Πολύ αγαπούν στην Ιταλία τον συνδυασμό οσπρίων και ζυμαρικών (Φωτογραφία + Food styling: Αντωνία Κατή). Τα εμπλουτίζουν με μύδια, με λουκάνικα αλλά και με μπέικον, όπως σε αυτή τη συνταγή. Η πρόταση της ημέρας που μας έρχεται από τον “Γαστρονόμο” απλά αποδεικνύει ότι στη κουζίνα, η φαντασία έχει τον πρώτο (και μεγαλύτερο) ρόλο..
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 250 γρ. φασόλια λευκά μέτρια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 2 φύλλα δάφνης
- 8 φέτες μπέικον, κομμένο σε λωρίδες
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ (ψιλοκομμένη), από κονσέρβα
- 100 γρ. σέλερι, σε φετάκια
- 200 γρ. καρότα, καθαρισμένα, σε φετάκια
- 3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο
- 25 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 100 γρ. παρμέζανα σε φλούδες ή τριμμένη
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε λευκά φασόλια με κοφτό μακαρονάκι, αρχικά ξεπλένουμε τα φασόλια.
- Στη συνέχεια, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μαζί με 1 λίτρο νερό και τις δάφνες για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τις δάφνες.
- Στραγγίζουμε και τα αλατίζουμε.
- Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και λίγο αλάτι, 1.500 ml ζεστό νερό, το σέλερι, το καρότο και το δεντρολίβανο.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 12-13 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 12 λεπτά ή για όσο αναγράφεται στη συσκευασία του.
- Ρίχνουμε τα φασόλια, το ξίδι, τον μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
- Βράζουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Μοιράζουμε σε μπολ, σκορπίζουμε την παρμεζάνα και σερβίρουμε τα λευκά φασόλια με κοφτό μακαρονάκι.