Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με μαύρη τρούφα

Πρόταση Ημέρας: Γιουβαρλάκια αυγολέμονο με μαύρη τρούφα

|

Μία από τις πιο παραδοσιακές συνταγές στην Ελλάδα έχουν σχέση με τα γιουβαρλάκια. Τα συναντάμε και ως γουρβαλάκια ή γουβαρλάκια (τουρκικά yuvarlak, ή yuvarlak köfte) και είναι ένα φαγητό υιοθετημένο της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας από τις οθωμανικές επιρροές. Μάλιστα με βάση την ετυμολογία, το όνομα σημαίνει στρογγυλός στα τουρκικά, περιγράφοντας μια πηχτή σούπα με αυγολέμονο.

Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” θα προσπαθήσουμε να δούμε τα γιουβαρλάκια με άρωμα εορτών…   Με αυγολέμονο, μυρωδικά και λίγα φλέικς μαύρης τρούφας. Και στη Νάξο έχουμε αρκετή πλέον…  Ένα πολύ νόστιμο πιάτο, χειμωνιάτικο, καθησυχαστικό, σε μια πολύ γιορτινή εκδοχή.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 10′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 40′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

# 1.000 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς από ελιά
# 320 γρ. ρύζι γλασέ  2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
# 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (χωριστά το λευκό από το πράσινο μέρος)

# 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (ξεχωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα) + λίγος επιπλέον, για το σερβίρισμα
# 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (ξεχωριστά τα κοτσάνια από τα φύλλα)  50 ml ελαιόλαδο
# 1 φύλλο δάφνης  χυμός από 2 λεμόνια
# 5 αυγά  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, ξεκινάμε μουσκεύοντας το ρύζι για 5 λεπτά σε ένα μπολ με άφθονο κρύο νερό. Το στραγγίζουμε και το χωρίζουμε σε δύο μέρη: 250 γρ. για τον κιμά και 70 γρ. για τη σούπα.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα 250 γρ. ρύζι, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά τα υλικά σε ομοιογενή μάζα. Πλάθουμε γιουβαρλάκια με μέγεθος όσο ένα καρύδι.
  3. Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ξερά κρεμμύδια με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μυρωδικών και τη δάφνη για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Τακτοποιούμε πάνω τους τα γιουβαρλάκια και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι τη μέση. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 40 λεπτά με κλειστή κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε τα 70 γρ. ρύζι και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά.

Αυγολέμονο

  1. Χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη κρέμα (δεν πρέπει να σχηματιστούν σφιχτές κορφές).
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν. Τους ρίχνουμε σταδιακά στη μαρέγκα, ανακατεύοντας για να ενωθούν.
  3. Με μια κουτάλα ρίχνουμε σταδιακά και σε αργή ροή όσο περισσότερο καυτό ζωμό από την κατσαρόλα μπορούμε μέχρι τα αυγά να ζεσταθούν.
  4. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, σείουμε ξανά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια πασπαλίζοντας κάθε μερίδα με επιπλέον άνηθο.

Μυστικά

Για πιο ιδιαίτερη γεύση, πασπαλίζουμε το πιάτο με λίγα φλέικς μαύρης τρούφας.

Πηγή: Γαστρονόμος

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γαλανάδο: Ξεκινάει η αναβάθμιση του κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου

Αναψε το πράσινο φως για την αναβάθμιση του κτηρίου που στεγάζονταν το πάλαι ποτέ Δημοτικό Σχολείου που αναμένεται να φιλοξενήσει το νηπιαγωγείο

Πένυ Ρόγκα, βγήκε πρωταθλήτρια στη μάχη με το καρκίνο και δηλώνει “Νικήσαμε”

Η Πένυ Ρόγκα βγήκε νικήτρια από την μεγάλη της μάχη με τον καρκίνο και μέσω προσωπικού μηνύματος αναφέρεται στην περιπέτειά της και κλείνει με το πιο αισιόδοξο μήνυμα «Νικήσαμε»!!!

Ενδοκυκλαδικά: Εκτακτη προσέγγιση (14/12) του “Αρτεμις” στην Σίφνο, ποιος ο λόγος;

Το προσεχές Σάββατο (14/12) το "Αρτεμις" θα προσεγγίσει την Σίφνο για να μεταφέρει τους αθλητής του Πανσιφναϊκού στην Σύρο

Πανναξιακός ΑΟ: Παρασκευή και 13 με νησιώτικο γλέντι

Ο Πανναξιακός ΑΟ διοργανώνει τον χορό του για τις εορτές την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Κίνημα Δημοκρατίας: Στις Κυκλάδες ιδρύθηκε ομάδα πρωτοβουλίας

Ομάδα πρωτοβουλίας συστάθηκε στις Κυκλάδες με σημείο αναφοράς το "Κίνημα Δημοκρατίας" του Στέφανου Κασσελάκη

Νάξος – Φιλώτι: Απέκτησε κλιματιστικό το ιατρείο του χωριού

Με τη στήριξη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση κλιματιστικού στο ιατρείο του Φιλωτίου

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Βατικανό: Αντιδράσεις για την προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου μπροστά σε φάτνη με κεφίγια

Αντιδράσεις για την προσευχή του Πάπα μπροστά σε φάτνη με κεφίγια

Σαντορίνη: Μουσική παράσταση στα σχολεία με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Μουσική Παράσταση Χριστουγέννων στα Σχολεία - Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής (video)

ΕΝΦΙΑ 2025: Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί, πότε ξεκινούν οι καταβολές

Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2025 - Ποιοι πρέπει να διορθώσουν το Ε9

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Στον.. αέρα ο δρόμος προς Ορκό και Μικρή Βίγλα (photos)

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις για μία ακόμη φορά ανέδειξαν θέματα υποδομών στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί προς Ορκό και Μικρή Βίγλα

Money Drop: Οι Ναξιώτες Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ (!!!)

Δύο Ναξιώτες, οι Μιχάλης και Ιάκωβος Μαρούλης διεκδικούν απόψε 200.000 ευρώ παίζοντας σε επεισόδιο του Money Drop

Εκτακτο: Διαμελίστηκε εργαζόμενος σε εργοστάσιο παραγωγής μπετόν

Μηχανή μπετόν διαμέλισε εργαζόμενο σε εργοστάσιο στη Νάξο

Νάξος: Το τελευταίο αντίο στον Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Ο Μιχάλης Β. Μελισσηνός αποχαιρετά τον πρώτο του ξάδερφο Μανώλη Γ. Μελισσηνό

Νάξος: “Εφυγε” από τη ζωή ο Νίκος Σαμψούντιος

Μεγάλο πλήγμα στην τοπική κοινωνία, ο θάνατος του χρυσοχόου Νίκου Σαμψούντιου - Αύριο Παρασκευή η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – Laguna Coast Resort: Ανοίγει τις πύλες του τον προσεχή Μάιο

Το νέο πολυτελές eco ξενοδοχείο των Small Luxury Hotels στη Νάξο - Ανοίγει το Μάιο του 2025

Δωδεκάνησα: Σοκ με την ανοιχτή μπουκαπόρτα εν πλω του “Σαόνησος”

Με ανοιχτή μπουκαπόρτα μεσοπέλαγα το πλοίο “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” εν πλω προς Λέρο!

Χριστούγεννα: Ολη η Νάξος γίνεται μία “αγκαλιά αγάπης” (πρόγραμμα εκδηλώσεων)

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Γ. Ζουγανέλης: “Οταν μιλάμε για Κυκλαδίτικη μουσική, εννοούμε Ναξιώτικη” (video)

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για την Νάξο, την μουσική και την παράδοση που οφείλουμε να τηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού (video)

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ντεμπούτο για τον 14χρονο Γεωργακόπουλο

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διέλυσε τον Εργοτέλη (100-63) έφτασε τις 7 νίκες σε οκτώ αναμετρήσεις αλλά το ντεμπούτο του Γεωργακόπουλου έκλεψε τη παράσταση