Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

|

Με τις φωτίτσες από τις λαμπάδες της Ανάστασης να καίνε, στο βραδινό τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου σερβίρεται η μαγειρίτσα. Καταπραϋντική, πρασινισμένη με όλα τα μυριστικά της Άνοιξης και αυγολεμονάτη, είναι η σούπα που σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας και προετοιμάζει τον οργανισμό για την κρεοφαγία που θα ακολουθήσει την Κυριακή του Πάσχα.

Αν και παραδοσιακά η μαγειρίτσα φτιάχνεται με ψιλοκομμένη συκωταριά, όσοι δεν αγαπάμε ιδιαίτερα τα εντόσθια μπορούμε να τη φτιάξουμε λίγο διαφορετική, με άλλα κρέατα, όπως κοτόπουλο ή μοσχάρι.

Με την αρωγή του “Γαστρονόμου”, μπορούμε ακόμη να ετοιμάσουμε μαγειρίτσα χωρίς καθόλου κρέας, vegan ή χορτοφαγική, με τα αγαπημένα μας μανιτάρια ή αγιορείτικη, όπως συνήθιζε να την κάνει ο αείμνηστος μοναχός Επιφάνιος, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 30′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα

 

 

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Διαδικασία

  1. Για την Αγιορείτικη μαγειρίτσα πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα σπανάκια και τα μυρωδικά.
  2. Καθαρίζουμε από τα λέπια και τα εντόσθια το ψάρι, το πλένουμε και το βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε μια κατσαρόλα με σκέτο νερό και λίγο αλάτι.
  3. Ξεκοκαλίζουμε το ψάρι μας και πετάμε τα κόκαλα και τις πέτσες, κρατώντας τα ψαχνά, και στραγγίζουμε το ζουμί.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τον ψαροζωμό και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα λαχανικά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  5. Μετά από 15 λεπτά – εννοείται ανακατεύουμε κάπου κάπου– αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να φουσκώσει το ρύζι.
  6. Αμέσως μετά, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το λεμόνι, συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  7. Μετά, με μια κουτάλα προσθέτουμε ζουμί από τη σούπα λίγο λίγο, για να μην κόψει το αυγολέμονο, ανακατεύοντας γύρω γύρω.
  8. Αφού ζεσταθεί το αυγολέμονο, το ρίχνουμε όλο στη σούπα μας και το ανακατεύουμε καλά.
  9. Δοκιμάζουμε για τυχόν ελλείψεις σε αλάτι και λεμόνι.
  10. Η Αγιορείτικη μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.

Την συνταγή την διαβάσαμε για πρώτη φορά στον “Γαστρονόμο”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.