Σαρακοστή μπήκε… Πρώτες ώρες και τι; Θα αφήσουμε τα θαλασσινά στην άκρη; Ο “Γαστρονόμος” μας ταξιδεύει σε μία ιδιαίτερη συνταγή όπου τα Καλαμαράκια τηγανητά έχουν την τιμητική τους. Απουσία στη συνταγή; Το αλεύρι. Πως γίνεται τηγάνισμα χωρίς αλεύρι; Εμ εδώ είναι το μυστικό..
Προσοχή στις οδηγίες και στο ένα και μόνο μυστικό που έχει τούτη η συνταγή: ολιγόλεπτο, δυνατό τηγάνισμα των καλαμαριών για να προλάβουμε ένα μικρό «παράθυρο» τρυφεράδας, πριν σκληρύνουν ξανά και ζητήσουν περισσότερο μαγείρεμα για να μαλακώσουν εκ νέου. Το λαδολέμονο ντομάτας πάντως κάνει τη διαφορά..
Χρόνος: 30′ προετοιμασία, 10′ τηγάνισμα, Σύνολο: 40′
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα καλαμαράκια
Για το λαδολέμονο
Διαδικασία
Λαδολέμονο
- Για τα τηγανητά καλαμαράκια, ξεκινάμε με το λαδολέμονο και πολτοποιούμε στο μούλτι τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
- Αδειάζουμε το λαδολέμονο σε ένα μπολάκι, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο, μέχρι να σερβίρουμε.
Καλαμαράκια
- Τα ολόκληρα κατεψυγμένα καλαμαράκια πωλούνται σχεδόν πάντοτε καθαρισμένα. Αν αγοράσουμε κατεψυγμένα, τα κόβουμε απλώς σε μέτρια κομμάτια. Αν αγοράσουμε φρέσκα, τα καθαρίζουμε ως εξής: αποκόβουμε το κεφάλι από το σώμα (τραβώντας μαζί τα εντόσθια, τα οποία πετάμε). Κάνουμε μια τομή κατά μήκος του σώματος, από την οποία αφαιρούμε το διάφανο «κόκαλο» που το διατρέχει. Μετά το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Από το κεφάλι αφαιρούμε τα μάτια και το σκληρό στόμα που βρίσκεται στη βάση των πλοκαμιών.
- Πλένουμε τα κομμάτια των καλαμαριών (μαζί και τα πλοκάμια) και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τα σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
- Ρίχνουμε τα κομμένα καλαμαράκια σε δόσεις και τα τηγανίζουμε για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ασπρίσουν και να μαλακώσουν. Προσέχουμε να μην τα παρατηγανίσουμε, γιατί γίνονται δυσάρεστα λαστιχωτά.
- Βγάζουμε κάθε δόση με τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Βάζουμε τα καλαμαράκια σε μια πιατέλα και τα αλατοπιπερώνουμε όσο είναι ζεστά.
- Τα περιχύνουμε με το λαδολέμονο ντομάτας-δυόσμου ή το σερβίρουμε σε ξεχωριστό μπολ, σαν αραιό ντιπ.
Πηγή: gastronomos.gr