Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Κόκορας κονφί με πουρέ πατάτας

Πρόταση Ημέρας: Κόκορας κονφί με πουρέ πατάτας

|

Κόκκορας κονφί; Τι είναι αυτό; Εμπνευσμένος από το γαλλικό κονφί πάπιας, ο Χριστόφορος Πέσκιας προτείνει – μέσα από τον “Γαστρονόμο” – μια πιο χωριάτικη, ελληνική εκδοχή με ελαιόλαδο, που κάνει τον κόκορα ζουμερό, αρωματικό και φίνο!

Αντί για λίπος πάπιας, σκέφτηκε το αιγοπρόβειο, που συνηθίζεται στην περιοχή, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πλούσιο και γευστικότατο μεν, αρκετά βαρύ δε. Οπότε κατέληξε στο ελαιόλαδο, που κάνει τον κόκορα ζουμερό, αρωματικό και φίνο. Τα μπούτια του κόκορα τα παστώνει πρώτα στο αλάτι, και το τελικό αποτέλεσμα, μετά το σιγομαγείρεμα στο ελαιόλαδο, θυμίζει κάπως την αίσθηση του αλλαντικού.

Μας συμβουλεύει, τονίζοντας ότι ο κόκορας θα πρέπει να σιγομαγειρεύεται μέσα στο ελαιόλαδο, και δεν πρέπει να τον βάλουμε σε δυνατή φωτιά, γιατί τότε θα τηγανιστεί.

Ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας χρησιμοποιεί μόνο τα μπούτια, ώστε να είναι σίγουρος για τον χρόνο μαγειρέματος, μια που το στήθος μαγειρεύεται γρηγορότερα. Εμείς μπορούμε να βάλουμε όλον τον κόκορα, κομμένο σε 6-8 κομμάτια, απλώς πρέπει να έχουμε τον νου μας να βγάλουμε τα κομμάτια με το στήθος 10 λεπτά νωρίτερα, για να μη στεγνώσουν.

Θα χρειαστούν 40′ προετοιμασία, 2 ώρες και 30′ μαγείρεμα, 2 ώρες αναμονή. Σύνολο: 5 ώρες και 10′.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τον κόκορα

Για τον πουρέ

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Κόκορας

  1. Για τον κόκορα κονφί με πουρέ πατάτας και σάλτσα κόκκινου ξιδιού, ξεκινάμε και στρώνουμε τον πάτο ενός σκεύους που να χωράει τα κομμάτια του κόκορα σε μια στρώση με αρκετό από το ημίχονδρο αλάτι. Τακτοποιούμε από πάνω τον κόκορα και τον καλύπτουμε με άλλη μια στρώση αλάτι ημίχονδρο. Τον αφήνουμε για περίπου 2 ώρες.
  2. Ξεπλένουμε τον κόκορα με άφθονο νερό και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  3. Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα τακτοποιούμε στον πάτο όλα τα λαχανικά, το σκόρδο, το θυμάρι, τη δάφνη, το πιπέρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
  4. Από πάνω τακτοποιούμε τα μπούτια ή τα κομμάτια του κόκορα και ρίχνουμε όλο το ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν καλά.
  5. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει το λάδι να κοχλάζει.
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 2 ώρες.
  7. Βγάζουμε τον κόκορα με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Το λάδι το στραγγίζουμε και το φυλάμε για άλλη μαγειρική χρήση ή για το τηγάνισμα.

Πουρές

  1. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες, αλάτι και νερό τόσο που να τις καλύπτει και τις βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αδειάζουμε σε μπολ.
  3. Αλατοπιπερώνουμε. Τις λιώνουμε όσο είναι καυτές με το πρες πουρέ ή ένα πιρούνι.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  5. Αδειάζουμε σταδιακά στο μπολ με τον πουρέ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και να σχηματιστεί ένας αφράτος πουρές.

Σάλτσα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το ξίδι και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο.
  3. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον ζωμό και τον ρίχνουμε στη σάλτσα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το δεντρολίβανο και βράζουμε για άλλα 7-8 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα όσο μας αρέσει.

Σερβίρισμα

  1. Απλώνουμε τον πουρέ σε πιατέλα.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, σοτάρουμε τα μπούτια ή τα κομμάτια του κόκορα για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Τα τακτοποιούμε πάνω από τον πουρέ και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα.
  4. Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα, για να βάζει ο καθένας στο πιάτο του όση θέλει.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Βενετία: Ο φόρος δεν αποθαρρύνει τον υπερτουρισμό

Για δεύτερη χρονιά εφαρμόζεται ο «φόρος εισόδου» στη Βενετία, όμως ούτε οι QR κωδικοί ούτε τα τέλη φαίνεται να φρενάρουν το φαινόμενο του υπερτουρισμού.

Πάσχα στην Ελλάδα: Ταξίδι στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας

Από τα γνήσια νησιώτικα γλέντια σε Κέα και Όλυμπο Καρπάθου, μέχρι τον Εσπερινό της Αγάπης που ψάλλεται στην Τσακώνικη γλώσσα στο Λεωνίδιο και το ψήσιμο του οβελία στους λάκκους στην Αμφίκλεια

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα