Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά, της μαμάς

Πρόταση ημέρας: Γιουβαρλάκια κοκκινιστά, της μαμάς

|

Για 5 μέρες η μαμά είχε εξ ανάγκης γίνει μαγείρισσα για όλο το πλήρωμα στο γκαζάδικο που καπετάνευε ο μπαμπάς και έκανε τοπικά ταξίδια εντός Ελλάδας.

Ανάμεσα στα διάφορα που μαγείρεψε, έφτιαξε και το ακόλουθο φαγάκι: μια ντοματένια εκδοχή για γιουβαρλάκια, όχι σούπα, με λίγο ζουμί σαν σάλτσα, που συνηθίζαμε (και συνηθίζουμε ακόμη) στο σπίτι μας στον Πειραιά.

Το πλήρωμα το μνημόνευε για καιρό. Άγγελος Ρέντουλας (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου) Και μέσω του “Γαστρονόμου” θα απολαύσουμε κι εμείς τη συνταγή.

Χρόνος: 20′ προετοιμασία /  45′ μαγείρεμα /  1 ώρα αναμονή /  Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τα γιουβαρλάκια

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Γιουβαρλάκια

  1. Για τα γιουβαρλάκια κοκκινιστά, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετά λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό, για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια στο βράσιμο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάλουμε το κρεμμύδι χωρίς τα υγρά του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι στο ζύμωμα.
  2. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να σφίξει και να αναμειχθούν γεύσεις και αρώματα.

Σάλτσα + Μαγείρεμα

  1. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το καρότο στο λάδι, μέχρι να μαραθούν και να μυρίσουν ωραία.
  2. Βάζουμε την κέτσαπ και ανακατεύουμε να ψηθεί λίγο – θα δώσει μια γλυκόξινη νότα στο όλον.
  3. Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1,2 λίτρα ζεστό νερό (ή όσο χρειάζεται για να φτάσει η στάθμη του υγρού περίπου στα μισά της κατσαρόλας).
  4. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και βράζουμε για 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, να μαγειρευτεί η σάλτσα. Θα είναι ακόμα αρκετά νερουλή – έτσι πρέπει να είναι, για να μαγειρευτούν μετά τα γιουβαρλάκια μέσα σε αυτήν.
  5. Στο μεταξύ, βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια.
  6. Τα βάζουμε στη σάλτσα, που πρέπει να τα υπερκαλύπτει, και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Κατά το μαγείρεμα σείουμε απαλά μια-δυο φορές την κατσαρόλα – επ’ ουδενί δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.
  7. Τραβάμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά ή χλιαρά με το ζουμάκι τους. Συνοδεύουμε με φέτα και ζυμωτό ψωμί.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Πανναξιακός ΑΟΚ – Καρακατσάνης: “Κίνητρο για εμάς το αήττητο του Ιωνικού”

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται το μεσημέρι της Κυριακής (22/12) τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας στο ντέρμπι πρωτοπόρων και ο προπονητής Αντρέας Καρακατσάνης καταθέτει τις σκέψεις του

Γ. Βλασερός: “Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης «νοσεί σοβαρά»”

Η τοποθέτηση του γιατρού Γιάννη Βλασερού σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου Σαντορίνης... - οι παρατηρήσεις του και οι προτάσεις του

Πάρος – Μάρπησσα: Ομάδα παιδιών μαχαίρωσε δύο αδέλφια (!!!)

Μαχαιρώθηκαν δύο αδέλφια από ομάδα παιδιών στη Μάρπησσα της Πάρου - Τι συνέβη;

Έρευνα: Tο 82% των Ελλήνων οδηγούν για αποστάσεις μικρότερες των 4 χιλιομέτρων

Προκρίνοντας το περπάτημα αντί για τα 4 χιλιόμετρα οδήγησης, πραγματοποιούμε το σύνολο σχεδόν των βημάτων που απαιτούνται ημερησίως

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου