Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Γλυκό: Από την Ηρακλειά γλυκά τυροπιτάκια

Πρόταση Ημέρας – Γλυκό: Από την Ηρακλειά γλυκά τυροπιτάκια

|

Ηρακλειά και τυροπιτάκια… Παραλλαγές στο ίδιο θέμα, με κεντρικούς πρωταγωνιστές το φύλλο και το φρέσκο τυρί, υπάρχουν σε όλες τις Κυκλάδες. Τούτη εδώ η συνταγή που μας έρχεται από την Ηρακλειά, είναι μία από τις πιο λιτές εκδοχές, τόσο από άποψη γέμισης, όσο και τεχνικής.

Οπως διαβάζουμε στον “Γαστρονόμο”: “Τα γλυκά τυροπιτάκια τα φτιάχνουμε την εποχή της μυζήθρας, δηλαδή κοντά στο Πάσχα και γενικότερα την άνοιξη. Η μία μου η εγγόνα δεν τρώει τίποτα, παρά μόνο αυτά τα τυροπιτάκια, παστέλι και κολοκυθοκεφτέδες. Έτσι, τα φτιάχνω συχνά και τα σερβίρω μόλις αποφάμε», λέει η κυρία Ντίνα Πράσινου. Η κυρία Ντίνα κάνει διπλάσιο το ζυμάρι των ξεροτήγανων και με έναν «κόπο» φτιάχνει δύο γλυκά.

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία /  3′ τηγάνισμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 3′

Υλικά

Τεμάχια: 40

Διαδικασία

  1. Για τα αρακλειώτικα γλυκά τυροπιτάκια, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί, τη ζάχαρη και τη μαστίχα, πιέζοντας παράλληλα τη μυζήθρα για να σπάσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, σχηματίζοντας ένα κρεμώδες μείγμα.
  2. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-7 ίσα κομμάτια και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Με στρογγυλό κουπάτ ή με ένα ποτήρι κόβουμε δισκάκια διαμέτρου 10 εκ. (περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ).
  3. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουτ. σούπας γέμιση και τον διπλώνουμε για να σκεπάσει τη γέμιση. Βρέχουμε ελαφρώς τις άκρες και τις πιέζουμε για να κολλήσουν, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
  4. Βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
  5. Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις για περίπου 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα μέσα στο λάδι μερικές φορές, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
  6. Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας προτού σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 221.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο