Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Φολέγανδρος: Καραβόλοι (σαλιγκάρια) γιαχνί

Πρόταση ημέρας – Φολέγανδρος: Καραβόλοι (σαλιγκάρια) γιαχνί

|

Καραβόλους λέμε τα σαλιγκάρια που μαζεύουμε από τα βουνά της Φολεγάνδρου (σ.σ. σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες), από το Πετούσι, την Καυκάρα, τον Αύλακα. Πάει ο άντρας μου και τα μαζεύει το καλοκαίρι, τον Ιούνιο, αφού σταματήσουν οι βροχές, κάνα μήνα μετά που έχουν κλείσει (εννοεί τον υμένα που κλείνουν τα σαλιγκάρια όταν πέφτουν σε νάρκη). Τα μαγειρεύουμε απευθείας όπως είναι από τη φύση, γιατί έχουν αποβάλει ό,τι έχουν φάει όταν είναι κλειστά, οπότε δεν χρειάζεται να τα ταΐσεις αλεύρι, όπως κάνουν αλλού”, εξηγεί στον “Γαστρονόμο” η κυρία Ρηνιώ Δεκαβάλλα.

Και η συνταγή είναι έτοιμη. Εν μέρει επίκαιρη η συγκεκριμένη συνταγή λόγω της βροχής που έπεσε χθες σε νησιά των Κυκλάδων…

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 1 ώρα και 15′ μαγείρεμα /  5 ώρες αναμονή / Σύνολο: 7 ώρες και 15′

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 1 κιλό καραβόλοι, (σαλιγκάρια)
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 300 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους καραβόλους γιαχνί πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια σε τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες.
  3. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 1 λεπτό, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα κοχλάσει.
  4. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
  5. Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο το κέλυφος από την πίσω πλευρά (έτσι θα βγαίνει εύκολα η σάρκα).
  6. Τα ξαναπλένουμε πολλές φορές, για να μην μείνει κάποιο κομματάκι από το κέλυφος, και τα στραγγίζουμε.
  7. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  8. Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τη δάφνη και την ντομάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
  9. Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνουν τα σαλιγκάρια και να δέσει η σάλτσα.

 

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίστιο από τη Λήμνο με .. μελιτζάνες

«Ψευτοπετεινός» από τη Λήμνο, ένα παστίτσιο χωρίς πετεινό αλλά με μελιτζάνες

Optima Lodgings – Τουρισμός: Η δικαστική απόφαση που ανακατεύει τα νερά

Δικαστική απόφαση ανατρέπει τις ρήτρες καλύτερης τιμής (rate parity) των OTA: Νέα εποχή για τον τουρισμό;

Πάρος – ΕΟΔ Κυκλάδων: Απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του “Σάμινα”

Απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του ναυαγίου "Εξπρές Σάμινα" από την ΕΟΔ Κυκλάδων

ΕΑΣ Νάξου για Φράγμα Τσικαλαριού: “Ανεπαρκής χρηματοδότηση, δεν λύνει κανένα πρόβλημα”

Η ανεπαρκής χρηματοδότηση του Φράγματος του Τσικαλαριού δεν λύνει το πρόβλημα της ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου

Νάξος – Νοσοκομείο: Ερχεται από τη Σύρο, γιατρός Ουρολόγος για 15 ημέρες

Γιατρός Ουρολόγος έρχεται στο νοσοκομείο Νάξου για δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο

Σαντορίνη – Santo Wines: Αποκαλυπτήρια γλυπτού με τη σφραγίδα του Νίκου Κατρή

Πότε και που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια έργου του Νίκου Κατρή

ΕΡΤ 1 – “Φτάσαμε”: Με τον Ζερόμ Καλούτα ανακαλύπτουμε την Μήλο (video)

«Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα στη Μήλο - Στο νησί με τις 75 παραλίες και τα γραφικά ψαροχώρια (video)

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Σίφνος: Ψεύτικη ληστεία με λεία 130.000 ευρώ (!!!)

Υπάλληλος των ΕΛΤΑ υπεξαίρεσε πάνω από 130.000 ευρώ και σκηνοθέτησε τη ληστεία

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά