Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

Πρόταση ημέρας: Κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας

|

Ποιος δεν λατρεύει τα μήλα και την μοναδική τους ικανότητα να χαρίζουν γεύσεις στον ουρανίσκο που σε απογειώνει; Μέσω του “Γαστρονόμου” σήμερα έχουμε την παρουσίαση ενός κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας…

Υλικά

Μερίδες: 10-12

  •  300 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο για τη φόρμα
  •  300 γρ. (2 1⁄2 κούπες) καστανή ζάχαρη, μαλακή (αυτή που μοιάζει με άμμο, όχι η κρυσταλλική)
  •  5 μεγάλα αυγά
  •  300 γρ. (2 + 1/4 κούπας) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο για τη φόρμα
  •  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  •  5 μήλα, σχετικά μικρά, με τη φλούδα τους, κομμένα σε κυβάκια
  •  2 μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  2 κουτ. σούπας καστανή ή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη για πασπάλισμα

Για τη σάλτσα κανέλας για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  •  250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  •  250 γρ. (1 + 1/4 κούπας) γάλα
  •  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  •  1 ξυλάκι κανέλας
  •  6 κρόκοι αυγών
  •  100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κέικ μήλου με μπαχαρικά και σάλτσα κανέλας, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 24-25 εκ. (ιδανικά μία με αποσπώμενο πάτο).
  3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  6. Ρίχνουμε τα κυβάκια μήλου και ανακατεύουμε να σκορπίσουν παντού μέσα στο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του και τακτοποιούμε πάνω όσο πιο όμορφα μπορούμε τις λεπτές φέτες του μήλου (καλύτερα να τις απλώσουμε κυκλικά, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη).
  8. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 2 κουταλιές κρυσταλλική ζάχαρη.
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα ξύλινο σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό και καθαρό.
  10. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για μερικά λεπτά μέσα στη φόρμα. Έπειτα το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς (ιδανικά το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα).
  11. Σερβίρουμε σε κομμάτια συνοδεύοντας, αν θέλουμε, με μία μπάλα παγωτό. Αν θέλουμε, επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε και μια ωραία σάλτσα κανέλας για να περιχύσουμε κάθε μερίδα.

Σάλτσα κανέλας

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το ξυλάκι κανέλας. Μόλις πάρουν βράση, τα αποσύρουμε, σκεπάζουμε με μια μεμβράνη την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα γάλακτος-κρέμας, ανακατεύουμε και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τοποθετούμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί καλά και να φαίνεται λίγο πιο δεμένο. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει γιατί θα κόψει! Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο ως εξής: ανασηκώνουμε την κουτάλα και βλέπουμε αν στη ράχη της σχηματίζεται ένα λεπτό στρώμα κρέμας.
  4. Αποσύρουμε αμέσως, αδειάζουμε σε μια κανατούλα, σαλτσιέρα ή βάζο και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 2 μέρες.

Μυστικά

Αν μας αρέσουν τα έντονα μπαχαρικά, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα του κέικ 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρίφαλο και 1/3 κουτ. γλυκού τριμμένο μπαχάρι, μειώνοντας λίγο την κανέλα.

Με πηγή τον “Γαστρονόμο” της Καθημερινής.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Καύσωνας σαρώνει τη χώρα – Στους 38°C η Νάξος, 42,1°C στο Κρανίδι (πίνακας)

Ακραίες θερμοκρασίες καταγράφηκαν την Τετάρτη 9 Ιουλίου – Πάνω από 37°C σε 125 περιοχές σύμφωνα με το meteo.gr – Δείτε πού «έβρασαν» οι Κυκλάδες

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.