Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Λαχανοντολμάδες με φέτα και κριθαράκι

Πρόταση Ημέρας: Λαχανοντολμάδες με φέτα και κριθαράκι

|

Λαχανοντολμάδες… Αρωμα Ελλάδας και παράδοσης.. Πιάτο που έρχεται από τη γιαγιά και τα χρόνια της αθωότητάς μας…  Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” παρουσιάζουμε το πιάτο της ημέρας…

Φτιάχνουμε λαχανοντολμάδες αλλιώς, με κριθαράκι και φέτα! Αν θέλουμε μπορούμε και να τους σερβίρουμε με σάλτσα ντομάτας, ρίχνοντας στην κατσαρόλα 5 – 6 ντομάτες κονσέρβας ψιλοκομμένες και ελάχιστο αλάτι.

Χρόνος: 40′ προετοιμασία, 30′ μαγείρεμα, Σύνολο: 1 ώρα και 10′

Υλικά

Μερίδες: 4

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για τους λαχανοντολμάδες με φέτα και κριθαράκι μαραίνετε για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ελάχιστο νερό, ρίχνετε κατόπιν το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 3 λεπτά.
  2. Προσθέτετε τον άνηθο, την πιπερίτσα και το ζαμπόν και ανακατεύετε να σοταριστούν όλα μαζί, για 4 λεπτά.
  3. Προσθέτετε το κριθαράκι, ανακατεύετε και όταν γίνει διάφανο, σβήνετε με το κρασί.
  4. Όταν εξατμισθεί ρίχνετε την ντομάτα, την αφήνετε να πιει τα υγρά της, αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε το κάρι, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
  5. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση κατά μέρος για να φουσκώσει το κριθαράκι.
  6. Καθαρίζετε το λάχανο από τα σκληρά εξωτερικά του φύλλα.
  7. Το ζεματίζετε σε βραστό, αλατισμένο νερό, για 3 – 5 λεπτά.
  8. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το λάχανο κατά μέρος, μέσα στην κατσαρόλα, ώσπου να χαλαρώσουν τα φύλλα του (ο χρόνος ποικίλλει από 15 – 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτά είναι τα φύλλα του.
  9. Μόλις κρυώσει τόσο ώστε να μπορείτε να το πιάσετε, διαλέγετε τα πιο μεγάλα φύλλα και τα απλώνετε ένα ένα σε ξύλο κοπής.
  10. Βάζετε από 1 κ.σ. από το μείγμα της γέμισης στο κέντρο κάθε φύλλου και ετοιμάζετε ντολμάδες τυλίγοντας τους σφιχτά όπως τους κλασικούς λαχανοντολμάδες ή σε πουγκιά.
  11. Απλώνετε τα φύλλα που περίσσεψαν στη βάση μιας κατσαρόλας, από πάνω τοποθετείτε τους ντολμάδες, περιχύνετε με 3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό και τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τους σκεπάζετε με ένα πιάτο, για να μην ανακινηθούν και ξετυλιχτούν στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  12. Τους βράζετε για περίπου 25 – 30 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, ώσπου να μαλακώσει το λάχανο.
  13. Τους σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς.

Μυστικά

Μπορείτε, αν θέλετε, να σερβίρετε τους ντολμάδες σε σάλτσα ντομάτας, ρίχνοντας στην κατσαρόλα 5 – 6 ντομάτες κονσέρβας ψιλοκομμένες και ελάχιστο αλάτι.

Πηγή: gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Μάνος Κόνσολας: Ολιστικό σχέδιο για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά

Συγκεκριμένες προτάσεις σε εννέα υπουργεία για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές και νέες οικογένειες

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)