Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Η "Αραπίνα" διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση ημέρας: Η “Αραπίνα” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

Με όνομα που σήμερα θα το κατακρίναμε ως «πολιτικά μη ορθό», και με το δίκιο μας, όπως και τα συγγενικά του «αραπάκια» (κοκάκια γεμιστά με κρέμα σοκολάτας) ή το «αραπάκι» (το γνωστό μας μωσαϊκό), αυτό το κέικ ήταν ένα μεγάλο σουξέ των δεκαετιών ’50 έως ’70 και φυσικά δεν είναι άλλο από ένα πλούσιο, υγρό κέικ σοκολάτας, μια πρώιμη μορφή σοκολατόπιτας.

Εεε η Μαριέττα Γαλάνη πιάνει δουλειά… Οπως σας έχουμε αναφέρει μέσα από τη σελίδα του Naxospress ξεκινήσαμε συνεργασία με την Μαριέττα Γαλάνη. Μαγείρισσα, chef που δημιουργεί πιάτα με αγάπη και με βάση την ιστορία, κυρίως του τόπου της. Της Απειράνθου.   

Ποια είναι η πρόταση της σημερινής ημέρας μέσω του Γαστρονόμου; Μία σοκολατόπιτα λίγο διαφορετική…

Κάποια από τα υλικά του είναι επίσης ρετρό, ασυνήθιστα σε σύγχρονες συνταγές, όπως το γάλα εβαπορέ, σε γενναία δόση μάλιστα. Εδώ η «αραπίνα» αρωματίζεται με πικραμύγδαλο από το λικέρ Amaretto Disaronno, που μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε άλλο λικέρ πικραμύγδαλο, έτοιμο ή σπιτικό.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία 40′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 10′

 

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για την «Αραπίνα», η πρώτη μας σοκολατόπιτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
  2. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να λιώνει.
  3. Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, την καστανή ζάχαρη και την κουβερτούρα και συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε τα υλικά, μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε το ποτό και τη σκόνη κακάο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε εκτός φωτιάς για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτοντας έπειτα τους κρόκους και το μείγμα σόδας-ξιδιού.
  6. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφού το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός.
  2. Προσθέτουμε την άχνη και τον χυμό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα λείο, κολλώδες γλάσο.
  3. Περιχύνουμε το κέικ αφού κρυώσει και αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν σερβίρουμε.
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης / Φωτογραφία: Ευδοκία Τσαρδακά

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

42 εκατομμύρια ευρώ επιστρέφονται στους νησιώτες μέσω του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ξεκινούν οι πληρωμές

Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για το Μ.Ι. – Από Δευτέρα στους λογαριασμούς 325.405 πολιτών η επιστροφή του κόστους μετακίνησης για το 2024.

Νέο πλωτό ασθενοφόρο στους Φούρνους: Σημαντική ενίσχυση για την υγειονομική ασφάλεια του ακριτικού νησιού

Πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του υπερσύγχρονου περιπολικού σκάφους–ασθενοφόρου που ενισχύει τις διακομιδές από Φούρνους και Θύμαινα. Παρών ο Υφυπουργός Στέφανος Γκίκας.

Μάνος Κόνσολας: Υπέρ της κοινής διεκδίκησης για κρίσιμα νησιωτικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου στηρίζει συντονισμένες πρωτοβουλίες για ΦΠΑ, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δημόσια υγεία – Πρόταση για νέες παροχές και κίνητρα σε γιατρούς στα νησιά.

Καινοτόμο έργο διαχείρισης όμβριων υδάτων από το ΕΜΠ στη Νάξο

Η Νάξος στο επίκεντρο ερευνητικού έργου του ΕΜΠ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon – Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης ομβρίων υδάτων για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.

Μύκονος 2025: Ρεκόρ τιμών τον Ιούλιο, αλλά με “κενά” στον Σεπτέμβριο

Παρά τη δυναμική εκκίνηση της σεζόν και τις υψηλές τιμές στα πεντάστερα, η περιορισμένη ζήτηση του φθινοπώρου επαναφέρει το ζήτημα της εποχικότητας

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Πύργος Μπαζαίου: Ξεκινάει σήμερα η διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη (πρόγραμμα)

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Η ομάδα της Cyberno παρουσιάζει εφαρμογές AI στην τάξη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα THINKSAFE – Ανοιχτό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς του νησιού

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.