Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Η "Αραπίνα" διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Πρόταση ημέρας: Η “Αραπίνα” διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

|

Με όνομα που σήμερα θα το κατακρίναμε ως «πολιτικά μη ορθό», και με το δίκιο μας, όπως και τα συγγενικά του «αραπάκια» (κοκάκια γεμιστά με κρέμα σοκολάτας) ή το «αραπάκι» (το γνωστό μας μωσαϊκό), αυτό το κέικ ήταν ένα μεγάλο σουξέ των δεκαετιών ’50 έως ’70 και φυσικά δεν είναι άλλο από ένα πλούσιο, υγρό κέικ σοκολάτας, μια πρώιμη μορφή σοκολατόπιτας.

Εεε η Μαριέττα Γαλάνη πιάνει δουλειά… Οπως σας έχουμε αναφέρει μέσα από τη σελίδα του Naxospress ξεκινήσαμε συνεργασία με την Μαριέττα Γαλάνη. Μαγείρισσα, chef που δημιουργεί πιάτα με αγάπη και με βάση την ιστορία, κυρίως του τόπου της. Της Απειράνθου.   

Ποια είναι η πρόταση της σημερινής ημέρας μέσω του Γαστρονόμου; Μία σοκολατόπιτα λίγο διαφορετική…

Κάποια από τα υλικά του είναι επίσης ρετρό, ασυνήθιστα σε σύγχρονες συνταγές, όπως το γάλα εβαπορέ, σε γενναία δόση μάλιστα. Εδώ η «αραπίνα» αρωματίζεται με πικραμύγδαλο από το λικέρ Amaretto Disaronno, που μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε άλλο λικέρ πικραμύγδαλο, έτοιμο ή σπιτικό.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία 40′ ψήσιμο Σύνολο: 1 ώρα και 10′

 

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για το γλάσο

Διαδικασία

  1. Για την «Αραπίνα», η πρώτη μας σοκολατόπιτα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
  2. Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να λιώνει.
  3. Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, την καστανή ζάχαρη και την κουβερτούρα και συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε τα υλικά, μέχρι να λιώσουν και να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε το ποτό και τη σκόνη κακάο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν στο μείγμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε εκτός φωτιάς για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να κρυώσει λίγο το μείγμα, προσθέτοντας έπειτα τους κρόκους και το μείγμα σόδας-ξιδιού.
  6. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  7. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Αφού το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σαν αφρός.
  2. Προσθέτουμε την άχνη και τον χυμό και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα λείο, κολλώδες γλάσο.
  3. Περιχύνουμε το κέικ αφού κρυώσει και αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί το γλάσο πριν σερβίρουμε.
Εικονογράφηση: Φίλιππος Αβραμίδης / Φωτογραφία: Ευδοκία Τσαρδακά

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρωκτολογικές παθήσεις: Συμπτώματα, διάγνωση και σύγχρονες λύσεις

Μεταξύ των συνηθέστερων πρωκτολογικών προβλημάτων συγκαταλέγονται οι αιμορροΐδες, η ραγάδα πρωκτού, τα περιεδρικά συρίγγια και αποστήματα, τα κονδυλώματα, καθώς και η κύστη κόκκυγος

Νέα θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε παιδιά - με μορφωμένους γονείς- που μεγαλώνουν μέσα στη στέρηση

Θεσμοθετήθηκε το Μεταβατικό Πλαίσιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τεχνικές προδιαγραφές, χρόνοι ετοιμότητας, συνεργασίες με αερομεταφορείς και εμπλοκή ΕΚΑΒ και Πυροσβεστικής

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Νέος κάδος ανακύκλωσης μπαταριών στην Παλάδα Τήνου, Μικρές κινήσεις, μεγάλη προστασία

Ο Δήμος Τήνου ενισχύει τις υποδομές ανακύκλωσης με στόχο ένα καθαρότερο και πιο βιώσιμο νησί

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Κατάπολα: Η Γιορτή του Ψαρά, μία νύχτα με φως, θάλασσα και παράδοση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στα Κατάπολα, η Αμοργός τιμά τους ανθρώπους της θάλασσας με μουσική, ψυχή και την υπογραφή του Amorgorama

Σφοδρή διαμαρτυρία του Δήμου Κύθνου προς τον ΣΚΑΪ για δυσφημιστική εκπομπή

«Δημόσιος λιθοβολισμός ενός ολόκληρου νησιού» – Η επιστολή του Δήμου για τον τρόπο παρουσίασης της Κύθνου στην εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα»

Μέχρι 50% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Πρωτοβουλία στήριξης από τα Υπουργεία Παιδείας και Ναυτιλίας για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκπαιδευτικών στον τόπο διαμονής τους μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.