Δεκέμβριος.. Περίοδος εορτών και όπως είναι λογικό όλοι λατρεύουμε τα ορεκτικά… Καθισμένοι μπροστά στην τηλεόραση ή στο τζάκι και περιμένοντας το φαγητό της ημέρας, τι πιο γευστικό από ένα ορεκτικό που έχει άρωμα Νάξου και δη τοπικά προϊόντα.
Οπότε; Καλό είναι να εμπιστευτούμε δικούς μας ανθρώπους. Ο λόγος στην αγαπημένη μας σεφ… Την Μαριέττα Γαλάνη (με καταγωγή από την Απείρανθο), η οποία συνεχίζοντας μέσα από τη σελίδα του naxospress.gr συνταγές με άρωμα, γεύση, προϊόντα και αγάπη Νάξου, μας παρουσιάζει “Στριφτάρια με τυρί από το Τυροκομείο Πιτταρά”. Ιδανική συνεργασία με άριστο αποτέλεσμα.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
# 2 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη
# 1 κούπα χλιαρό νερό
# 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
# 2 αυγά
# 220 γρ. ξινοτύρι φρέσκο Πιτταρά
# 1 φάκελο μπέκιν πάουντερ
# 3/4 κούπας καλαμποκέλαιο
# 1 κουταλάκι γλυκού, αλάτι,
# 750 με 780 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την γέμιση:
# 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα Πιτταρά
# 1 φλιτζάνι τριμμένη δωδεκάμινη γραβιέρα Πιτταρά
# 1 φλιτζάνι τριμμένο μπαστούνι με βασιλικό
# 1 φλιτζάνι τριμμένο μπαστούνι με ρίγανη
# 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
# 2 τζιμπιές μπαχάρι
Για το τελείωμα:
# 1 κρόκο αυγού χτυπημένο και σουσάμι επιπλέον αλεύρι για τα χέρια μας και το άνοιγμα
Πώς θα τα φτιάξουμε:
Παίρνουμε μπαλάκια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε πάνω σε τριμμένα τυριά και ελάχιστο αλεύρι, στη συνέχεια τα στρίβουμε και τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε σουσάμι και τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα βαλσάμικου με ρόδι.
Τα ψήνουμε στους 170oC για 25 λεπτά σε μεσαία σκάλα.
Καλή μας όρεξη…