Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Κάτι γλυκό με επίκεντρο γιαούρτι, το μέλι και τα ......

Πρόταση Ημέρας: Κάτι γλυκό με επίκεντρο γιαούρτι, το μέλι και τα … καρύδια

|

Το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο κάπως αλλιώς. Το γιαούρτι γίνεται βελούδινη μους μαζί με κρέμα γάλακτος, το μέλι ένα χρυσοκαφέ ζελέ και τα καρύδια λούζονται με μέλι. Και ο Γαστρονόμος (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου) μας προσφέρει μία υπέροχη εκδοχή για αυτό το επιδόρπιο…

Χρόνος: 20′ προετοιμασία – 12 ώρες αναμονή / Σύνολο: 12 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το ζελέ μελιού

  • 250 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. μέλι
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης

Για τη μους γιαουρτιού

  • 250 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
  • 75 γρ. άχνη ζάχαρη
  • τα σποράκια από 1/2 λοβό φυσικής βανίλιας
  • 200 ml κρέμα γάλακτος

Για το σερβίρισμα

  • 150 γρ. καρυδόψιχα
  • λίγο μέλι της αρεσκείας μας

Διαδικασία

  • Για το γιαούρτι με μέλι και καρύδια… αλλιώς, ξεκινάμε με το ζελέ μελιού.
  • Μουλιάζουμε τη ζελατίνη για 10 λεπτά σε ένα μπολ με κρύο νερό.
  • Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά (μετρώντας από τη στιγμή που θα κοχλάσει), μέχρι να σχηματιστεί ένα σιρόπι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Στύβουμε με τα χέρια μας τα φύλλα ζελατίνης και τα προσθέτουμε στο σιρόπι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.
  • Ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε να αναμειχθεί.
  • Αδειάζουμε το ζελέ σε ταψάκι και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Θέλουμε το ζελέ να έχει ύψος περίπου 1 εκ. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί το ζελέ και να μπορούμε να το κόψουμε.

Μους γιαουρτιού

  • Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη σαντιγί.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Βάζουμε τη μους σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και διατηρούμε στο ψυγείο μαζί με το ζελέ μελιού.

Σερβίρισμα

  • Κόβουμε το ζελέ σε τετράγωνα κομμάτια και τα μοιράζουμε στα πιάτα. Από πάνω κάνουμε όμορφες ροζέτες με τη μους γιαουρτιού.
  • Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και ραντίζουμε με λίγο μέλι.

Μυστικά

Το ετοιμάζουμε από την προηγούμενη ημέρα, γιατί χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο για 12 ώρες.

Πηγή: Gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Φιλώτι: 33 νέες βελανιδιές φυτεύτηκαν από μαθητές του ΕΠΑΛ

Τριάντα τρεις (33) νεογέννητες βελανιδιές φυτεύτηκαν από τους μαθητές του ΕΠΑΛ στα πλαίσια περιβαλλοντικού μαθήματος

ΕΛΣΤΑΤ – Δόμηση: Λευκάδα η πρωταθλήτρια, 3η η Πάρος και σε πτώση η Μύκονος (!!!)

Πρωτιά για τη Λευκάδα, μεγάλη πτώση στη Μύκονο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: “Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο”

ΠΟΞ: «Μην λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» - Εξαγωγική ατμομηχανή της χώρας το Ελληνικό ξενοδοχείο

E-Kouros: Διατίθενται 21,63 εκατ. σε ερασιτεχνικά σωματεία, με κριτήριο και την αυξημένη νησιωτικότητα (πίνακας)

Η αναλυτική κατανομή των 31,724 εκατ. ευρώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για το 2025, που ήδη καταβάλλονται από τον μόνιμο ετήσιο μηχανισμό χρηματοδότησής του, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων

Γιάννης Ζίγδης: Ο άνθρωπος που γύρισε του ρολογιού τους δείκτες!

Η θερινή ώρα αλλάζει την Κυριακή 30 Μαρτίου και θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

Νάξος – Φιλώτι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του “Φασολά”

Ανεξερεύνητοι Τόποι: Η παλιά εμπορική γειτονιά του «Φασολά» στο Φιλότι Νάξου - Μια συνοικία που μοιάζει με ένα ταξίδι στον χρόνο γεμάτο πολιτιστικούς θησαυρούς.

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Απείρανθος: Τζώρτζια και Μανώλης στη σκιά ενός τράφου, η ιστορία μας φωτογραφίας

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος γράφει για την υπέροχη φωτογραφία του Μανώλη Μπαρδάνη που αποθανατίζει σε στιγμή ηρεμίας Μανώλη Γλέζο και Τζώρτζια Αργυροπούλου

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Σαντορίνη – Δήμος: Η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού .. φέρνει DMMO

Σημαντική συνεργασία Δήμου Θήρας και Υπουργείου Τουρισμού για την Ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Προορισμού

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά