Εμπνευση για το πιάτο αυτό το οποίο μας έφτιαξαν ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης και ο Παναγιώτης Σιαφάκας, από τους Nomade et Sauvage, που οργώνουν την Ελλάδα διοργανώνοντας πολλών λογιών υπαίθρια μαγειρικά δρώμενα, στάθηκε ένα αγαπημένο και πολύ διαδεδομένο εβρίτικο φαγητό: τα πράσα με ντόπια λουκάνικα. Μόνο που εδώ τη θέση των λουκάνικων παίρνουν οι κεφτέδες. Μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” έχουμε την ιδιαίτερη αυτή πρόταση… Απολαύστε την.
Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα ψήσιμο / 12 ώρες αναμονή / Σύνολο: 13 ώρες και 30′
Υλικά
Μερίδες: 6-8
# 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
# 60 ml ελαιόλαδο
# 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
# 240 γρ. ψίχα από ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, μουσκεμένη για 2-3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένη
# 2 αυγά
# 10 γρ. αλάτι + λίγο επιπλέον, για το ταψί
# 2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
# 4 μεγάλα πράσα (μαζί με το γερό πράσινο μέρος), κομμένα σε 3-4 κομμάτια
# χυμός από 1 λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πολύ αφράτο.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 5 ώρες έως 1 βράδυ, ώστε να αναμειχθούν στο μέγιστο οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Πλάθουμε μεγάλους, μπαμπάτσικους κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί και αραδιάζουμε εκεί τους κεφτέδες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα κομμένα πράσα.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι.
- Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ραντίζουμε τα υλικά με τον χυμό λεμονιού.
- Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι κεφτέδες αλλά και τα πράσα, ώστε να δείχνουν ελαφρά καψαλισμένα.
- Σερβίρουμε, τους κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.