Σάββατο, 29 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φάβα σαντορινιά με τρεις τρόπους

Πρόταση Ημέρας: Φάβα σαντορινιά με τρεις τρόπους

|

Η Νένα Ισμυρνόγλου μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμος” μάς προσφέρει τρεις υπέροχες συνταγές για την παρασκευή της φάβας από λαθούρι. Επιλέξτε κατά προτίμηση τη φάβα Σαντορίνης, αλλά εξαιρετικές είναι, επίσης, η φάβα Φενεού, της Σχοινούσας, της Σκύρου, κ.ά. Οποια ποικιλία φάβας και αν διαλέξετε, περιχύστε τη στο τέλος με καλό λάδι και προσθέστε φρέσκα μυρωδικά και ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι.

χρόνος: 10′ προετοιμασία /  1 ώρα και 15′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 25′

 

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το παραδοσιακό σερβίρισμα

Διαδικασία

Φάβα

  1. Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
  2. Την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε 850 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε τη φάβα με μια τρυπητή κουτάλα για περίπου 5 – 10 λεπτά, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.
  4. Ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 50 – 60 λεπτά, μέχρι η φάβα να χυλώσει και να απορροφήσει όλο το νερό.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αφαιρούμε το καρότο και το κρεμμύδι.
  7. Ρίχνουμε στη φάβα αλατοπίπερο, το λάδι και το χυμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει σαν πουρές. Αν θέλουμε πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα, χτυπάμε τη φάβα με ένα ραβδομπλέντερ ή στον πολυκόφτη που διαθέτουμε.
  8. Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ωμό ελαιόλαδο.

Με ψητά ντοματίνια και μελωμένα κρεμμύδια

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 120° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ταψί.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 250 γρ. ντοματάκια, κομμένα στη μέση, με 2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη, 3 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, 2 κουτ.σούπας ξίδι βαλσαμικό, 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  3. Αδειάζουμε στο ταψί και τα απλώνουμε σε μία στρώση.
  4. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  5. Ξεφουρνίζουμε και αφαιρούμε τα σκόρδα.
  6. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες, αλάτι, 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη και 90 ml ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  7. Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε τα ψητά ντοματίνια, τα μελωμένα κρεμμύδια και σερβίρουμε.

Για τη Φάβα με ντομάτα, ελιές και τσιπς παντζαριού

  1. Ξεφλουδίζουμε 2 ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
  2. Τις ανακατεύουμε με 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, 12 ελιές θρούμπες ψιλοκομμένες, χωρίς το κουκούτσι, 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, αλάτι και 60 ml ελαιόλαδο.

Τσιπς παντζαριού

  1. Καθαρίζουμε 2 μικρά παντζάρια και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σαν τσιπς (καλύτερα με ένα μαντολίνο, αν έχουμε).
  2. Τα αλευρώνουμε (περίπου 70 γρ. αλεύρι) και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
  3. Τηγανίζουμε τα παντζάρια, σε καυτό λάδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά.
  4. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
  5. Αδειάζουμε τη φάβα σε πιατέλα, σκορπίζουμε τις ντομάτες με τις ελιές και τα τσιπς παντζαριού και σερβίρουμε.

Με τη φάβα ταιριάζει πολύ το Ασύρτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

E-Kouros: Διατίθενται 21,63 εκατ. σε ερασιτεχνικά σωματεία, με κριτήριο και την αυξημένη νησιωτικότητα (πίνακας)

Η αναλυτική κατανομή των 31,724 εκατ. ευρώ στον ερασιτεχνικό αθλητισμό για το 2025, που ήδη καταβάλλονται από τον μόνιμο ετήσιο μηχανισμό χρηματοδότησής του, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων

Νάξος – ΑΠΑΣ Νάξου: Θέλει το … τρίποντο στη μάχη παραμονής με το Παγκράτι

ΑΠΑΣ Νάξου και το απόγευμα του Σαββάτου (29/03, 18:00) θα διεκδικήσει τη παραμονή του στη κατηγορία με νίκη κόντρα στο ιστορικό Παγκράτι

Πρόταση Ημέρας: Κέικ μόκα καρότο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Σάββατο και ημέρα γιορτής... Οπότε με την αρωγή της Μαριέττας Γαλάνη έχουμε "κέικ μόκα - καρότο" και είναι νηστήσιμο

Σαντορίνη – Δήμος: Η συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού .. φέρνει DMMO

Σημαντική συνεργασία Δήμου Θήρας και Υπουργείου Τουρισμού για την Ίδρυση Οργανισμού Προώθησης Προορισμού

Ελλάδα – Playouts: Προβάδισμα νίκης για Καλλιθέα στο 2.27

Στοίχημα - Μένουμε Ελλάδα και 1η αγωνιστική των play outs με τη μάχη Καλλιθέας - Βόλου και προβάδισμα της οικοδέσποινας

Ψυχοθεραπευτής: Μια δουλειά που απαιτεί σιωπή, ενσυναίσθηση και βαθιά πίστη στον άνθρωπο

Όταν οι ψυχοθεραπευτές μάς βάζουν στο δικό τους “δωμάτιο” — εκεί όπου ο κόσμος ζυγίζεται με λέξεις και σιωπές, ο κόσμος αλλάζει. Δεν θα το κάνουν ποτέ.

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας και ακόμη 48 ώρες υπομονής

Με ανάρτησή του το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel στη Νάξο ενημερώνει ότι η επιστροφή του "Express Skopelitis" θα παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμη (video)

Νάξος: Το “παγωμένο” λιμενικό έργο της χερσαίας ζώνης θα .. ξεπαγώσει; και πότε;

Μυρτιδιώτισσα - Χερσαία Ζώνη: "Θέλει να τα μαζέψει και να φύγει" ο εργολάβος - Αποφασισμένο και ανυποχώρητο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που δεν το "αφήνει" το έργο…

Νάξος – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο: Σήμερα (29/04) έχει Πασχαλινό Bazaar

Εκπαιδευτικοί και Μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου διοργανώνουν και φέτος (29/04) το Πασχαλινό τους Bazaar.. Που; Πότε;

SeaJets: Τα ταχύπλοα ετοιμάζονται, τα δρομολόγια ξεκινούν 4 Απριλίου (πίνακας)

Από 4 Απριλίου τα ταχύπλοα της Seajets ξεκινούν.. Ποια είναι τα δρομολόγια και η σύνδεση Κυκλάδων - Κρήτης (πίνακας)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Νάξος – Σπ. Παπαδόπουλος: “Πολλοί λένε πως το τρέξιμο είναι προπόνηση, για μένα είναι ψυχανάλυση”

Κυριακάτικη ψυχοθεραπεία - Ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοιράζεται τις σκέψεις του για το τρέξιμο στην επαρχεία και δη στη Νάξο

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά