“Καραβόλους λέμε τα σαλιγκάρια που μαζεύουμε από τα βουνά της Φολεγάνδρου (σ.σ. σχεδόν σε όλες τις Κυκλάδες), από το Πετούσι, την Καυκάρα, τον Αύλακα. Πάει ο άντρας μου και τα μαζεύει το καλοκαίρι, τον Ιούνιο, αφού σταματήσουν οι βροχές, κάνα μήνα μετά που έχουν κλείσει (εννοεί τον υμένα που κλείνουν τα σαλιγκάρια όταν πέφτουν σε νάρκη). Τα μαγειρεύουμε απευθείας όπως είναι από τη φύση, γιατί έχουν αποβάλει ό,τι έχουν φάει όταν είναι κλειστά, οπότε δεν χρειάζεται να τα ταΐσεις αλεύρι, όπως κάνουν αλλού”, εξηγεί στον “Γαστρονόμο” η κυρία Ρηνιώ Δεκαβάλλα.
Και η συνταγή είναι έτοιμη. Εν μέρει επίκαιρη η συγκεκριμένη συνταγή λόγω της βροχής που έπεσε χθες σε νησιά των Κυκλάδων…
Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 1 ώρα και 15′ μαγείρεμα / 5 ώρες αναμονή / Σύνολο: 7 ώρες και 15′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό καραβόλοι, (σαλιγκάρια)
- 1 κιλό κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 4 φύλλα δάφνης
- 500 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες τα φύλλα από 4-5 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
- 300 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους καραβόλους γιαχνί πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια σε τρεχούμενο νερό και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε για 4-5 ώρες.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε τη φωτιά και τα βράζουμε για 1 λεπτό, μετρώντας από τη στιγμή που το νερό θα κοχλάσει.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο το κέλυφος από την πίσω πλευρά (έτσι θα βγαίνει εύκολα η σάρκα).
- Τα ξαναπλένουμε πολλές φορές, για να μην μείνει κάποιο κομματάκι από το κέλυφος, και τα στραγγίζουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, τη δάφνη και την ντομάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνουν τα σαλιγκάρια και να δέσει η σάλτσα.