Ηρακλειά και τυροπιτάκια… Παραλλαγές στο ίδιο θέμα, με κεντρικούς πρωταγωνιστές το φύλλο και το φρέσκο τυρί, υπάρχουν σε όλες τις Κυκλάδες. Τούτη εδώ η συνταγή που μας έρχεται από την Ηρακλειά, είναι μία από τις πιο λιτές εκδοχές, τόσο από άποψη γέμισης, όσο και τεχνικής.
Οπως διαβάζουμε στον “Γαστρονόμο”: “Τα γλυκά τυροπιτάκια τα φτιάχνουμε την εποχή της μυζήθρας, δηλαδή κοντά στο Πάσχα και γενικότερα την άνοιξη. Η μία μου η εγγόνα δεν τρώει τίποτα, παρά μόνο αυτά τα τυροπιτάκια, παστέλι και κολοκυθοκεφτέδες. Έτσι, τα φτιάχνω συχνά και τα σερβίρω μόλις αποφάμε», λέει η κυρία Ντίνα Πράσινου. Η κυρία Ντίνα κάνει διπλάσιο το ζυμάρι των ξεροτήγανων και με έναν «κόπο» φτιάχνει δύο γλυκά.
Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 3′ τηγάνισμα / Σύνολο: 1 ώρα και 3′
Υλικά
Τεμάχια: 40
Διαδικασία
- Για τα αρακλειώτικα γλυκά τυροπιτάκια, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί, τη ζάχαρη και τη μαστίχα, πιέζοντας παράλληλα τη μυζήθρα για να σπάσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, σχηματίζοντας ένα κρεμώδες μείγμα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-7 ίσα κομμάτια και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Με στρογγυλό κουπάτ ή με ένα ποτήρι κόβουμε δισκάκια διαμέτρου 10 εκ. (περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ).
- Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουτ. σούπας γέμιση και τον διπλώνουμε για να σκεπάσει τη γέμιση. Βρέχουμε ελαφρώς τις άκρες και τις πιέζουμε για να κολλήσουν, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
- Βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις για περίπου 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα μέσα στο λάδι μερικές φορές, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
- Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας προτού σερβίρουμε.