Με χίλιους τρόπους μπορούμε να μαγειρέψουμε όσπρια. Έχουν σπουδαία γεύση, είναι στοιχείο της γαστρονομικής μας ταυτότητας και ταιριάζουν με πολλών λογιών υλικά. Ιδίως τώρα τη Σαρακοστή, που η νηστεία βγάζει από την εξίσωση τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το ψάρι, είναι μια εξαιρετική και ιδιαιτέρως θρεπτική εναλλακτική.
Με φασόλια, φακές, ρεβύθια και φάβα μπορούμε να κάνουμε πλούσιες σαλάτες, χορταστικά ντιπ, οσπριοκεφτέδες κι ένα σωρό φαγητά για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι: όσπρια με λαχανικά, με χόρτα και μυρωδικά, με θαλασσινά, με ζυμαρικά, στον φούρνο, στην κατσαρόλα, ακόμη και στο τηγάνι.
Στη συγκεκριμένη πρόταση μέσα από τον “Γαστρονόμο” έχουμε τα Μαυρομάτικα σαλάτα με σπανάκι και; Εδώ πάμε στο τυροκομείο Πιτταρά. Είμαστε στη Νάξο, οπότε θα επιλέξουμε αρχικά φρέσκια μυζήθρα. Ομως έχουμε κι άλλες επιλογές: ξινοτύρι, κυβάκια γραβιέρας αλλά και φέτα ή χαλούμι σαγανάκι κ.ά. Οτι μπορεί να μας παρέχει ένα τυροκομείο, όπως αυτό του Πιτταρά στις Μέλανες της Νάξου.
Χρόνος: 20′ προετοιμασία, 45′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 5′
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα σαλάτα με σπανάκι και φρέσκια μυζήθρα, αρχικά βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, τα μαυρομάτικα μαζί με το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
- Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε και τα αλατίζουμε όπως είναι ζεστά.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το σπανάκι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα φασόλια.
- Ανακατεύουμε και αδειάζουμε σε πιατέλα.
- Ανακατεύουμε τα ντοματίνια, το ξύσμα, τον δυόσμο, τον άνηθο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και αδειάζουμε το όλον πάνω στα φασόλια με το σπανάκι.
- Σκορπίζουμε το τυρί και σερβίρουμε τα μαυρομάτικα σαλάτα με σπανάκι και φρέσκια μυζήθρα.
Στο ποτήρι μας: Λευκές ρετσίνες από Σαββατιανό, Ροδίτη, Ασύρτικο.
Πηγή: gastronomos.gr