Δεν έχει λάδι αυτό το φρικασέ με μανιτάρια, λευκά και άγρια, γλυκοπατάτες και μπόλικα χόρτα. Ούτε σταγόνα. Αλλά γίνεται νοστιμότατο. Με γλυκές και λεμονάτες νότες. Η πρόταση μας έρχεται από τον “Γαστρονόμο” με την υπογραφή της Νένας Ισμυρνόγλου…
Χρόνος: 40′ προετοιμασία, 50′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 30′
Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ, άλαδα, αρχικά ρίχνουμε, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και 1 κουτ. σούπας νερό.
- Στη συνέχεια, τα αχνίζουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά. Αν δούμε ότι το νερό εξατμίστηκε και τα πράσα αρχίζουν να κολλάνε στον πάτο του σκεύους, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό επιπλέον.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε όλα μαζί τα μανιτάρια.
- Τα ψήνουμε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσουν να «αρπάζουν» και να ροδίζουν.
- Ρίχνουμε τα χόρτα, αλατίζουμε και τα αχνίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μαραθούν.
- Ρίχνουμε 750 ml νερό και τις γλυκοπατάτες.
- Αφήνουμε το υγρό να πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε προσεκτικά μόνο τις γλυκοπατάτες.
- Έπειτα, τις ρίχνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το φουντουκοβούτυρο και τον μετρημένο χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά.
- Αδειάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί στο υπόλοιπο ζουμί.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται και σερβίρουμε, τα μανιτάρια και γλυκοπατάτες φρικασέ.
- Πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με το ξύσμα λάιμ και ραντίζουμε με επιπλέον ζωμό λεμονιού, κατά βούληση.
Μυστικά
Αν θέλουμε, για ακόμη μεγαλύτερο βάθος και ένταση στη γεύση, μπορούμε να ψήσουμε τα μισά μανιτάρια σε σχαροτήγανο ή στο γκριλ, πριν τα προσθέσουμε στο φαγητό.
Πηγή: gastronomos.gr