Μερακλίδικο, παλατιανό και με περιθώριο για πολλούς αυτοσχεδιασμούς, το περίφημο ιτς πιλάφι της πολίτικης κουζίνας είναι το συνοδευτικό-κόσμημα στο γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.
Πρωταγωνίστρια η κυρία Ελένη Φίλη-Νιότη, αρχόντισσα Πολίτισσα, παλαιάς κοπής. Η συνταγή της για “ιτς πιλάφι” που προσφέρει μέσα από τον “Γαστρονόμο” απλά μας έμεινε αξέχαστη.
Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 55′ μαγείρεμα / 30′ αναμονή / Σύνολο: 1 ώρα και 45′
Υλικά
Μερίδες: 8
# 650 γρ. ρύζι Καρολίνα
# 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
# 40 γρ. μαύρες σταφίδες
# 20 γρ. κουκουνάρια
# 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι +1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
# 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμη για το άλειμμα της φόρμας
# 100 ml ελαιόλαδο
# άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), για το σερβίρισμα
# αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ιτς πιλάφι, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μπολ το ρύζι, 1 κουτ. σούπας αλάτι και ζεστό νερό τόσο ώστε να το καλύπτει καλά. Το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να μουλιάσει.
- Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς το με τα χέρια μας.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το μετρημένο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κουκουνάρια για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τις σταφίδες και το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε την κανέλα, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και 700 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να πιει τα περισσότερα υγρά.
- Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει και να μαλακώσει καλά το ρύζι.
- Ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό – αν και το ρύζι είναι μουλιασμένο και η φωτιά πολύ χαμηλή, οπότε μάλλον δεν θα χρειαστεί.
- Αποσύρουμε, αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με βούτυρο και τη γεμίζουμε με το ρύζι.
- Στρώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να απορροφήσει τους υδρατμούς και να «σταθεί».
- Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 104.