Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με μαύρη τρούφα

Πρόταση Ημέρας: Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με μαύρη τρούφα

|

Μία από τις πιο παραδοσιακές συνταγές στην Ελλάδα έχουν σχέση με τα γιουβαρλάκια. Τα συναντάμε και ως γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια (τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte) και είναι ένα φαγητό υιοθετημένο της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας από τις οθωμανικές επιρροές. Μάλιστα με βάση την ετυμολογία, το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο.

Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” θα προσπαθήσουμε να δούμε τα γιουβαρλάκια με άρωμα εορτών…   Με αυγολέμονο, μυρωδικά και λίγα φλέικς μαύρης τρούφας. Και στη Νάξο έχουμε αρκετή πλέον…  Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, χειμωνιάτικο, καθησυχαστικό, σε μια πολύ γιορτινή εκδοχή.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 10′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

# 1.000 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
# 320 γρ. ρύζι γλασέ  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
# 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (χωριστά το λευκό από το πράσινο μέρος)

# 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (ξεχωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα) + λίγος επιπλέον, για το σερβίρισμα
# 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (ξεχωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα)  50 ml ελαιόλαδο
# 1 φύλλο δάφνης  χυμός από 2 λεμόνια
# 5 αυγά  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ξεκινάμε μουσκεύοντας το ρύζι για 5 λεπτά σε ένα μπολ με άφθονο κρύο νερό. Το στραγγίζουμε και το χωρίζουμε σε δύο μέρη: 250 γρ. για τον κιμά και 70 γρ. για τη σούπα.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα 250 γρ. ρύζι, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά τα υλικά σε ομοιογενή μάζα. Πλάθουμε γιουβαρλάκια με μέγεθος όσο ένα καρύδι.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ξερά κρεμμύδια με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μυρωδικών και τη δάφνη για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τακτοποιούμε πάνω τους τα γιουβαρλάκια και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά με κλειστή κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε τα 70 γρ. ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά.

Αυγολέμονο

  1. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα (δεν πρέπει να σχηματιστούν σφιχτές κορφές).
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν. Τους ρίχνουμε σταδιακά στη μαρέγκα, ανακατεύοντας για να ενωθούν.
  3. Με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά και σε αργή ροή όσο περισσότερο καυτό ζωμό από την κατσαρόλα μπορούμε μέχρι τα αυγά να ζεσταθούν.
  4. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε ξανά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με επιπλέον άνηθο.

Μυστικά

Για πιο ιδιαίτερη γεύση, πασπαλίζουμε το πιάτο με λίγα φλέικς μαύρης τρούφας.

Πηγή: Γαστρονόμος

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στον ΧΥΤΑ Νάξου (video)

Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς παρά τους δυνατούς ανέμους (video)

Νάξος: Νεκρή χελώνα Caretta caretta από χτύπημα προπέλας

Λίγες μέρες μετά τις θετικές ειδήσεις για φωλιές χελωνών στο νησί, ένα νέο περιστατικό υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας τους

Νάξος – Ο Αγγειοχειρουργός Γιώργος Σφυρόερας τη Δευτέρα 18 Αυγούστου στο “Naxos Medical”

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας διαθέσιμος για ραντεβού – Εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες

Το ΕΚΠΑ σύμβουλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την προστασία της Καλντέρας Σαντορίνης

Ερευνητικό έργο έξι μηνών για την ανάλυση κατολισθητικών κινδύνων και την εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε σημεία υψηλής διακινδύνευσης

«Η Αμοργός που έζησα», παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Σίμου από τον “Σημωνίδη’

Κυριακή 17 Αυγούστου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμοργού υποδέχεται την πολύτιμη μαρτυρία ζωής και μνήμης ενός γνήσιου Αμοργιανού

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Κάτω Κουφονήσι: Ένας ναός κρυμμένος στη γη, φάρος πίστης κάθε Δεκαπενταύγουστο και ο “Σκοπελίτης” (video)

Από την εποχή της τουρκοκρατίας έως σήμερα, η παράδοση και η αγάπη των κατοίκων κρατούν ζωντανή τη γιορτή της Παναγίας, με τον «Σκοπελίτη» να τιμά κάθε χρόνο το μικρό εκκλησάκι. (video)

Πάρος – Κατερίνα Μονογυιού: Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων

Με κατάνυξη και συγκίνηση στους λαμπρούς εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πάρο.

Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη μέσα από τη ματιά του Μανόλη Σέργη

Παρουσίαση του βιβλίου Μελέτες Ναξιακής Λαογραφίας τ. Ε΄ – Μια γέφυρα ανάμεσα στη θεατρική δημιουργία και τη λαογραφία.

Κωμιακή: Φωτιά δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο σβήστηκε άμεσα

Η γρήγορη επέμβαση κατοίκων και Πυροσβεστικής απέτρεψε τραγωδία ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Χρήστος Σπανός: «Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα επικοινωνίας με τη Νάξο» (video)

Ο γνωστός ηθοποιός βρέθηκε στο νησί για τη συναυλία της κόρης του Μαρίνας Σπανού, μιλά για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του και την καταγωγή του από τον Κυνίδαρο (video)

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο στη Νάξο: +7,2% οι επιβάτες – Στο «κόκκινο» το λιμάνι και οι υποδομές

Τα στοιχεία του Λιμεναρχείου δείχνουν νέα άνοδο στην επιβατική και οδική κίνηση, αλλά και αυξανόμενη πίεση σε λιμάνι και οδικό δίκτυο, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Θυρανοίξια στο ανακαινισμένο μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στο Γλινάδο Νάξου

Παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων Μάρκου Καφούρου και πλήθους πιστών – Συγχαρητήρια σε Μητρόπολη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντές