Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας

Πρόταση Ημέρας: Καλαμαράκια τηγανητά (χωρίς αλεύρι) με λαδολέμονο ντομάτας

|

Σαρακοστή μπήκε… Πρώτες ώρες και τι; Θα αφήσουμε τα θαλασσινά στην άκρη; Ο “Γαστρονόμος” μας ταξιδεύει σε μία ιδιαίτερη συνταγή όπου τα Καλαμαράκια τηγανητά έχουν την τιμητική τους. Απουσία στη συνταγή; Το αλεύρι. Πως γίνεται τηγάνισμα χωρίς αλεύρι; Εμ εδώ είναι το μυστικό..

Προσοχή στις οδηγίες και στο ένα και μόνο μυστικό που έχει τούτη η συνταγή: ολιγόλεπτο, δυνατό τηγάνισμα των καλαμαριών για να προλάβουμε ένα μικρό «παράθυρο» τρυφεράδας, πριν σκληρύνουν ξανά και ζητήσουν περισσότερο μαγείρεμα για να μαλακώσουν εκ νέου. Το λαδολέμονο ντομάτας πάντως κάνει τη διαφορά..

Χρόνος: 30′ προετοιμασία, 10′ τηγάνισμα, Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα καλαμαράκια

Για το λαδολέμονο

Διαδικασία

Λαδολέμονο

  1. Για τα τηγανητά καλαμαράκια, ξεκινάμε με το λαδολέμονο και πολτοποιούμε στο μούλτι τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
  2. Αδειάζουμε το λαδολέμονο σε ένα μπολάκι, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο, μέχρι να σερβίρουμε.

Καλαμαράκια

  1. Τα ολόκληρα κατεψυγμένα καλαμαράκια πωλούνται σχεδόν πάντοτε καθαρισμένα. Αν αγοράσουμε κατεψυγμένα, τα κόβουμε απλώς σε μέτρια κομμάτια. Αν αγοράσουμε φρέσκα, τα καθαρίζουμε ως εξής: αποκόβουμε το κεφάλι από το σώμα (τραβώντας μαζί τα εντόσθια, τα οποία πετάμε). Κάνουμε μια τομή κατά μήκος του σώματος, από την οποία αφαιρούμε το διάφανο «κόκαλο» που το διατρέχει. Μετά το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Από το κεφάλι αφαιρούμε τα μάτια και το σκληρό στόμα που βρίσκεται στη βάση των πλοκαμιών.
  2. Πλένουμε τα κομμάτια των καλαμαριών (μαζί και τα πλοκάμια) και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για 15 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια, τα σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
  5. Ρίχνουμε τα κομμένα καλαμαράκια σε δόσεις και τα τηγανίζουμε για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ασπρίσουν και να μαλακώσουν. Προσέχουμε να μην τα παρατηγανίσουμε, γιατί γίνονται δυσάρεστα λαστιχωτά.
  6. Βγάζουμε κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  7. Βάζουμε τα καλαμαράκια σε μια πιατέλα και τα αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστά.
  8. Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο ντομάτας-δυόσμου ή το σερβίρουμε σε ξεχωριστό μπολ, σαν αραιό ντιπ.

Πηγή: gastronomos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Φολέγανδρος: Ανθρώπινες ιστορίες και αυθεντική ομορφιά στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα” (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Φολέγανδρο, σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου στις 14:45 στον ΣΚΑΪ, μέσα από μοναδικά πορτρέτα κατοίκων, παραδόσεων και φυσικής γοητείας.

Δωδεκάνησα: Ξεκινά το μεγάλο έργο ανακύκλωσης σε Κω και Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ

Η 23η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων – Πρωτοβουλία-ορόσημο για το περιβάλλον στα Δωδεκάνησα

HELLENiQ ENERGY: Μείωση τιμών καυσίμων σε 12 ακριτικά νησιά, ανάμεσά τους, Αμοργός, Σέριφος και Σίκινος

Με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η HELLENiQ ENERGY μέσω της ΕΚΟ μειώνει το κόστος των καυσίμων σε δυσπρόσιτα νησιά, ενισχύοντας τους κατοίκους και τον τουρισμό.

Υποβολή ενδιαφέροντος έως 31 Ιουλίου για σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας στις Κυκλάδες

Σεμινάρια με φυσική παρουσία για εργοδότες που επιθυμούν να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας – Διεξαγωγή σε Μήλο, Σύρο, Πάρο, Σίφνο και άλλα νησιά ανάλογα με τη συμμετοχή

Συγχαρητήρια Γιάννη Κρητικού στον νέο Γενικό Γραμματέα Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη

Μια θερμή δήλωση στήριξης και υπερηφάνειας για έναν άξιο εκπαιδευτικό με πολύχρονη προσφορά στα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο

Λορέττα Γαΐτη: «Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωση είναι ο φόρος τιμής μου στους γονείς μου και στην Ίο που αγάπησαν»

Η αρχιτέκτονας Λορέττα Γαΐτη αφηγείται πώς η προσωπική της πρωτοβουλία και η βαθιά οικογενειακή σύνδεση με την Ίο οδήγησαν στη δημιουργία ενός μουσείου που κρατά ζωντανή την κληρονομιά δύο σπουδαίων δημιουργών.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.