Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα

Πρόταση Ημέρας: Κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα

|

Εμπνευση για το πιάτο αυτό το οποίο μας έφτιαξαν ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης και ο Παναγιώτης Σιαφάκας, από τους Nomade et Sauvage, που οργώνουν την Ελλάδα διοργανώνοντας πολλών λογιών υπαίθρια μαγειρικά δρώμενα, στάθηκε ένα αγαπημένο και πολύ διαδεδομένο εβρίτικο φαγητό: τα πράσα με ντόπια λουκάνικα. Μόνο που εδώ τη θέση των λουκάνικων παίρνουν οι κεφτέδες. Μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” έχουμε την ιδιαίτερη αυτή πρόταση… Απολαύστε την.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα ψήσιμο /  12 ώρες αναμονή / Σύνολο: 13 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 6-8
# 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
# 60 ml ελαιόλαδο
# 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
# 240 γρ. ψίχα από ψωμί, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, μουσκεμένη για 2-3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένη
# 2 αυγά
# 10 γρ. αλάτι + λίγο επιπλέον, για το ταψί
# 2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
# 2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
# 4 μεγάλα πράσα (μαζί με το γερό πράσινο μέρος), κομμένα σε 3-4 κομμάτια
# χυμός από 1 λεμόνι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, 2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  2. Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το στυμμένο ψωμί, τα αυγά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
  5. Ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές και πολύ αφράτο.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 5 ώρες έως 1 βράδυ, ώστε να αναμειχθούν στο μέγιστο οι γεύσεις και τα αρώματα.
  7. Πλάθουμε μεγάλους, μπαμπάτσικους κεφτέδες και τους αφήνουμε στην άκρη.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Λαδώνουμε γενναιόδωρα ένα ταψί και αραδιάζουμε εκεί τους κεφτέδες, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  10. Ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα κομμένα πράσα.
  11. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  12. Πασπαλίζουμε με αλάτι.
  13. Σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  14. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι κεφτέδες.
  15. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ραντίζουμε τα υλικά με τον χυμό λεμονιού.
  16. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία οι κεφτέδες αλλά και τα πράσα, ώστε να δείχνουν ελαφρά καψαλισμένα.
  17. Σερβίρουμε, τους κεφτέδες φούρνου με καψαλισμένα λεμονάτα πράσα, αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ: Έκτακτη οικονομική στήριξη στους γεωργούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου

Μέχρι 17 Ιουνίου 2025 η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 23 – Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση και με ποια ποσά

Ο Ροβινσώνας της Γαύδου: Μια απεργία πείνας για το δικαίωμα στην ύπαρξη

Ο Μιχάλης Χρυσάνθου ζει απομονωμένος στη Γαύδο, μακριά από το σύστημα – και δίνει τον δικό του αγώνα για το αυτονόητο: να αναγνωριστεί ως κάτοικος του τόπου που επέλεξε για να ζήσει ελεύθερος.

Ισραήλ επιτίθεται στο Ιράν: Πυραυλικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, pαγκόσμια ανησυχία

Η επιχείρηση «Ανατέλλων Λέων» χτυπά στόχους στην Τεχεράνη – Νεκρός ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης – Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Μικροί καλλιτέχνες σε δράση στη Νάξο!

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί τα παιδιά σε ένα δωρεάν δεκαήμερο μαθημάτων ζωγραφικής, γεμάτο έμπνευση, χρώμα και φαντασία.

Πρόταση Ημέρας από την Μαριέττα Γαλάνη: Τηγανόψωμο με ρακή, θυμάρι και γραβιέρα Πιτταρά

Η γεύση της Νάξου σε ένα πεντανόστιμο τηγανόψωμο, με αγνά υλικά και την υπογραφή του Τυροκομείου Πιτταρά – Η Μαριέττα Γαλάνη μας χαρίζει μια αυθεντική νησιώτικη συνταγή.

Κρουαζιέρα – Τέλη αποβίβασης: Από 1η Ιουλίου αλλαγές σε τιμές, τι αλλάζει σε Μύκονο, Σαντορίνη

Αυξημένα τέλη έως 20 ευρώ για αποβίβαση κρουαζιερόπλοιων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Ποιο είναι το σχέδιο για αποσυμφόρηση και επένδυση σε υποδομές.

Ασφαλές παιχνίδι σε ξένα καζίνο για Έλληνες

Ασφάλεια και ρυθμιστικό πλαίσιο στα ξένα καζίνο: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες παίκτες

Νάξος: Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 16 Ιουνίου

Η συνεδρίαση θα γίνει μεικτή, διά ζώσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Πάνω από 31 εκατ. ευρώ στους νησιώτες, ολοκληρώθηκε η καταβολή του

Το Υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε την έγκαιρη καταβολή 31,2 εκατ. € για 1,5 εκατ. μετακινήσεις επιβατών σε 60 νησιά – Ακολουθούν οι πληρωμές για τις επιχειρήσεις.

Ν. Πιτταράς: “Ο τουρισμός χωρίς σχέδιο δεν είναι ανάπτυξη, είναι απειλή”

Με αφορμή δηλώσεις στο άρθρο του κ. Λιάλιου στην "Καθημερινή", ο Νικόλας Πιτταράς τοποθετείται με ειλικρίνεια για τη σχέση τουρισμού – περιβάλλοντος και το μέλλον της Νάξου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας