Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Η "Αραπίνα" διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση ημέρας: Η “Αραπίνα” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

Με όνομα που σήμερα θα το κατακρίναμε ως «πολιτικά μη ορθό», και με το δίκιο μας, όπως και τα συγγενικά του «αραπάκια» (κοκάκια γεμιστά με κρέμα σοκολάτας) ή το «αραπάκι» (το γνωστό μας μωσαϊκό), αυτό το κέικ ήταν ένα μεγάλο σουξέ των δεκαετιών ’50 έως ’70 και φυσικά δεν είναι άλλο από ένα πλούσιο, υγρό κέικ σοκολάτας, μια πρώιμη μορφή σοκολατόπιτας.

Εεε η Μαριέττα Γαλάνη πιάνει δουλειά… Οπως σας έχουμε αναφέρει μέσα από τη σελίδα του Naxospress ξεκινήσαμε συνεργασία με την Μαριέττα Γαλάνη. Μαγείρισσα, chef που δημιουργεί πιάτα με αγάπη και με βάση την ιστορία, κυρίως του τόπου της. Της Απειράνθου.   

Ποια είναι η πρόταση της σημερινής ημέρας μέσω του Γαστρονόμου; Μία σοκολατόπιτα λίγο διαφορετική…

Κάποια από τα υλικά του είναι επίσης ρετρό, ασυνήθιστα σε σύγχρονες συνταγές, όπως το γάλα εβαπορέ, σε γενναία δόση μάλιστα. Εδώ η «αραπίνα» αρωματίζεται με πικραμύγδαλο από το λικέρ Amaretto Disaronno, που μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε άλλο λικέρ πικραμύγδαλο, έτοιμο ή σπιτικό.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία 40′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 10′

 

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για την «Αραπίνα», η πρώτη μας σοκολατόπιτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
  2. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να λιώνει.
  3. Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, την καστανή ζάχαρη και την κουβερτούρα και συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε τα υλικά, μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε το ποτό και τη σκόνη κακάο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε εκτός φωτιάς για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτοντας έπειτα τους κρόκους και το μείγμα σόδας-ξιδιού.
  6. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφού το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός.
  2. Προσθέτουμε την άχνη και τον χυμό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα λείο, κολλώδες γλάσο.
  3. Περιχύνουμε το κέικ αφού κρυώσει και αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν σερβίρουμε.
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης / Φωτογραφία: Ευδοκία Τσαρδακά

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.