Τετάρτη και η πρόταση της ημέρας έχει όσπρια. Οπως διαβάζουμε στον “Γαστρονόμο” που μας συνοδεύει στην συγκεκριμένη στήλη σε τακτική αναφορά..
“Για την ημέρα που συνήθως ετοιμάζουμε όσπρια, προτείνουμε τα ευκολόβραστα μαυρομάτικα, που δεν χρειάζονται καν μούλιασμα. Τα μαγειρεύουμε με τρυφερά σπανάκια και λεμονάτη σάλτσα και έχουμε ένα απίθανα νόστιμο και αρωματικό φαγητό.
Συνοδεύουμε με μια τραγανή καροτοσαλάτα με λαδολέμονο, κεφαλοτύρι σαγανάκι και ζεστό προζυμένιο ψωμί”. Οπως καταλαβαίνεται το κεφαλοτύρι δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό του “Τυροκομείο Πιτταρά” που δίνει διαφορετική γεύση στο τραπέζι μας..
Ας δούμε την συνταγή της ημέρας
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι, αρχικά βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, τα φασόλια μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι και 1 λίτρο νερό.
- Στη συνέχεια, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
- Βγάζουμε 1 κουτάλα της σούπας με φασόλια και σπανάκι και τη ρίχνουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί και να σχηματιστεί μια κρεμώδης και χυλωμένη σάλτσα.
- Συνοδεύουμε, τα μαυρομάτικα με σπανάκι, με κεφαλοτύρι σαγανάκι (ή λίγη φέτα) και χωριάτικο ψωμί.
Νέας εποχής εμφιαλωμένες ρετσίνες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 224.