Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες και μυρωδικά

Πρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες και μυρωδικά

|

«Σαλάτα εσύ σούπερ σταρ!». Κάτω από τον λοφίσκο ολόφρεσκης πρασινάδας κρύβεται μια τροφαντή μπαλίτσα από mozzarella burrata, μια έκπληξη που δίνει σώμα σε αυτή την πλούσια σαλάτα με φασολάκια, αρακά και μυρωδικά.

Ο “Γαστρονόμος” έχει τη τιμητική του και μας προσφέρει μία υπέροχη συνταγή… Κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο πιάτο ακόμη και ως κυρίως πιάτο αν και οι περισσότεροι επιλέγουν να του δώσουν ρόλο “σαλάτας”

Η buratta είναι ένα είδος μοτσαρέλας, που εξωτερικά θυμίζει την κλασική βουβαλίσια μοτσαρέλα, αλλά στο εσωτερικό της βρίσκεται ένα ημίρρευστο μείγμα από στρατσιατέλα και κρέμα γάλακτος που ξεχύνεται όταν κόψουμε την μπαλίτσα με μαχαίρι. Τη βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία και τυροπωλεία.

Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού-1 Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού-2

 

Χρόνος: 40′ προετοιμασία, Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού, σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα τσαουλιά.
  2. Τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό).
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, όπου τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά, ώστε να μείνουν τραγανά και ζωηρόχρωμα. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.
  4. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε για να γυαλίσουν.
  5. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το νερό που έμεινε στην κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ζεματίζουμε με τον ίδιο τρόπο τον αρακά.
  6. Τον κρυώνουμε στο νερό με τα παγάκια, τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε άλλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  8. Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο καλά, σε δυνατή φωτιά.
  9. Μόλις κάψει, ρίχνουμε εκεί τα τσαουλιά και τα απλώνουμε σε μονή στρώση.
  10. Τα ψήνουμε για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν από την κάτω πλευρά τους οι σκούρες γραμμές του σχαροτήγανου.
  11. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό. Τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε βαθύ μπολ.
  12. Στο ίδιο σχαροτήγανο «ψήνουμε» με τον ίδιο τρόπο τον αρακά για 2-3 λεπτά και τον βάζουμε στο μπολ με τα τσαουλιά.
  13. Προσθέτουμε τη ρόκα, το σπανάκι, τα ραπανάκια, τα φρέσκα μυρωδικά, την πιπερίτσα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε την buratta στο κέντρο μιας πιατέλας. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά της για να ξεχυθεί από μέσα το ημίρρευστο εσωτερικό της.
  2. Ραντίζουμε με 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Απλώνουμε ολόγυρα την σαλάτα, σκορπίζουμε τα παξιμαδάκια, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Νάξος: Αδιαθεσία 79χρονης επιβάτιδας σε ταχύπλοο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και του ΕΚΑΒ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επιβάτιδας εν πλω – Η 79χρονη αλλοδαπή βγήκε αυθημερόν από το Νοσοκομείο

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή