Το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο κάπως αλλιώς. Το γιαούρτι γίνεται βελούδινη μους μαζί με κρέμα γάλακτος, το μέλι ένα χρυσοκαφέ ζελέ και τα καρύδια λούζονται με μέλι. Και ο Γαστρονόμος (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου) μας προσφέρει μία υπέροχη εκδοχή για αυτό το επιδόρπιο…
Χρόνος: 20′ προετοιμασία – 12 ώρες αναμονή / Σύνολο: 12 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για το ζελέ μελιού
- 250 ml νερό
- 250 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. μέλι
- 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
Για τη μους γιαουρτιού
- 250 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
- 75 γρ. άχνη ζάχαρη
- τα σποράκια από 1/2 λοβό φυσικής βανίλιας
- 200 ml κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
- 150 γρ. καρυδόψιχα
- λίγο μέλι της αρεσκείας μας
Διαδικασία
- Για το γιαούρτι με μέλι και καρύδια… αλλιώς, ξεκινάμε με το ζελέ μελιού.
- Μουλιάζουμε τη ζελατίνη για 10 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό.
- Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα κοχλάσει), μέχρι να σχηματιστεί ένα σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Στύβουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο σιρόπι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.
- Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.
- Αδειάζουμε το ζελέ σε ταψάκι και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Θέλουμε το ζελέ να έχει ύψος περίπου 1 εκ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί το ζελέ και να μπορούμε να το κόψουμε.
Μους γιαουρτιού
- Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί.
- Βάζουμε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διατηρούμε στο ψυγείο μαζί με το ζελέ μελιού.
Σερβίρισμα
- Κόβουμε το ζελέ σε τετράγωνα κομμάτια και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Από πάνω κάνουμε όμορφες ροζέτες με τη μους γιαουρτιού.
- Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και ραντίζουμε με λίγο μέλι.
Μυστικά
Το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα, γιατί χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο για 12 ώρες.
Πηγή: Gastronomos.gr