Για 5 μέρες η μαμά είχε εξ ανάγκης γίνει μαγείρισσα για όλο το πλήρωμα στο γκαζάδικο που καπετάνευε ο μπαμπάς και έκανε τοπικά ταξίδια εντός Ελλάδας.
Ανάμεσα στα διάφορα που μαγείρεψε, έφτιαξε και το ακόλουθο φαγάκι: μια ντοματένια εκδοχή για γιουβαρλάκια, όχι σούπα, με λίγο ζουμί σαν σάλτσα, που συνηθίζαμε (και συνηθίζουμε ακόμη) στο σπίτι μας στον Πειραιά.
Το πλήρωμα το μνημόνευε για καιρό. Άγγελος Ρέντουλας (Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου) Και μέσω του “Γαστρονόμου” θα απολαύσουμε κι εμείς τη συνταγή.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για τα γιουβαρλάκια
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Γιουβαρλάκια
- Για τα γιουβαρλάκια κοκκινιστά, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετά λεπτά, μέχρι να ενωθούν καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό, για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια στο βράσιμο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βάλουμε το κρεμμύδι χωρίς τα υγρά του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλεύρι στο ζύμωμα.
- Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, να σφίξει και να αναμειχθούν γεύσεις και αρώματα.
Σάλτσα + Μαγείρεμα
- Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το καρότο στο λάδι, μέχρι να μαραθούν και να μυρίσουν ωραία.
- Βάζουμε την κέτσαπ και ανακατεύουμε να ψηθεί λίγο – θα δώσει μια γλυκόξινη νότα στο όλον.
- Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε 1,2 λίτρα ζεστό νερό (ή όσο χρειάζεται για να φτάσει η στάθμη του υγρού περίπου στα μισά της κατσαρόλας).
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και βράζουμε για 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, να μαγειρευτεί η σάλτσα. Θα είναι ακόμα αρκετά νερουλή – έτσι πρέπει να είναι, για να μαγειρευτούν μετά τα γιουβαρλάκια μέσα σε αυτήν.
- Στο μεταξύ, βγάζουμε το μείγμα του κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά γιουβαρλάκια.
- Τα βάζουμε στη σάλτσα, που πρέπει να τα υπερκαλύπτει, και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Κατά το μαγείρεμα σείουμε απαλά μια-δυο φορές την κατσαρόλα – επ’ ουδενί δεν ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.
- Τραβάμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά ή χλιαρά με το ζουμάκι τους. Συνοδεύουμε με φέτα και ζυμωτό ψωμί.
Πηγή: Γαστρονόμος