Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Ηρακλειά: Το φάβα με τρία απλά υλικά και ......

Πρόταση Ημέρας – Ηρακλειά: Το φάβα με τρία απλά υλικά και … δώρο θεού

|

Ποια Σαντορίνη; Μπορεί να είναι διάσημη η “Φάβα της Σαντορίνης” αλλά στις Μικρές Κυκλάδες όλα είναι διαφορετικά. Ακόμη και το ..γένος. Σε Σχοινούσα, Ηρακλειά μιλάμε για “το” φάβα και όποιος δοκιμάζει (σ.σ. ακούς #Μαντώ Στουρνάρα) καταλαβαίνει ότι στον ουρανίσκο του, οι γεύσεις είναι άλλες. Υπέροχες. Πρωτόγνωρες….

“Κάθε χρόνο γεμίζω μία γυάλα δεκάκιλη, που είχε φέρει κάποτε ο άντρας μου με μαρμελάδα από τα ταξίδια του για να τρώνε οι γιοι του. Κουβαρντάδες, παιδί μου. Φέτος όμως δεν κάμαμε καθόλου φάβα. Κατσούνι σπέρνουμε εμείς.

Το φάβα της Σαντορίνης ούτε που το τρώνε εδώ. Τους φαίνεται ξινό σε σχέση με το δικό μας, που είναι γλυκόφαγο. Εμείς το σερβίρουμε σκέτο, μόνο με το αλάτι του. Τίποτα δεν βάζω μέσα να το νοστιμίσω. Στο φάβα τίποτα. Τώρα, αν θέλει κάποιος, βάζει στο πιάτο του πιπέρι και λάδι. Στο πλάι πάει ντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, ελιές ή ένα σκέτο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα”…

Ποιος τα λέει αυτά; Η μαγείρισσα από την Ηρακλειά, Ντίνα Πράσινου, που έδωσε τη συνταγή στο πλαίσιο του οδοιπορικού του «Γαστρονόμου» στις Κυκλάδες.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

  •  500 γρ. φάβα
  •  3 νεροπότηρα νερό (περίπου 900 ml)
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο κατά βούληση, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το φάβα της Ηρακλειάς, ξεκινάμε και βάζουμε το φάβα σε σήτα και το ξεπλένουμε σχολαστικά κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό, μέχρι να βγαίνει εντελώς καθαρό και διαυγές. Έτσι θα απομακρυνθεί το άμυλο που περιβάλλει τους κόκκους του και δεν θα κολλάνε στο βράσιμο.
  2. Ρίχνουμε το φάβα μαζί με το μετρημένο νερό σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά καλά και σιγομαγειρεύουμε, ξαφρίζοντας καλά. Δεν ανακατεύουμε το φάβα, γιατί θα κολλήσει στον πάτο του σκεύους.
  4. Βράζουμε για 1 1⁄2-2 ώρες και δοκιμάζουμε: αν κρατάει ακόμη στο δόντι, συνεχίζουμε το βράσιμο, προσθέτοντας λίγο ακόμα νερό μέχρι να λιώνει στο στόμα.
  5. Αλατίζουμε το τελευταίο 5λεπτο και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το φάβα σε σήτα και το πιέζουμε για να λιώσει καλά.
  6. Σερβίρουμε σε βαθύ και ευρύχωρο σκεύος, ώστε να σερβιριστεί ο καθένας όσο θέλει και να το καρυκεύσει, αν θέλει, με ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.