Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Λαγάνα με ελαιόλαδο και άφθονο σουσάμι

Πρόταση Ημέρας: Λαγάνα με ελαιόλαδο και άφθονο σουσάμι

|

Βάζοντας μπόλικο λάδι στο ζυμάρι, ο Σωτήρης Ευαγγέλου φτιάχνει μια ιδιαίτερη λαγάνα, με μεστή γεύση και λίγο πιο μαστιχωτή υφή. Και το σουσάμι δεν το τσιγκουνεύεται καθόλου. Με την βοήθεια του “Γαστρονόμου” κάνουμε το πρώτο βήμα στην ένταξή μας στα δεδομένα της Καθαράς Δευτέρας…

Υλικά

Μερίδες: για 1 λαγάνα

  •  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το ταψί
  •  100 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
  •  1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  10 γρ. νωπή μαγιά ή 5 γρ. ξερή
  •  200-300 ml χλιαρό νερό
  •  40 γρ. σουσάμι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την λαγάνα με ελαιόλαδο και άφθονο σουσάμι, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  2. Ρίχνουμε γύρω από τη λακκούβα (στα τοιχώματα του μπολ) το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι και στο κέντρο τη μαγιά, θρυμματισμένη αν είναι νωπή (προσέχουμε να μην ενωθεί ακόμη το αλάτι με τη μαγιά, γιατί επηρεάζει το φούσκωμα της ζύμης).
  3. Προσθέτουμε στο κέντρο 200 ml από το νερό και ανακατεύουμε να αρχίσουν να ενώνονται τα υλικά.
  4. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν βιαζόμαστε, αλλά, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον.
  5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40-50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  6. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε τη ζύμη, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να πάρει το οβάλ σχήμα της λαγάνας και να έχει τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές.
  7. Πασπαλίζουμε με σουσάμι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  9. Αφαιρούμε τη μεμβράνη, πιέζουμε τη λαγάνα με τα δάχτυλά μας για να ξεφουσκώσει και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνειά της.
  10. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς την λαδολαγάνα απαλά, αν έχει ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.

Μυστικά

Η λαδολαγάνα είναι νόστιμη και όταν μπαγιατέψει (έως 2 ημέρες) – γίνεται σαν εύθρυπτη γαλέτα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Τα Καπετανέικα επιστρέφουν στη Νάουσα – Μια γιορτή θάλασσας και μνήμης

Για 9η χρονιά, τα ξύλινα σκαριά τιμούν τον Κώστα Γουζέλη και αναβιώνουν την παράδοση της ναυτικής Ελλάδας στον κόλπο της Νάουσας.

Φ. Μαυρομμάτης: Σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισης στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Νάξου (photos)

Παρεμβάσεις σε δάπεδο και τουαλέτες ΑμεΑ – Στόχος η βελτίωση των υποδομών και η κάλυψη των αναγκών μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πάρος: Στους δικαιούχους ειδικού ποσοστού εισαγωγής στα ΑΕΙ μετά από ενέργειες του Γιάννη Βρούτση

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη – Δικαίωση για τους μαθητές και τις οικογένειες της Πάρου που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Αγγλία – Ανδόρα: Στόχος το 4/4 στο «Γουέμπλεϊ» αλλά όχι με … πολλά γκολ

Τα «Τρία Λιοντάρια» υποδέχονται την Ανδόρα με το βλέμμα στην απευθείας πρόκριση στο Μουντιάλ 2026 – Το προγνωστικό που «αγγίζει» τον διπλασιασμό.

«Καλά θα πάει»: Οι Μακαλιάς – Ρούμπος φέρνουν το απρόβλεπτο στη Σαντορίνη

Ένα αυτοσχεδιαστικό comedy show γεμάτο ρυθμό, τρέλα και «καμένο» χιούμορ, όπου οι θεατές γίνονται σκηνοθέτες και σεναριογράφοι.

Β. Κικίλιας: «Οι ψαράδες έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου»

Δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας για ουσιαστικό διάλογο με τις ενώσεις αλιέων και στήριξη των δικαιωμάτων τους, με ταυτόχρονη προστασία των θαλασσών και του φυσικού πλούτου.

Δ. Καπούνης: «Θα καταγγείλω στη Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τη νοθεία της Πατάτας Νάξου»

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου στέλνει σαφές μήνυμα για την προστασία του προϊόντος-σύμβολο του νησιού και ασκεί σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και θεσμούς. (video)

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.