Πάμε να δούμε ένα διαφορετικό πιάτο. Που; Στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας της Άρτας όπου αυτό το υπέροχο ταπεινό αλλά πολύ νόστιμο φαγάκι είναι στο τραπέζι μας.
Τις πιπεριές και το εστραγκόν (δρακοντιά) τα πρόσθεσε η Εύη Βουτσινά και του ταιριάζουν πολύ και ο “Γαστρονόμος” (σ.σ. Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Tina Webb) κάνει την παρουσίαση…
Υλικά
Μερίδες: 4
- 350 γρ. ξερά μπαρμπουνοφάσουλα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
- 1 ποτήρι νερού ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
- 1 κουτ. σούπας τριμμένα φύλλα ξερού εστραγκόν
- αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το φασουλόρυζο φούρνου αφήνουμε τα φασόλια να μουλιάσουν για 8 – 10 ώρες, τα πλένουμε και τα βάζουμε με φρέσκο νερό να βράσουν.
- Έπειτα από 20 λεπτά ρίχνουμε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα σουρώνουμε.
- Αν θέλουμε, κρατάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε μετά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ταψάκι απλώνουμε το ρύζι πλυμένο και από πάνω στρώνουμε τις πιπεριές κομμένες κατά μήκος στα τέσσερα, αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους και τις άσπρες μεμβράνες.
- Από πάνω βάζουμε τα φασόλια με το εστραγκόν ανακατεμένα.
- Περιχύνουμε με το λάδι, ρίχνουμε αλατοπίπερο και 3 ποτήρια βραστό νερό.
- Μπορούμε να βάλουμε το ζωμό των φασολιών αντί για νερό, αλλά θα είναι πιο βαρύ το φαγητό.
- Βάζουμε το ταψάκι αμέσως στο φούρνο και ψήνουμε για μισή ώρα προσέχοντας να μη στεγνώσει το φαγητό αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά.