σερβίρισμα
# αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ιτς πιλάφι, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μπολ το ρύζι, 1 κουτ. σούπας αλάτι και ζεστό νερό τόσο ώστε να το καλύπτει καλά. Το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να μουλιάσει.
  2. Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς το με τα χέρια μας.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το μετρημένο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κουκουνάρια για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  6. Ρίχνουμε την κανέλα, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και 700 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να πιει τα περισσότερα υγρά.
  7. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει και να μαλακώσει καλά το ρύζι.
  8. Ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό – αν και το ρύζι είναι μουλιασμένο και η φωτιά πολύ χαμηλή, οπότε μάλλον δεν θα χρειαστεί.
  9. Αποσύρουμε, αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με βούτυρο και τη γεμίζουμε με το ρύζι.
  10. Στρώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να απορροφήσει τους υδρατμούς και να «σταθεί».
  11. Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 104.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donats, βρε donats» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.

Καλοκαίρι στη Νάξο του 1953, μνήμες χρωματισμένες με φως

Ένας πίνακας-ωδή στη νησιώτικη νοσταλγία. Ο ρέμπελος χρόνος, οι αριθμοί που περνούν, το λιμάνι, οι άνθρωποι, κι η Μυρτιδιώτισσα να στέκει αμετακίνητη, όπως η ίδια η ψυχή της Νάξου.

Η χωριάτικη σαλάτα δεν είναι συνταγή, είναι καλοκαίρι σε μια μπουκιά

Ο Χριστόφορος Πέσκιας αποκαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της χωριάτικης: μια γευστική ωδή στις αναμνήσεις, στη γη, στο λάδι και στην απλότητα της μεσογειακής ζωής.

Ο.ΝΑ.Σ.: Όχι στη μεταφορά των Κούρων, ζητάμε διάλογο, όχι απομάκρυνση από τον φυσικό τους χώρο

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων αντιδρά στην απόφαση μεταφοράς των Κούρων Φλεριού και Φαραγγιού, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής τους στον τόπο που γεννήθηκαν και ανήκουν.

Κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων: “Όχι στη μεταφορά των Κούρων, όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Νάξου την Παρασκευή 11 Ιουλίου – Ολόκληρη η Νάξος ενωμένη για την προστασία της πολιτιστικής της ταυτότητας

Πωλούνται δύο οικοδομήσιμα οικόπεδα στη Μουτσούνα Νάξου – 300 μέτρα από τη θάλασσα

Σπάνια ευκαιρία επένδυσης στα ανατολικά της Νάξου: δύο οικόπεδα 4,2 στρεμμάτων έκαστο, εντός οικισμού και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.