Πώς και πώς τον περιμέναμε τον ερχομό τους. Οχι εγώ όμως εντάξει; Τώρα που γέμισαν τα κασόνια στα μανάβικα και απλώθηκαν πράσινες-πράσινες στους πάγκους των λαϊκών αγορών είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να φτιάξουμε τις περίφημες αγκινάρες “α λα πολίτα”. Η πιο διάσημη συνταγή.
Ομως υπάρχουν κι άλλες: με κουκιά και με αρνάκι ή κατσικάκι στον φούρνο. Σε σαλάτες, σε μαγειρευτά, γεμιστές με ρύζι και μυρωδικά ή με κιμά, ψητές, τηγανητές, αλλά και σε σούπες, σε ζυμαρικά, τάρτες και πίτες, οι αγκινάρες επιβεβαιώνουν ότι έφτασε η άνοιξη.
Το αγκαθωτό μπουμπούκι του μεσογειακού φυτού που κατάγεται από τη βόρεια Αφρική και τη Σικελία, που κρύβει μια καρδιά μάλαμα, τρυφερή και νοστιμότατη, μ’ αυτή τη χαρακτηριστική γλυκόπικρη γεύση που την καταλαβαίνεις ακόμη καλύτερα όταν είναι ωμή, ένα σωρό διαφορετικά φαγητά μπορεί να γίνει.
Γαστρονόμος και η σημερινή πρόταση έχει εκτός από αγκινάρες και τα αγαπημένα μανιτάρια… Οπότε ας δούμε πως θα την παρουσιάσουμε στο τραπέζι μας.. Φουρνιστά λαχανικά μπαίνουν στο τηγάνι μαζί με σοταρισμένα μανιτάρια και μαυροδάφνη, για μια εύκολη και απίθανα γευστική μαγειριά.
Χρόνος: 20′ προετοιμασία – 40′ μαγείρεμα / Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 200 γρ. baby πατάτες, με τη φλούδα τους, καλά πλυμένες και κομμένες στη μέση
- 6 καρδιές αγκινάρας, κομμένες στη μέση
- 200 γρ. λευκά μανιτάρια μικρά, καλά σκουπισμένα και ολόκληρα
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 100 ml Μαυροδάφνη
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μαγειριά με πατάτες, αγκινάρες και μανιτάρια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί.
- Απλώνουμε τις πατάτες και τις αγκινάρες σε μία στρώση.
- Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με τη Μαυροδάφνη μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε το μείγμα στα μανιτάρια.
- Προσθέτουμε 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ζεστά λαχανικά από τον φούρνο και ανακατεύουμε απαλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα αρωματικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη μαγειριά με πατάτες, αγκινάρες και μανιτάρια.
* Συνοδεύεται με Sauvignon Βlanc αλλά και ξηρά Μοσχάτα.
Πηγή: Gastronomos.gr