Πέμπτη και το κοκκινιστό κοτόπουλο κάνει το τραπέζι μια μικρή γιορτή. Με το ζουμερό ψαχνό και τη μυρωδάτη σάλτσα να απλώνεται στα χοντρά μακαρόνια, στο ρύζι, στον πουρέ ή σε μια τηγανιά πατάτες, είναι ο ορισμός του comfort food.
Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” και με την προσθήκη τοπικών προϊόντων από το Τυροκομείο Πιτταρά έχουμε μία υπέροχη συνταγή που αναδεικνύει όχι μόνο το κοτόπουλο αλλά και το τυρί και δη ξινομυζήθρα. Οπότε; Ας αρπάξουμε την ευκαιρία…
Υλικά
Μερίδες: 5-6
- 1 κοτόπουλο, κομμένο σε 8-10 κομμάτια
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 400 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 60 ml κόκκινο κρασί
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. (περίπου) ξινομυζήθρα Πιτταρά
- 4-5 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κοτόπουλο κοκκινιστό, αρχικά αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το κοτόπουλο.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά.
- Σσοτάρουμε το κοτόπουλο για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα σε όλες τις πλευρές.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
- Στην ίδια κατσαρόλα συμπληρώνουμε το υπόλοιπο λάδι.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τον πελτέ και ανακατεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε το κοτόπουλο μαζί με τα ζουμάκια που έμειναν στο σκεύος και ανακατεύουμε απαλά.
- Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα, 350 ml ζεστό νερό, τη δάφνη, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο.
- Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να δέσει η σάλτσα.
- Πασπαλίζουμε με την ξινομυζήθρα Πιτταρά και τον δυόσμο
Πηγή: Γαστρονόμος