Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

Πρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

|

Ποιος δεν λατρεύει τα μήλα και την μοναδική τους ικανότητα να χαρίζουν γεύσεις στον ουρανίσκο που σε απογειώνει; Μέσω του “Γαστρονόμου” σήμερα έχουμε την παρουσίαση ενός κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας…

Υλικά

Μερίδες: 10-12

  •  300 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  •  300 γρ. (2 1⁄2 κούπες) καστανή ζάχαρη, μαλακή (αυτή που μοιάζει με άμμο, όχι η κρυσταλλική)
  •  5 μεγάλα αυγά
  •  300 γρ. (2 + 1/4 κούπας) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  5 μήλα, σχετικά μικρά, με τη φλούδα τους, κομμένα σε κυβάκια
  •  2 μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  2 κουτ. σούπας καστανή ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα κανέλας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  •  250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) γάλα
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  6 κρόκοι αυγών
  •  100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 24-25 εκ. (ιδανικά μία με αποσπώμενο πάτο).
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Ρίχνουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού μέσα στο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του και τακτοποιούμε πάνω όσο πιο όμορφα μπορούμε τις λεπτές φέτες του μήλου (καλύτερα να τις απλώσουμε κυκλικά, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη).
  8. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 2 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μερικά λεπτά μέσα στη φόρμα. Έπειτα το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα).
  11. Σερβίρουμε σε κομμάτια συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με μία μπάλα παγωτό. Αν θέλουμε, επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και μια ωραία σάλτσα κανέλας για να περιχύσουμε κάθε μερίδα.

Σάλτσα κανέλας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξυλάκι κανέλας. Μόλις πάρουν βράση, τα αποσύρουμε, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα γάλακτος-κρέμας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να φαίνεται λίγο πιο δεμένο. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει! Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: ανασηκώνουμε την κουτάλα και βλέπουμε αν στη ράχη της σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα κρέμας.
  4. Αποσύρουμε αμέσως, αδειάζουμε σε μια κανατούλα, σαλτσιέρα ή βάζο και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.

Μυστικά

Αν μας αρέσουν τα έντονα μπαχαρικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο και 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι, μειώνοντας λίγο την κανέλα.

Με πηγή τον “Γαστρονόμο” της Καθημερινής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

12η Γιορτή Φάβας Σχοινούσας: Η καρδιά του Αιγαίου χτυπάει στο πιο αυθεντικό πανηγύρι του καλοκαιριού

Δύο μέρες γεμάτες γεύση, μουσική και κυκλαδίτικη ψυχή — 27 & 28 Ιουνίου στη Σχοινούσα!

Μ. Καφούρος: Υπέρογκα πρόστιμα για ομπρελοκαθίσματα στις Κυκλάδες

Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ ζητά επανεξέταση του πλαισίου επιβολής προστίμων σε παραθαλάσσιες επιχειρήσεις – Πλήγμα για τη βιωσιμότητα εν μέσω πτώσης του τουρισμού.

ΠΝΑΙ: Δομές Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων σε Κάλυμνο και Σύρο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει στη στήριξη του ανθρώπου: Δύο νέες δομές για την πρόληψη και θεραπεία εξαρτήσεων, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021–2027.

Ως Εδώ: Καταγγελίες-φωτιά για αυταρχισμό και κατάχρηση εξουσίας στο Λιμεναρχείο Τήνου

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων αποκαλύπτει σοβαρές καταγγελίες για προσβλητική και καταχρηστική συμπεριφορά του προϊσταμένου – Τοξικό κλίμα, απειλές και υπερκόπωση στο προσκήνιο.

Παράταση αιτήσεων στο ΕΑΠ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026

Λόγω υψηλού ενδιαφέροντος παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

ΑΟ Μυκόνου: Ανανέωσε έως το 2027 με Βαγγέλη Ζιάγκο, στοίχημα η καθιέρωση στη Basket League

Η Μύκονος συνεχίζει με τον αρχιτέκτονα της ανόδου της – Ο κόουτς Ζιάγκος παραμένει στο «τιμόνι» έως το 2027 με βλέμμα σταθερό στην κορυφή.

Μέγα Λιβάδι Σερίφου: Μια πολυμεσική έκθεση αναβιώνει την εποχή των μεταλλείων

Από το 1880 έως το 1960, η Σέριφος «μιλάει» για το παρελθόν της μέσα από εικόνες, ήχους και μνήμες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Νάξος: Έφυγε ο “Κρινακογιώργης, η Κωμιακή αποχαιρετά έναν δικό της άνθρωπο

Ο Γιώργος Χωριανόπουλος, ο άνθρωπος του ταξί, του κυνηγιού και της καθημερινότητας του χωριού, φεύγει πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του αναμνήσεις, χαμόγελα και μια σιωπηλή απουσία.

ΑΝΠΟ Αμοργού: Αμοργιανές Καντάδες στα Κατάπολα, μία βραδιά με άρωμα δεκαετίας ‘80

Ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αμοργού μάς προσκαλεί σε μια περατζάδα μουσικής, ποίησης και μνήμης, ζωντανεύοντας τις καντάδες του χθες.

Πρόταση Ημέρας: Πένες με τηγανητά κολοκυθάκια και κασέρι, ή “alla Nerano” της ελληνικής μαμάς

Μια αγαπημένη συνταγή με ρίζες στην Ιταλία και καρδιά ελληνική. Κολοκυθάκια, κασέρι και κρέμα γάλακτος σε μια ζεστή, κρεμώδη μακαρονάδα γεμάτη νοσταλγία.

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού