Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα ... Κεφαλονιάς

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

|

Tο χοιρινό με την αρμιά, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό, δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια και στην Καστοριά, από όπου αυτή η συνταγή, και σε άλλες περιοχές.

Για τον “Γαστρονόμο” το ετοίμασε η Αναστασία Πουλιοπούλου, μια Κεφαλονίτισσα μαγείρισσα, που ζει χρόνια στην Καστοριά και ξέρει την κουζίνα της το ίδια καλά με τις ντόπιες μαγείρισσες.

Με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο και τον γιο της Θεόφιλο διατηρούν το εστιατόριο “Ντολτσό” στην ομώνυμη πλατεία και συνοικία της πόλης. Το χοιρινό με λάχανο αρμιά με κοκκινοπίπερο είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό και δεν λείπει από το γιορτινό καστοριανό τραπέζι.

Έχει μια σοφία αυτή η επιλογή της αρμιάς, αφού είναι ο καλύτερος τρόπος να συντηρηθεί το λάχανο για σχεδόν πάνω από έναν χρόνο. Επιπλέον, η γεύση είναι απείρως πιο νόστιμη, καθώς το αλάτι εξισορροπεί τη γλύκα του απλού λάχανου.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  2 κιλά χοιρινό, από σπάλα ανάμεικτη με λαιμό, με το λίπος τους, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  •  700 γρ. λάχανο αρμιά, στραγγισμένο και χοντροκομμένο
  •  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 κουτ. σούπας κοκκινοπίπερο (πάπρικα γλυκιά ή καυτερή)
  •  5-6 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
  •  150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  •  150 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  μπούκοβο, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό με λάχανο αρμιά με κοκκινοπίπερο, ξεκινάμε και σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το κοκκινοπίπερο (πάπρικα) και τους κόκκους μπαχάρι για 4-5 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να ξανθύνει καλά.
  2. Προσθέτουμε το χοιρινό και σοτάρουμε για άλλα 8-10 λεπτά, γυρίζοντας τακτικά τα κομμάτια, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  3. Ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, σε δυνατή φωτιά.
  4. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να είναι σχεδόν έτοιμο. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νερό, καυτό.
  5. Προσθέτουμε το λάχανο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, πάντα σε χαμηλή φωτιά, για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κι αυτό.
  6. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με μπούκοβο.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Γιάννης Μπουτάρης: «Θα πόνταρα στη Νάξο για το κρασί της» (video)

Ο εγγονός του θρυλικού οινοποιού μιλά για τον Ναξιώτικο αμπελώνα, τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και την προοπτική του νησιού στον οινοτουρισμό.

ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: «Η μνήμη του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να γίνει ασπίδα για γενοκτονία στη Γάζα»

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Νάξου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόσφατη τοποθέτηση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Στράτος Φουτάκογλου: «Το ΕΕΕΕΚ δεν μπορεί να τσουβαλιάζεται σε άστοχες αποφάσεις»

Σκληρή κριτική του πρώην διευθυντή του ΕΕΕΕΚ Νάξου προς τη δημοτική αρχή για την ακύρωση της μίσθωσης ακινήτου και την πρόταση δημιουργίας σχολικού συγκροτήματος στον χώρο που προοριζόταν για Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Μονή: Πρώτη προπόνηση για το Naxos Sphinx Rugby Club

Η νέα ομάδα ράγκμπι της Νάξου καλεί μικρούς και μεγάλους στην πρώτη γνωριμία και προπόνηση, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Γήπεδο Μονής.

Μικρός θησαυρός στη Νάξο: Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο του 1929 παραδόθηκε στην οικογένεια Σαλτέρη

Ο Σπύρος Κάλμπαρης ανακάλυψε τυχαία σε πυργόσπιτο της Ράχης Νάξου ένα σπάνιο σχολικό Ευαγγέλιο του 1929, που ανήκε σε μαθητή του Δημοτικού Σχολείου Χαλκείου.

Καφέ Γκρέκο: Σε κίνδυνο το ιστορικό στέκι διανοουμένων της Ρώμης λόγω ενοικίου (!!!)

Το θρυλικό καφενείο της οδού Κοντότι, σημείο συνάντησης Γκαίτε, Ντίκενς και Λόρδου Βύρωνα, απειλείται ξανά με λουκέτο μετά από αιώνες ιστορίας.

Νέος εκλογικός κώδικας: Ανατροπές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκλογές σε έναν γύρο

Η κατάργηση της δεύτερης Κυριακής, η εισαγωγή ηλεκτρονικής ψήφου και η νέα κατανομή εδρών αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΑΟ Μυκόνου: Με τον Παναγιώτη Τσάμη “γεμίζει” τη ρακέτα του

Η Mykonos Basketball Club αποκτά τον 23χρονο σέντερ με δανεισμό από τον Προμηθέα Πατρών, ενισχύοντας τη γραμμή ψηλών στην ιστορική πρώτη της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Σίφνος: Βαρύ πένθος για τον μικρό Λευτέρη

Ανείπωτη θλίψη στη Σίφνο για τον ξαφνικό χαμό του μικρού Λευτέρη. Το νησί πενθεί σαν μια οικογένεια και αποχαιρετά το παιδί του με αγάπη και δάκρυα.