Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Γλυκό: Από την Ηρακλειά γλυκά τυροπιτάκια

Πρόταση Ημέρας – Γλυκό: Από την Ηρακλειά γλυκά τυροπιτάκια

|

Ηρακλειά και τυροπιτάκια… Παραλλαγές στο ίδιο θέμα, με κεντρικούς πρωταγωνιστές το φύλλο και το φρέσκο τυρί, υπάρχουν σε όλες τις Κυκλάδες. Τούτη εδώ η συνταγή που μας έρχεται από την Ηρακλειά, είναι μία από τις πιο λιτές εκδοχές, τόσο από άποψη γέμισης, όσο και τεχνικής.

Οπως διαβάζουμε στον “Γαστρονόμο”: “Τα γλυκά τυροπιτάκια τα φτιάχνουμε την εποχή της μυζήθρας, δηλαδή κοντά στο Πάσχα και γενικότερα την άνοιξη. Η μία μου η εγγόνα δεν τρώει τίποτα, παρά μόνο αυτά τα τυροπιτάκια, παστέλι και κολοκυθοκεφτέδες. Έτσι, τα φτιάχνω συχνά και τα σερβίρω μόλις αποφάμε», λέει η κυρία Ντίνα Πράσινου. Η κυρία Ντίνα κάνει διπλάσιο το ζυμάρι των ξεροτήγανων και με έναν «κόπο» φτιάχνει δύο γλυκά.

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία /  3′ τηγάνισμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 3′

Υλικά

Τεμάχια: 40

Διαδικασία

  1. Για τα αρακλειώτικα γλυκά τυροπιτάκια, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί, τη ζάχαρη και τη μαστίχα, πιέζοντας παράλληλα τη μυζήθρα για να σπάσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, σχηματίζοντας ένα κρεμώδες μείγμα.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-7 ίσα κομμάτια και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Με στρογγυλό κουπάτ ή με ένα ποτήρι κόβουμε δισκάκια διαμέτρου 10 εκ. (περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ).
  3. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουτ. σούπας γέμιση και τον διπλώνουμε για να σκεπάσει τη γέμιση. Βρέχουμε ελαφρώς τις άκρες και τις πιέζουμε για να κολλήσουν, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
  4. Βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
  5. Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις για περίπου 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα μέσα στο λάδι μερικές φορές, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  6. Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας προτού σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δημοτική Αστυνομία: Περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες και οι αρμοδιότητες

Νέα δεδομένα έρχονται για την Δημοτική Αστυνομία. Προσλήψεις από Δεκέμβριο έως αρχές του νέου έτους

Σίφνος: Τι είναι το Sternes project και πως θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων;

Στη Σίφνο, κάτοικοι, Δήμος και επιστημονικοί φορείς βάζουν μπροστά το ST.E.R.N.A project, για να δημιουργήσουν ένα συλλογικό σχέδιο δράσης για το Νερό!

Σαμαράς: Ο Κώστας Καραμανλής για Πρόεδρος της Δημοκρατίας (!!!)

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κέα: Οι νέοι αναλαμβάνουν δράση και αποφασίζουν στο Δήμο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Νέων Δήμου Κέας

Ρόδος – Κτήριο Περιφέρειας: Ντύθηκε στα χρώματα της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων

Ανάδειξη των θεραπευτικών εφαρμογών του ομφαλικού αίματος και της αξίας της δωρεάς στις Περιφέρειες Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου και στην Κρήτη

Νότιο Αιγαίο: Πως θα μετατραπούν τα νησιά σε περιοχές μηδενικών αποβλήτων;

Η Τήλος και το πρόγραμμα μετατροπής των νησιών σε περιοχές μηδενικών αποβλήτων

Πρόταση Ημέρας: Κέικ σοκολάτας στην … κατσαρόλα διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Κέικ στην Κατσαρόλα; Κι όμως γίνεται.. Η Συνταγή είναι από την αγαπημένη Μαριέττα Γαλάνη

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μαθητές από την Κίμωλο, απέκτησαν …φωνή (video)

Μαθητές από Φαρκαδόνα, Κομοτηνή και Κίμωλο «αποκτούν φωνή» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Σάκη Αρναούτογλου

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον αισθητικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη (video)

Αύριο Σάββατο (16/11) θα βρίσκεται στη Νάξο και δη στο Naxos Medical ο αισθητικός χειρουργός Νικόλαος Μουστάκης (video)

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Νάξος: Ξημέρωμα μετά την βροχή στην Κωμιακή ή μήπως όχι;

Μία εικόνα χίλιες λέξεις.. Ξημέρωμα μετά τη βροχή στη Κωμιακή της Νάξου

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Νάξος – Πετράκης: Αγάπησε το κρασί, δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο

Ο Μανώλης Πετράκης - πρώτης γενιάς οινοποιός - αγάπησε το κρασί και δημιούργησε το δικό του οινικό καταφύγιο στη Νάξο ..