Tο χοιρινό με την αρμιά, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό, δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια και στην Καστοριά, από όπου αυτή η συνταγή, και σε άλλες περιοχές.
Για τον “Γαστρονόμο” το ετοίμασε η Αναστασία Πουλιοπούλου, μια Κεφαλονίτισσα μαγείρισσα, που ζει χρόνια στην Καστοριά και ξέρει την κουζίνα της το ίδια καλά με τις ντόπιες μαγείρισσες.
Με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο και τον γιο της Θεόφιλο διατηρούν το εστιατόριο “Ντολτσό” στην ομώνυμη πλατεία και συνοικία της πόλης. Το χοιρινό με λάχανο αρμιά με κοκκινοπίπερο είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό και δεν λείπει από το γιορτινό καστοριανό τραπέζι.
Έχει μια σοφία αυτή η επιλογή της αρμιάς, αφού είναι ο καλύτερος τρόπος να συντηρηθεί το λάχανο για σχεδόν πάνω από έναν χρόνο. Επιπλέον, η γεύση είναι απείρως πιο νόστιμη, καθώς το αλάτι εξισορροπεί τη γλύκα του απλού λάχανου.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 2 κιλά χοιρινό, από σπάλα ανάμεικτη με λαιμό, με το λίπος τους, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
- 700 γρ. λάχανο αρμιά, στραγγισμένο και χοντροκομμένο
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας κοκκινοπίπερο (πάπρικα γλυκιά ή καυτερή)
- 5-6 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
- 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 150 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μπούκοβο, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για το χοιρινό με λάχανο αρμιά με κοκκινοπίπερο, ξεκινάμε και σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το κοκκινοπίπερο (πάπρικα) και τους κόκκους μπαχάρι για 4-5 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να ξανθύνει καλά.
- Προσθέτουμε το χοιρινό και σοτάρουμε για άλλα 8-10 λεπτά, γυρίζοντας τακτικά τα κομμάτια, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει βράση, σε δυνατή φωτιά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να είναι σχεδόν έτοιμο. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού και αν χρειάζεται ρίχνουμε λίγο νερό, καυτό.
- Προσθέτουμε το λάχανο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, πάντα σε χαμηλή φωτιά, για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κι αυτό.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με μπούκοβο.