Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Κόκορας κονφί με πουρέ πατάτας

Πρόταση Ημέρας: Κόκορας κονφί με πουρέ πατάτας

|

Κόκκορας κονφί; Τι είναι αυτό; Εμπνευσμένος από το γαλλικό κονφί πάπιας, ο Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει – μέσα από τον “Γαστρονόμο” – μια πιο χωριάτικη, ελληνική εκδοχή με ελαιόλαδο, που κάνει τον κόκορα ζουμερό, αρωματικό και φίνο!

Αντί για λίπος πάπιας, σκέφτηκε το αιγοπρόβειο, που συνηθίζεται στην περιοχή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πλούσιο και γευστικότατο μεν, αρκετά βαρύ δε. Οπότε κατέληξε στο ελαιόλαδο, που κάνει τον κόκορα ζουμερό, αρωματικό και φίνο. Τα μπούτια του κόκορα τα παστώνει πρώτα στο αλάτι, και το τελικό αποτέλεσμα, μετά το σιγομαγείρεμα στο ελαιόλαδο, θυμίζει κάπως την αίσθηση του αλλαντικού.

Μας συμβουλεύει, τονίζοντας ότι ο κόκορας θα πρέπει να σιγομαγειρεύεται μέσα στο ελαιόλαδο, και δεν πρέπει να τον βάλουμε σε δυνατή φωτιά, γιατί τότε θα τηγανιστεί.

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας χρησιμοποιεί μόνο τα μπούτια, ώστε να είναι σίγουρος για τον χρόνο μαγειρέματος, μια που το στήθος μαγειρεύεται γρηγορότερα. Εμείς μπορούμε να βάλουμε όλον τον κόκορα, κομμένο σε 6-8 κομμάτια, απλώς πρέπει να έχουμε τον νου μας να βγάλουμε τα κομμάτια με το στήθος 10 λεπτά νωρίτερα, για να μη στεγνώσουν.

Θα χρειαστούν 40′ προετοιμασία, 2 ώρες και 30′ μαγείρεμα, 2 ώρες αναμονή. Σύνολο: 5 ώρες και 10′.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τον κόκορα

Για τον πουρέ

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Κόκορας

  1. Για τον κόκορα κονφί με πουρέ πατάτας και σάλτσα κόκκινου ξιδιού, ξεκινάμε και στρώνουμε τον πάτο ενός σκεύους που να χωράει τα κομμάτια του κόκορα σε μια στρώση με αρκετό από το ημίχονδρο αλάτι. Τακτοποιούμε από πάνω τον κόκορα και τον καλύπτουμε με άλλη μια στρώση αλάτι ημίχονδρο. Τον αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.
  2. Ξεπλένουμε τον κόκορα με άφθονο νερό και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  3. Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα τακτοποιούμε στον πάτο όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, το θυμάρι, τη δάφνη, το πιπέρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  4. Από πάνω τακτοποιούμε τα μπούτια ή τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνουμε όλο το ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν καλά.
  5. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει το λάδι να κοχλάζει.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες.
  7. Βγάζουμε τον κόκορα με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Το λάδι το στραγγίζουμε και το φυλάμε για άλλη μαγειρική χρήση ή για το τηγάνισμα.

Πουρές

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες, αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αδειάζουμε σε μπολ.
  3. Αλατοπιπερώνουμε. Τις λιώνουμε όσο είναι καυτές με το πρες πουρέ ή ένα πιρούνι.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  5. Αδειάζουμε σταδιακά στο μπολ με τον πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί ένας αφράτος πουρές.

Σάλτσα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το ξίδι και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο.
  3. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον ζωμό και τον ρίχνουμε στη σάλτσα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το δεντρολίβανο και βράζουμε για άλλα 7-8 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα όσο μας αρέσει.

Σερβίρισμα

  1. Απλώνουμε τον πουρέ σε πιατέλα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, σοτάρουμε τα μπούτια ή τα κομμάτια του κόκορα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Τα τακτοποιούμε πάνω από τον πουρέ και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα.
  4. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βουλή των Ελλήνων: Πρόεδρος αναμένεται με τη … πρώτη, ο Νικήτας Κακλαμάνης

Στη σημερινή ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 246 ψήφους – Θα υπερψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Κυκλάδες: Παραμένει στον Πειραιά το “Fast Ferries Andros”, ποιο θα καλύψει το κενό

Ανεκτέλεστο σήμερα το δρομολόγιο του Fast Ferries Andros - Στις 12 το Blue Star Paros από Σύρο

Νάξος: Παρουσιάστηκε η πρώτη ποιητική συλλογή της Παρασκευής Ανεβλαβή (video + Photos)

Δείτε την παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Ναξιώτισσας συγγραφέα Παρασκευής Ανεβλαβή - Που έγινε και πότε

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας παρουσιάζει “Ψωμάκια γεμιστά με ξινοτύρι Νάξου Πιτταρά”

Μία ξεχωριστή συνταγή.. Η Μαριέττα Γαλάνη κάνει το .. θαύμα της χάρη στα προϊόντα από το Τυροκομείο Πιτταρά

Νάξος – Απείρανθος: Ερχεται η 1η βραδιά ΠεριΠοίησης για το 2025

Πότε και που θα γίνουμε μύστες της 1ης βραδιάς ΠεριΠοίησης για το 2025 στην Απείρανθο

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: Κάλεσμα συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου καλεί μαθητές (Δημοτικού και Γυμνασίου) να συμμετάσχουν στο μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας» - Χρονοδιάγραμμα

Λέσβος – Σεισμός: Ενταση 5,1 R, αισθητός έως Κομοτηνή, κλειστά τα σχολεία σήμερα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Έπεσαν βράχοι, κλειστά σήμερα τα σχολεία -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Νάξος: Πωλείται επικερδής γνωστή επιχείρηση

Πωλητήριο σε γνωστή επικερδής επιχείρηση - δείτε ποια είναι και τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο, γύρισε σπίτι της

Πήρε εξιτήριο η Μαρινέλλα και μεταφέρθηκε στο σπίτι της

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παραδόθηκε στον Στυλιανίδη το σχέδιο αναβάθμισης των άγονων γραμμών

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρώτη διευρυμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη

Νάξος – Ευαγγελία Γατσωτή: Πρεμιέρα σήμερα (17/01) για τη παράσταση “Γιάννης το βούδι”

Δύο παραστάσεις έργων με την υπογραφή της ανερχόμενης συγγραφέα από τη Νάξο Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνουν αυτή την εβδομάδα: «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ» (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 20/1) και «Γιάννης το βούδι» (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από 17/1)