Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

Πρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

|

Ποιος δεν λατρεύει τα μήλα και την μοναδική τους ικανότητα να χαρίζουν γεύσεις στον ουρανίσκο που σε απογειώνει; Μέσω του “Γαστρονόμου” σήμερα έχουμε την παρουσίαση ενός κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας…

Υλικά

Μερίδες: 10-12

  •  300 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  •  300 γρ. (2 1⁄2 κούπες) καστανή ζάχαρη, μαλακή (αυτή που μοιάζει με άμμο, όχι η κρυσταλλική)
  •  5 μεγάλα αυγά
  •  300 γρ. (2 + 1/4 κούπας) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  5 μήλα, σχετικά μικρά, με τη φλούδα τους, κομμένα σε κυβάκια
  •  2 μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  2 κουτ. σούπας καστανή ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα κανέλας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  •  250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) γάλα
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  6 κρόκοι αυγών
  •  100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 24-25 εκ. (ιδανικά μία με αποσπώμενο πάτο).
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Ρίχνουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού μέσα στο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του και τακτοποιούμε πάνω όσο πιο όμορφα μπορούμε τις λεπτές φέτες του μήλου (καλύτερα να τις απλώσουμε κυκλικά, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη).
  8. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 2 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μερικά λεπτά μέσα στη φόρμα. Έπειτα το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα).
  11. Σερβίρουμε σε κομμάτια συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με μία μπάλα παγωτό. Αν θέλουμε, επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και μια ωραία σάλτσα κανέλας για να περιχύσουμε κάθε μερίδα.

Σάλτσα κανέλας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξυλάκι κανέλας. Μόλις πάρουν βράση, τα αποσύρουμε, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα γάλακτος-κρέμας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να φαίνεται λίγο πιο δεμένο. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει! Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: ανασηκώνουμε την κουτάλα και βλέπουμε αν στη ράχη της σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα κρέμας.
  4. Αποσύρουμε αμέσως, αδειάζουμε σε μια κανατούλα, σαλτσιέρα ή βάζο και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.

Μυστικά

Αν μας αρέσουν τα έντονα μπαχαρικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο και 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι, μειώνοντας λίγο την κανέλα.

Με πηγή τον “Γαστρονόμο” της Καθημερινής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

TasteAtlas: Τρία ελληνικά «τυρένια» γλυκά στα κορυφαία του κόσμου — Μελόπιτα #4, Σφακιανόπιτα #10, Καλιτσούνια #15

Η Σίφνος και η Κρήτη βάζουν δυνατά την Ελλάδα στη διεθνή λίστα επιδορπίων με τυρί∙ από τη μελόπιτα και τη σφακιανόπιτα έως τα καλιτσούνια.

«Σπουδή στο Χρώμα»: 12 μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικες αρχάριους στη Νάξο

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ανοίγει νέο κύκλο με την εικαστικό Αγγελική Θεοφίλου — Πρώτη συνάντηση την Πέμπτη 18/9 στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Πρόταση Ημέρας: Σπέσιαλ σπετσοφάι με Κεφαλοτύρι Νάξου Πιτταρά, καυτερό, μελωμένο, ακαταμάχητο!

Χωριάτικα λουκάνικα, τρεις πιπεριές, κύμινο & κεφαλοτύρι που λιώνει… η Νάξος στο πιάτο, όπως το υπογράφει η Μαριέττα Γαλάνη με προϊόντα Πιτταρά.

HMHS Britannic στην Κέα: ιστορική ανέλκυση αντικειμένων από >120 μ., στην έκθεση η καμπάνα του πλοίου

Εγκεκριμένο πρόγραμμα (6–13 Μαΐου 2025) υπό την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ανέλκυσε επιλεγμένα τεκμήρια από το ναυάγιο του «διδύμου» του Τιτανικού· τα ευρήματα οδεύουν στο Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Π. Ραουζαίος: «Άδικη η εξαίρεση των Κυκλάδων από το -30% ΦΠΑ» — Κάλεσμα στους 4 βουλευτές για άμεση διόρθωση

Ο πρόεδρος της Δ.Κ. Άνω Σύρου ζητά να ισχύσει η μείωση ΦΠΑ και στις Κυκλάδες, επικαλούμενος νησιωτικότητα, αυξημένο κόστος ζωής και ανταγωνιστικότητα τουρισμού–επιχειρήσεων.

Κινητές Ιατρικές Μονάδες στην Ανάφη: Δωρεάν εξετάσεις & σεμινάριο ΚΑΡΠΑ στις 27–28/9

Η αποστολή των ΚΙΜ επιστρέφει με πλήρες ιατρικό κλιμάκιο, διαγνωστικές πράξεις, αξιολογήσεις πρόληψης και αιμοδοσία — με δωρεά ΙΣΝ, υλοποίηση «Αναγέννηση & Πρόοδος» και Α.Ε.Μ.Υ., υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

ΠΟΕΣΕ: «Μηδέν εις το πηλίκο» για την εστίαση μετά τις εξαγγελίες στη 89η ΔΕΘ

Οργή και απογοήτευση από τον κλάδο: καμία μείωση ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ/ποτά, καμία ελάφρυνση στο ενεργειακό και στο μη μισθολογικό κόστος.

Φιλώτι Νάξου: Κτηνοτροφικές μονάδες χωρίς ρεύμα, παρέμβαση Βλασερού

Ο γιατρός και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βλασερός, καταγγέλλει ότι δεκάδες μονάδες στο Φιλώτι μένουν εκτός δικτύου, με συνέπειες στη συλλογή και συντήρηση γάλακτος και τυριών.

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Στο τραπέζι και lockdown μετακινήσεων

Συναγερμός στο ΥΠΑΑΤ μετά την έξαρση κρουσμάτων. Σχέδιο άμεσης δράσης με ελέγχους, σταθμούς απολύμανσης και αυστηρή βιοασφάλεια· προειδοποίηση Τσιάρα για καθολική παύση μετακινήσεων αν δεν ανακοπεί η διασπορά.

Σύρος στο ισπανικό Viajar: «Βασίλισσα των Κυκλάδων» με ιστορία, αρχιτεκτονική και… off-season γοητεία

Το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό της Ισπανίας (με έναν από τους πιο επιδραστικούς ταξιδιωτικούς ιστότοπους παγκοσμίως) αφιερώνει διαδοχικά θέματα στη Σύρο, αναδεικνύοντας Ερμούπολη, Άνω Σύρο, μουσεία και παραθαλάσσια χωριά — με απήχηση 5,1 εκατ. αναγνωστών.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική