Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Γευστικό ταξίδι στο Μεξικό, πρωταγωνιστούν οι Τορτίγιες

Πρόταση Ημέρας: Γευστικό ταξίδι στο Μεξικό, πρωταγωνιστούν οι Τορτίγιες

|

Πίτα στο Μεξικό σημαίνει οτιδήποτε μπορεί να τυλιχτεί σε τορτίγια, δηλαδή σε λεπτό φύλλο από αλεύρι καλαμποκιού και να γίνει μπουρίτο.

Τυπικό δείγμα είναι τα chimichangas, που «γεννήθηκαν» από ένα ατύχημα σε διάσημο μεξικάνικο εστιατόριο στο Τουσόν της Αριζόνα τη δεκαετία του 1920, όταν ένα μπουρίτο έπεσε μέσα σε μια φριτέζα με καυτό λίπος.

Η ονομασία είναι άγνωστης προέλευσης. Οι θεωρίες είναι κάμποσες, όλες όμως αναφέρουν πως η λέξη περιέχει παραποιημένη μια βαρύτατη βλασφημία στην ισπανική γλώσσα, κάτι που ενισχύει και τη θεωρία πως η συνταγή προέκυψε από ατύχημα.

Με βάση τον “Γαστρονόμο” (σ.σ. photo Αλέξανδρος Τσιοτίνης) κάνουμε ένα υπέροχο ταξίδι. Η κλασικότερη εκδοχή των chimichangas είναι με βοδινό κιμά και κάποιο μαλακό τυρί, κυρίως τσένταρ, και φυσικά τα τυπικά προϊόντα της Κεντρικής Αμερικής: φασόλια, καλαμπόκι και πιπεριά τσίλι. Οι παραλλαγές είναι αναρίθμητες αλλά η πρωτότυπη συνταγή παραμένει αξεπέραστη.

Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 40′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Τεμάχια: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις τορτίγιες γεμιστές με κιμά, φασόλια και καλαμπόκι σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Ρίχνουμε τον κιμά, την πάπρικα, το κύμινο και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός.
  3. Προσθέτουμε την πιπεριά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς.
  5. Προσθέτουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  7. Απλώνουμε τις τορτίγιες και βάζουμε σε καθεμία από 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση και 1 1⁄2 κουτ. σούπας τυρί.
  8. Τυλίγουμε σφιχτά σε πακετάκι.
  9. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και «ψήνουμε» τις τορτίγιες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Πανναξιακός ΑΟΚ – Καρακατσάνης: “Κίνητρο για εμάς το αήττητο του Ιωνικού”

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται το μεσημέρι της Κυριακής (22/12) τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας στο ντέρμπι πρωτοπόρων και ο προπονητής Αντρέας Καρακατσάνης καταθέτει τις σκέψεις του

Γ. Βλασερός: “Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης «νοσεί σοβαρά»”

Η τοποθέτηση του γιατρού Γιάννη Βλασερού σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου Σαντορίνης... - οι παρατηρήσεις του και οι προτάσεις του

Πάρος – Μάρπησσα: Ομάδα παιδιών μαχαίρωσε δύο αδέλφια (!!!)

Μαχαιρώθηκαν δύο αδέλφια από ομάδα παιδιών στη Μάρπησσα της Πάρου - Τι συνέβη;

Έρευνα: Tο 82% των Ελλήνων οδηγούν για αποστάσεις μικρότερες των 4 χιλιομέτρων

Προκρίνοντας το περπάτημα αντί για τα 4 χιλιόμετρα οδήγησης, πραγματοποιούμε το σύνολο σχεδόν των βημάτων που απαιτούνται ημερησίως

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου