Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Γευστικό ταξίδι στο Μεξικό, πρωταγωνιστούν οι Τορτίγιες

Πρόταση Ημέρας: Γευστικό ταξίδι στο Μεξικό, πρωταγωνιστούν οι Τορτίγιες

|

Πίτα στο Μεξικό σημαίνει οτιδήποτε μπορεί να τυλιχτεί σε τορτίγια, δηλαδή σε λεπτό φύλλο από αλεύρι καλαμποκιού και να γίνει μπουρίτο.

Τυπικό δείγμα είναι τα chimichangas, που «γεννήθηκαν» από ένα ατύχημα σε διάσημο μεξικάνικο εστιατόριο στο Τουσόν της Αριζόνα τη δεκαετία του 1920, όταν ένα μπουρίτο έπεσε μέσα σε μια φριτέζα με καυτό λίπος.

Η ονομασία είναι άγνωστης προέλευσης. Οι θεωρίες είναι κάμποσες, όλες όμως αναφέρουν πως η λέξη περιέχει παραποιημένη μια βαρύτατη βλασφημία στην ισπανική γλώσσα, κάτι που ενισχύει και τη θεωρία πως η συνταγή προέκυψε από ατύχημα.

Με βάση τον “Γαστρονόμο” (σ.σ. photo Αλέξανδρος Τσιοτίνης) κάνουμε ένα υπέροχο ταξίδι. Η κλασικότερη εκδοχή των chimichangas είναι με βοδινό κιμά και κάποιο μαλακό τυρί, κυρίως τσένταρ, και φυσικά τα τυπικά προϊόντα της Κεντρικής Αμερικής: φασόλια, καλαμπόκι και πιπεριά τσίλι. Οι παραλλαγές είναι αναρίθμητες αλλά η πρωτότυπη συνταγή παραμένει αξεπέραστη.

Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 40′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 20′

Υλικά

Τεμάχια: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις τορτίγιες γεμιστές με κιμά, φασόλια και καλαμπόκι σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  2. Ρίχνουμε τον κιμά, την πάπρικα, το κύμινο και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλα 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς και να γίνει σπυρωτός.
  3. Προσθέτουμε την πιπεριά και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
  4. Ρίχνουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ο κιμάς.
  5. Προσθέτουμε τα φασόλια και το καλαμπόκι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  7. Απλώνουμε τις τορτίγιες και βάζουμε σε καθεμία από 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση και 1 1⁄2 κουτ. σούπας τυρί.
  8. Τυλίγουμε σφιχτά σε πακετάκι.
  9. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και «ψήνουμε» τις τορτίγιες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 154.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

MTC Group: Στην έκθεση του Λονδίνου η παρουσίαση ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης

WTM Λονδίνου: Καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης τουριστικών επαγγελματιών από το εξωτερικό

Κρουαζιέρα: Από 5 έως 20 ευρώ θα καταβάλλει ο επισκέπτης σε κάθε λιμάνι

Κατατέθηκε το Νομοσχέδιο που αφορά το τέλος Κρουαζιέρας - Τι ισχύει για Μύκονο και Σαντορίνη

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Παράταση υποβολής δικαιολογητικών για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Κοινωνικό Τιμολόγιο από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων - Χρονοδιάγραμμα

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωϊνή διακοπή το Σάββατο (09/11) σε Ανατολική Νάξο και Κουφονήσι

Σε ποιες περιοχές της Νάξου και του Κουφονησίου θα έχει αύριο Σάββατο διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Σχολεία: Κλειστά λόγω απεργίας την 20η Νοεμβρίου

Κλείνουν τα σχολεία στις 20 Νοεμβρίου

Επτά μήνες χωρίς βροχή στις Κυκλάδες, σε εξέλιξη το μαρτύριο της.. σταγόνας

Συνάντηση Τσιάρα – Γκίκα για τη λειψυδρία • Μειώνεται η στάθμη στους ταμιευτήρες στα νησιά

Νότιο Αιγαίο – Ρόδος: Χαλαρή συνάντηση δημάρχων στα πλαίσια συνεδρίασης της ΚΕΔΕ

Οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου σε χαλαρή διάθεση ... Τι αναφέρει ο Χατζημάρκος

Naxos Medical: Ιατρείο θα πραγματοποιήσει ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Ερχεται (09/10) ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης στο Naxos Medical

Βουλή – Φ. Φόρτωμας: Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Η παγκόσμια δυναμική της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βουλή με πρωτοβουλία του Φ. Φόρτωμα

Νάξος – Μονή: Την Κυριακή (10/11) έχουμε γιορτή, παραδοσιακό ρακιτζό

Γιορτή της Ρακής στη Νάξο την προσεχή Κυριακή (10/11): Ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι (αφίσα)

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

Νάξος – Μέλανες: Για πρώτη φορά έχουμε τη διοργάνωση “Γιορτή Λαδιού”

Πότε και που θα διοργανωθεί η γιορτή λαδιού στη Νάξο

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Π. Πολυκρέτης: Ναξιώτης επιστήμονας μίλησε στην Βουλή της Ιαπωνίας (video)

Τι είπε ο Παναγής Πολυκρέτης - διδάκτορας δομικής βιολογίας- από τη Βουλή της Ιαπωνίας; (video)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Νάξος – Μέλανες: Η νεανική παραβατικότητα στο επίκεντρο συζήτησης

Ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μελάνων Νάξου με θέμα την Νεανική παραβατικότητα - Πότε και που;