Τους τρώμε χειμώνα-καλοκαίρι. Οι γίγαντες είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά όσπρια, τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα σύγχρονα τραπέζια. Από το κλασικό πλακί στην κατσαρόλα ή στον φούρνο μέχρι τις πιο δημιουργικές εκδοχές με μυρωδικά, λαχανικά ή ακόμα και θαλασσινά, άλλοτε κοκκινιστοί, άλλοτε λευκοί, αποδεικνύουν τη γευστική τους ευελιξία.
Κρύο σήμερα και έχουν τη τιμητική τους. Μάλιστα συνδυάζουμε Κρήτη και Νάξο σε μία προσπάθεια να γεφυρώσουμε τα προϊόντα των δύο νησιών. Μέσα από το “Γαστρονόμο” έχουμε τη συνταγή της ημέρας: Γίγαντες με απάκι και Γραβιέρα. Θα βάλουμε Γραβιέρα Νάξου Πιτταράς ενώ αντί για απάκι μπορείτε να βάλετε ή και Ζαμπόνι από την Απείρανθο.. Α και έχουμε εναλλακτικές: λουκάνικο ή μπέικον αλλά και πικάντικο κεφαλοτύρι από το Τυροκομείο Κουφόπουλος ή ένα βουτυράτο κασέρι. Αααα και με δεδομένο ότι έρχεται και το “ΤΡΟΦΟ” Νάξος τότε οι επιλογές σε παρασκευάσματα κρέατος γίνονται ακόμη περισσότερες…
Υλικά
Μερίδες: 6-7
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες στον φούρνο με απάκι και γραβιέρα στραγγίζουμε τους γίγαντες, τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τους βράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
- Τους στραγγίζουμε και τους αδειάζουμε σε μέτριο ταψί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το απάκι χωρίς λιπαρή ουσία και σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Το αδειάζουμε στο ταψί με τους γίγαντες.
- Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το κρασί.
- Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, 200 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση και αδειάζουμε στο ταψί με τους γίγαντες.
- Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Σκορπίζουμε τα κυβάκια γραβιέρας Νάξου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.