Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας με άρωμα Πόλης: Iτς πιλάφι από μια "αρχόντισσα"

Πρόταση Ημέρας με άρωμα Πόλης: Iτς πιλάφι από μια “αρχόντισσα”

|

Μερακλίδικο, παλατιανό και με περιθώριο για πολλούς αυτοσχεδιασμούς, το περίφημο ιτς πιλάφι της πολίτικης κουζίνας είναι το συνοδευτικό-κόσμημα στο γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι.

Πρωταγωνίστρια η κυρία Ελένη Φίλη-Νιότη, αρχόντισσα Πολίτισσα, παλαιάς κοπής. Η συνταγή της για “ιτς πιλάφι” που προσφέρει μέσα από τον “Γαστρονόμο” απλά μας έμεινε αξέχαστη.

Χρόνος: 20′ προετοιμασία /  55′ μαγείρεμα /  30′ αναμονή /  Σύνολο: 1 ώρα και 45′

Υλικά

Μερίδες: 8
# 650 γρ. ρύζι Καρολίνα
# 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
# 40 γρ. μαύρες σταφίδες
# 20 γρ. κουκουνάρια
# 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι +1/2 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
# 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμη για το άλειμμα της φόρμας
# 100 ml ελαιόλαδο
# άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), για το σερβίρισμα
# αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ιτς πιλάφι, ξεκινάμε ρίχνοντας σε ένα μπολ το ρύζι, 1 κουτ. σούπας αλάτι και ζεστό νερό τόσο ώστε να το καλύπτει καλά. Το αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά να μουλιάσει.
  2. Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε καλά τρίβοντάς το με τα χέρια μας.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το μετρημένο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κουκουνάρια για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  5. Προσθέτουμε τις σταφίδες και το ρύζι και σοτάρουμε για άλλα 4 – 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  6. Ρίχνουμε την κανέλα, το μπαχάρι, αλατοπίπερο και 700 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να πιει τα περισσότερα υγρά.
  7. Χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου μισή ώρα, ώσπου να φουσκώσει και να μαλακώσει καλά το ρύζι.
  8. Ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό – αν και το ρύζι είναι μουλιασμένο και η φωτιά πολύ χαμηλή, οπότε μάλλον δεν θα χρειαστεί.
  9. Αποσύρουμε, αλείφουμε μια φόρμα του κέικ με βούτυρο και τη γεμίζουμε με το ρύζι.
  10. Στρώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να απορροφήσει τους υδρατμούς και να «σταθεί».
  11. Ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με τον άνηθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 104.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία