Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

Πρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

|

Ποιος δεν λατρεύει τα μήλα και την μοναδική τους ικανότητα να χαρίζουν γεύσεις στον ουρανίσκο που σε απογειώνει; Μέσω του “Γαστρονόμου” σήμερα έχουμε την παρουσίαση ενός κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας…

Υλικά

Μερίδες: 10-12

  •  300 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  •  300 γρ. (2 1⁄2 κούπες) καστανή ζάχαρη, μαλακή (αυτή που μοιάζει με άμμο, όχι η κρυσταλλική)
  •  5 μεγάλα αυγά
  •  300 γρ. (2 + 1/4 κούπας) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  5 μήλα, σχετικά μικρά, με τη φλούδα τους, κομμένα σε κυβάκια
  •  2 μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  2 κουτ. σούπας καστανή ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα κανέλας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  •  250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) γάλα
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  6 κρόκοι αυγών
  •  100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 24-25 εκ. (ιδανικά μία με αποσπώμενο πάτο).
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Ρίχνουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού μέσα στο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του και τακτοποιούμε πάνω όσο πιο όμορφα μπορούμε τις λεπτές φέτες του μήλου (καλύτερα να τις απλώσουμε κυκλικά, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη).
  8. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 2 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μερικά λεπτά μέσα στη φόρμα. Έπειτα το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα).
  11. Σερβίρουμε σε κομμάτια συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με μία μπάλα παγωτό. Αν θέλουμε, επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και μια ωραία σάλτσα κανέλας για να περιχύσουμε κάθε μερίδα.

Σάλτσα κανέλας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξυλάκι κανέλας. Μόλις πάρουν βράση, τα αποσύρουμε, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα γάλακτος-κρέμας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να φαίνεται λίγο πιο δεμένο. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει! Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: ανασηκώνουμε την κουτάλα και βλέπουμε αν στη ράχη της σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα κρέμας.
  4. Αποσύρουμε αμέσως, αδειάζουμε σε μια κανατούλα, σαλτσιέρα ή βάζο και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.

Μυστικά

Αν μας αρέσουν τα έντονα μπαχαρικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο και 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι, μειώνοντας λίγο την κανέλα.

Με πηγή τον “Γαστρονόμο” της Καθημερινής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καστράκι: Τα σπινθηροβόλα μάτια του Εσταυρωμένου έβλεπαν τον κόσμο

Ο Γιώργος Καρνέζης γράφει για την παρουσία του Κυριάκου Σαλτερή στα πολιτιστικά δρώμενα του Καστρακίου

Ρήγμα Ανύδρου: Εδωσε σεισμό 4.3 R μεταξύ Αμοργού – Σαντορίνης

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού και κοντά στη Σαντορίνη - Η δόνηση ταρακούνησε το νησί ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα

Νάξος – Τραγαία: Μεγάλο Σάββατο με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…”

Νάξος: Μεγάλο Σάββατο στην Τραγαία με ποδόσφαιρο ”Για τον Νικόλα…” (video)

Ανδρος: Το όνειρο του Κλειστού Γυμναστηρίου γίνεται πραγματικότητα

Το όνειρο του Κλειστού στην Άνδρο γίνεται πραγματικότητα – Άνοιξε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του - Τι αναφέρει ο δήμαρχος κος Σουσούδης

Κάλυμνος: Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Κροτίδες: Κατάσχεση 130.000 τεμαχίων – Κινδυνεύει να χάσει τα δάχτυλά του ο 15χρονος

Πρόταση Ημέρας: Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές

Αρνάκι ψητό με δεντρολίβανο και πατάτες τραχτές με την σφραγίδα της Κέρκυρας

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Ημερομηνία Πάσχα: Μπορούν τελικά να εορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί;

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, Καθολικοί και Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν μαζί το Πάσχα — την Ανάσταση του Χριστού — την ίδια Κυριακή.

Times: “Πάρος: Το κυκλαδίτικο νησί που θα σε κάνει να το ερωτευτείς”

Όχι τόσο πολύβουη όσο η Μύκονος ή η Σαντορίνη, αλλά με απαράμιλλη γοητεία – ένας κυκλαδίτικος παράδεισος που συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Πρέβελης”: Ετοιμάζεται σιγά σιγά για το τελευταίο του ταξίδι, στη Τουρκία

Το "Πρέβελης" κλείνει το κύκλο της ιστορίας του. Από χθες στην Ελευσίνα και από εκεί περιμένει το .. πράσινο φως για τα διαλυτήρια στην Τουρκία