Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Μακαρονάδα με πέστο ρόκας, σπαράγγια και ξινότυρο Πιτταρά

Πρόταση ημέρας: Μακαρονάδα με πέστο ρόκας, σπαράγγια και ξινότυρο Πιτταρά

|

Μακαρονάδα. Ενα απλό υπέροχο γρήγορο πιάτο. Στην Ελλάδα βέβαια, όταν χρησιμοποιούμε τον μακαρόνια εννοούμε όλα τα μακριά ζυμαρικά, ενώ οι Ιταλοί macaroni αποκαλούν μονάχα εκείνα που έχουν τρύπα στο κέντρο τους. Η λέξη πάντως μακαρόνι, είναι ελληνική και προέρχεται από τα μακάρια δείπνα που παρέθεταν οι αρχαίοι Έλληνες μετά τις κηδείες. Εκεί σερβίριζαν μεταξύ άλλων και βρασμένα τυλιχτά ζυμαρικά, σαν τις κρητικές μακαρούνες, απ’ όπου και προέρχεται το όνομα μακαρόνι.

Ο Οράτιος και ο Κικέρων αναφέρουν τα lagani, λέξη που προέρχεται από τα αρχαιοελληνικό λάγανον και είναι τα σημερινά λαζάνια. Όσο για τη λέξη πάστα (στα ιταλικά pasta), η οποία χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, η ετυμολογία της ανάγεται στη λατινική λέξη pasta, που με τη σειρά της προέρχεται από το ελληνικό παστά (χυλός με κριθάρι).

Όποια κι αν είναι όμως η καταγωγή τους, ελληνική, αραβική, περσική ή κινέζικη, τα μακαρόνια ευδοκίμησαν στην Ιταλία – η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή ζυμαρικών χρονολογείται από τα μέσα του 15ου αιώνα, στο βιβλίο του μάγειρα Μαρτίνο ντα Κόμο.

Αρκετά όμως με την ιστορία. Αυτό που έχει σημασία, έχει η πρόταση της ημέρας. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” και την αρωγή του Χριστόφορου Πέσκια έχουμε “Μακαρονάδα με πέστο ρόκας, σπαράγγια και ξινοτύρι Ίου”… Μια δροσερή και ελαφριά μακαρονάδα για το καθημερινό τραπέζι. Βέβαια εάν θέλουμε βάζουμε και “Ξινότυρο Πιτταρά” που είναι και το ίδιο ή και καλύτερο, για να τιμήσουμε και το νησί μας..

Χρόνος: 15′ προετοιμασία / 10′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 25′

Υλικά

Μερίδες: για 4 μερίδες

Για το πέστο
# 200 γρ. φύλλα ρόκας
# 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
# 60 γρ. αμύγδαλα ανάλατα, καβουρδισμένα για λίγα λεπτά στον φούρνο, στους 170°C
# 60 γρ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη
# 80 ml ελαιόλαδο

Για τα ζυμαρικά
# 1 πακέτο σπαγγετίνη Νο10
# 20 ml ελαιόλαδο
# 2 μάτσα φρέσκα σπαράγγια, καθαρισμένα, κομμένα σε 3-4 κομμάτια
# ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
# 150 γρ. ξινοτύρι Ίου ή Μυκόνου ή φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένα
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πέστο

Για να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με πέστο ρόκας, σπαράγγια και ξινοτύρι Ίου ή Νάξου (Πιτταρά) ξεκινάμε και αλέθουμε όλα μαζί τα υλικά για το πέστο σε πολυκόφτη, μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα.

Μακαρονάδα

# Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
# Λίγο πριν γίνουν, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και σοτάρουμε τα σπαράγγια για 1 λεπτό.
# Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά, τα βγάζουμε από το νερό τους με μια πιρούνα (έτσι παίρνουμε μαζί και λίγο από το νερό τους, χρήσιμο για να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμά τους), τα ρίχνουμε στα σπαράγγια και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
# Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πέστο, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
# Μοιράζουμε σε πιάτα, σκορπίζουμε το ξινοτύρι και σερβίρουμε.

Πίνουμε ένα ξηρό χαρμάνι Μοσχάτου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 169.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Μεγάλη επιτυχία στη Γιορτή του Ψαρά στα Κατάπολα, τι δηλώνει ο Λευτέρης Καραϊσκος

Παραδοσιακό γλέντι, φρέσκα θαλασσινά και ηχηρό μήνυμα για τη βιώσιμη αλιεία στην Αμοργόραμα, με συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.

Κυκλάδες: «Σφυροκόπημα» του μελτεμιού, Ριπές 119 km/h και απαγορευτικό απόπλου (πίνακας)

Τήνος, Σχοινούσα και Αμοργός στο έλεος των ισχυρών ανέμων – Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι κορυφαίες ριπές ανά νησί, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ξεκινούν οι Ηλεκτρονικές Εγγραφές στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Νάξου (δείτε αφίσα)

Από 30 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου οι εγγραφές για το νέο σχολικό έτος – Μάθε πώς μπορείς να αποκτήσεις πτυχίο ειδικότητας και πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

«Τέμπη του Αιγαίου»: Συναγερμός στην ακτοπλοΐα μετά την πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει στο προσκήνιο την κρίσιμη κατάσταση στην ακτοπλοΐα. Καταγγελίες για εξαντλημένα πληρώματα και πίεση χρόνου. Παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Επίσκεψη της ΕΛΝΑ στην Ίο, δέσμευση στήριξης από Δήμο και Λιμενικό Ταμείο για τη Λιμενική Αρχή

Ο Δήμαρχος Ιητών και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν έμπρακτα τις ανάγκες του Λιμεναρχείου Ίου, όπως τέθηκαν από την Ένωση Λιμενικών Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Κίνημα Δημοκρατίας – Κατ. Γιαννακά: «Η θάλασσα δεν συγχωρεί προχειρότητες»

Με αφορμή τις πρόσφατες προσκρούσεις πλοίων σε Πάρο και Κουφονήσι, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις για την ασφάλεια στα νησιωτικά λιμάνια

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον ΝΟΒΕ: Με φρέσκο αέρα, όραμα και Ναξιώτικη καρδιά

Με Πρόεδρο τον Γιάννη Βλασερό και στόχο την ενίσχυση της σχέσης Νάξιων πολιτών με τον ιατρικό κόσμο, ο Ναξιακός Οργανισμός Βιοϊατρικών Επιστημών χαράζει νέα πορεία με επιστημονική ακρίβεια και κοινωνική ευθύνη.

ΑΟ Μυκόνου: Ο Δημήτρης Ερμείδης φέρνει ταλέντο και εμπειρία

Ο 25χρονος γκαρντ με θητεία σε Λαύριο, Προμηθέα και Βίκο Ιωαννίνων ενισχύει το ρόστερ του ΑΟ Μυκόνου ενόψει της σεζόν 2025/26 στη Stoiximan Basket League

Σύρος: Ο Γιώργος Πρίντεζης ζήτησε, Ο Γιάννης Βρούτσης υποσχέθηκε και το κλειστό μπάσκετ γίνεται πραγματικότητα

Συγκινητική ανακοίνωση στη μέση της πλατείας Μιαούλη – 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στη Σύρο, ύστερα από προσωπική παρέμβαση Πρίντεζη και πολιτική πράξη Βρούτση

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.