Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φάβα σαντορινιά με τρεις τρόπους

Πρόταση Ημέρας: Φάβα σαντορινιά με τρεις τρόπους

|

Η Νένα Ισμυρνόγλου μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμος” μάς προσφέρει τρεις υπέροχες συνταγές για την παρασκευή της φάβας από λαθούρι. Επιλέξτε κατά προτίμηση τη φάβα Σαντορίνης, αλλά εξαιρετικές είναι, επίσης, η φάβα Φενεού, της Σχοινούσας, της Σκύρου, κ.ά. Οποια ποικιλία φάβας και αν διαλέξετε, περιχύστε τη στο τέλος με καλό λάδι και προσθέστε φρέσκα μυρωδικά και ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι.

χρόνος: 10′ προετοιμασία /  1 ώρα και 15′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 25′

 

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το παραδοσιακό σερβίρισμα

Διαδικασία

Φάβα

  1. Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
  2. Την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 850 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε τη φάβα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 5 – 10 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
  4. Ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 – 60 λεπτά, μέχρι η φάβα να χυλώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αφαιρούμε το καρότο και το κρεμμύδι.
  7. Ρίχνουμε στη φάβα αλατοπίπερο, το λάδι και το χυμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σαν πουρές. Αν θέλουμε πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα, χτυπάμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  8. Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ωμό ελαιόλαδο.

Με ψητά ντοματίνια και μελωμένα κρεμμύδια

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 γρ. ντοματάκια, κομμένα στη μέση, με 2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη, 3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, 2 κουτ.σούπας ξίδι βαλσαμικό, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Αδειάζουμε στο ταψί και τα απλώνουμε σε μία στρώση.
  4. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  5. Ξεφουρνίζουμε και αφαιρούμε τα σκόρδα.
  6. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, αλάτι, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη και 90 ml ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  7. Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε τα ψητά ντοματίνια, τα μελωμένα κρεμμύδια και σερβίρουμε.

Για τη Φάβα με ντομάτα, ελιές και τσιπς παντζαριού

  1. Ξεφλουδίζουμε 2 ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
  2. Τις ανακατεύουμε με 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, 12 ελιές θρούμπες ψιλοκομμένες, χωρίς το κουκούτσι, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, αλάτι και 60 ml ελαιόλαδο.

Τσιπς παντζαριού

  1. Καθαρίζουμε 2 μικρά παντζάρια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιπς (καλύτερα με ένα μαντολίνο, αν έχουμε).
  2. Τα αλευρώνουμε (περίπου 70 γρ. αλεύρι) και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  3. Τηγανίζουμε τα παντζάρια, σε καυτό λάδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  5. Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε τις ντομάτες με τις ελιές και τα τσιπς παντζαριού και σερβίρουμε.

Με τη φάβα ταιριάζει πολύ το Ασύρτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Ο Γιώργος Χατζημάρκος… πίσω από τη σχάρα, στην Κω, ο Περιφερειάρχης πήρε μαθήματα «ψησίματος»

Μια στάση για χαιρετισμό εξελίχθηκε σε γρήγορο σεμινάριο… γύρου! Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επισκέφτηκε το σουβλατζίδικο του φίλου του στην Κω και έβαλε ποδιά.

Cyclades Cup 2025: Η Ρεγκάτα που ένωσε θάλασσα, πολιτισμό και κοινότητα στις Κυκλάδες

Στην Αντίπαρο και με φόντο την αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία, η δεύτερη διοργάνωση του Cyclades Cup απέδειξε πως η αριστεία στην ιστιοπλοΐα μπορεί να συμβαδίζει με την ουσία και τον σεβασμό στον τόπο

Νάξος: Μέρες πρασίνου και συλλογικής δράσης στη Γαλήνη, ένα χωριό που νοιάζεται (photos)

Από τον καθαρισμό των δρόμων ως τη φύτευση δέντρων στον Αμμίτη, η Γαλήνη «ανάσανε» ξανά χάρη σε μια κοινή προσπάθεια με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Νάξου

Σίκινος: Απόδραση στην αυθεντικότητα των Κυκλάδων

Ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, η Σίκινος προσφέρει στον επισκέπτη ήσυχες διακοπές, απομονωμένες παραλίες, μοναδικά μονοπάτια, αρχαιολογικούς θησαυρούς και ζωντανή παράδοση, χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της.

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – “Ρίζες & Ειρήνη”: Η καρδιά του χορού χτυπά (21/06) στο Καμπανέλλης

Το Motus Studio και η Μαργαρίτα Τσίγκου παρουσιάζουν για δεύτερη και τελευταία φορά την παράσταση που συγκίνησε, μίλησε για την ειρήνη και ένωσε τα χέρια των παιδιών της Νάξου για έναν καλύτερο κόσμο

Η Δονούσα στο Greek Islands Trail: Όταν τα μονοπάτια της καρδιάς γίνονται πανελλήνιο σημείο αναφοράς

Η κυκλική διαδρομή Σταυρός–Κέντρος–Μερσήνι–Μεσαριά εντάχθηκε στο εμβληματικό πρόγραμμα G.I.T, προβάλλοντας διεθνώς τη φυσιογνωμία της Δονούσας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.