Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Κόκορας κονφί με πουρέ πατάτας

Πρόταση Ημέρας: Κόκορας κονφί με πουρέ πατάτας

|

Κόκκορας κονφί; Τι είναι αυτό; Εμπνευσμένος από το γαλλικό κονφί πάπιας, ο Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει – μέσα από τον “Γαστρονόμο” – μια πιο χωριάτικη, ελληνική εκδοχή με ελαιόλαδο, που κάνει τον κόκορα ζουμερό, αρωματικό και φίνο!

Αντί για λίπος πάπιας, σκέφτηκε το αιγοπρόβειο, που συνηθίζεται στην περιοχή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πλούσιο και γευστικότατο μεν, αρκετά βαρύ δε. Οπότε κατέληξε στο ελαιόλαδο, που κάνει τον κόκορα ζουμερό, αρωματικό και φίνο. Τα μπούτια του κόκορα τα παστώνει πρώτα στο αλάτι, και το τελικό αποτέλεσμα, μετά το σιγομαγείρεμα στο ελαιόλαδο, θυμίζει κάπως την αίσθηση του αλλαντικού.

Μας συμβουλεύει, τονίζοντας ότι ο κόκορας θα πρέπει να σιγομαγειρεύεται μέσα στο ελαιόλαδο, και δεν πρέπει να τον βάλουμε σε δυνατή φωτιά, γιατί τότε θα τηγανιστεί.

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας χρησιμοποιεί μόνο τα μπούτια, ώστε να είναι σίγουρος για τον χρόνο μαγειρέματος, μια που το στήθος μαγειρεύεται γρηγορότερα. Εμείς μπορούμε να βάλουμε όλον τον κόκορα, κομμένο σε 6-8 κομμάτια, απλώς πρέπει να έχουμε τον νου μας να βγάλουμε τα κομμάτια με το στήθος 10 λεπτά νωρίτερα, για να μη στεγνώσουν.

Θα χρειαστούν 40′ προετοιμασία, 2 ώρες και 30′ μαγείρεμα, 2 ώρες αναμονή. Σύνολο: 5 ώρες και 10′.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τον κόκορα

Για τον πουρέ

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Κόκορας

  1. Για τον κόκορα κονφί με πουρέ πατάτας και σάλτσα κόκκινου ξιδιού, ξεκινάμε και στρώνουμε τον πάτο ενός σκεύους που να χωράει τα κομμάτια του κόκορα σε μια στρώση με αρκετό από το ημίχονδρο αλάτι. Τακτοποιούμε από πάνω τον κόκορα και τον καλύπτουμε με άλλη μια στρώση αλάτι ημίχονδρο. Τον αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.
  2. Ξεπλένουμε τον κόκορα με άφθονο νερό και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  3. Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα τακτοποιούμε στον πάτο όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, το θυμάρι, τη δάφνη, το πιπέρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  4. Από πάνω τακτοποιούμε τα μπούτια ή τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνουμε όλο το ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν καλά.
  5. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει το λάδι να κοχλάζει.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες.
  7. Βγάζουμε τον κόκορα με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Το λάδι το στραγγίζουμε και το φυλάμε για άλλη μαγειρική χρήση ή για το τηγάνισμα.

Πουρές

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες, αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αδειάζουμε σε μπολ.
  3. Αλατοπιπερώνουμε. Τις λιώνουμε όσο είναι καυτές με το πρες πουρέ ή ένα πιρούνι.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  5. Αδειάζουμε σταδιακά στο μπολ με τον πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί ένας αφράτος πουρές.

Σάλτσα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το ξίδι και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο.
  3. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον ζωμό και τον ρίχνουμε στη σάλτσα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το δεντρολίβανο και βράζουμε για άλλα 7-8 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα όσο μας αρέσει.

Σερβίρισμα

  1. Απλώνουμε τον πουρέ σε πιατέλα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, σοτάρουμε τα μπούτια ή τα κομμάτια του κόκορα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Τα τακτοποιούμε πάνω από τον πουρέ και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα.
  4. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” ο Ναξιώτης καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές. "Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός...

ΑΑΔΕ: Σημαντική αύξηση εσόδων από ΦΠΑ

Η μελέτη της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και ενίσχυση της διαφάνειας, χάρη στη σύνδεση POS – ταμειακών μηχανών και την ψηφιοποίηση των συναλλαγών

Πρώτη Απριλίου: Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν δύο ώρες λιγότερο;

Νέος εορτασμός στα σχολεία την 1η Απριλίου: «Κόβονται» 2 διδακτικές ώρες

Κακοκαιρία – Πάρος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη (01/04) λόγω καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Τρίτη 1η Απριλίου στην Πάρο

Κακοκαιρία – Μύκονος: Καταιγίδα στη … Χώρα και ήχησε το 112

Πλημμύρισαν τα σοκάκια στη Χώρα της Μυκόνου από την ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επαναλειτουργεί από σήμερα (31/03), επέστρεψε Αθήνα μία πτήση λόγω καιρικών συνθηκών

Επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Νάξου - Οι εργασίες που έγιναν και η επιστροφή αεροπλάνου στην Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Αιγαίο – 2η ΥΠΕ: Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα – Οι αμοιβές και οι αρνήσεις

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα