Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες και μυρωδικά

Πρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες και μυρωδικά

|

«Σαλάτα εσύ σούπερ σταρ!». Κάτω από τον λοφίσκο ολόφρεσκης πρασινάδας κρύβεται μια τροφαντή μπαλίτσα από mozzarella burrata, μια έκπληξη που δίνει σώμα σε αυτή την πλούσια σαλάτα με φασολάκια, αρακά και μυρωδικά.

Ο “Γαστρονόμος” έχει τη τιμητική του και μας προσφέρει μία υπέροχη συνταγή… Κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο πιάτο ακόμη και ως κυρίως πιάτο αν και οι περισσότεροι επιλέγουν να του δώσουν ρόλο “σαλάτας”

Η buratta είναι ένα είδος μοτσαρέλας, που εξωτερικά θυμίζει την κλασική βουβαλίσια μοτσαρέλα, αλλά στο εσωτερικό της βρίσκεται ένα ημίρρευστο μείγμα από στρατσιατέλα και κρέμα γάλακτος που ξεχύνεται όταν κόψουμε την μπαλίτσα με μαχαίρι. Τη βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε παντοπωλεία και τυροπωλεία.

Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού-1 Φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού-2

 

Χρόνος: 40′ προετοιμασία, Σύνολο: 40′

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα φασολάκια και αρακάς ψητά, με πρασινάδες, μυρωδικά, buratta και παξιμάδια χαρουπιού, σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε άφθονο αλατισμένο νερό και όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα τσαουλιά.
  2. Τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό).
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε αμέσως σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια, όπου τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά, ώστε να μείνουν τραγανά και ζωηρόχρωμα. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε.
  4. Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε για να γυαλίσουν.
  5. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το νερό που έμεινε στην κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ζεματίζουμε με τον ίδιο τρόπο τον αρακά.
  6. Τον κρυώνουμε στο νερό με τα παγάκια, τον στραγγίζουμε και τον βάζουμε σε άλλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  8. Ζεσταίνουμε ένα σχαροτήγανο καλά, σε δυνατή φωτιά.
  9. Μόλις κάψει, ρίχνουμε εκεί τα τσαουλιά και τα απλώνουμε σε μονή στρώση.
  10. Τα ψήνουμε για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να σχηματιστούν από την κάτω πλευρά τους οι σκούρες γραμμές του σχαροτήγανου.
  11. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό. Τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε βαθύ μπολ.
  12. Στο ίδιο σχαροτήγανο «ψήνουμε» με τον ίδιο τρόπο τον αρακά για 2-3 λεπτά και τον βάζουμε στο μπολ με τα τσαουλιά.
  13. Προσθέτουμε τη ρόκα, το σπανάκι, τα ραπανάκια, τα φρέσκα μυρωδικά, την πιπερίτσα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

  1. Βάζουμε την buratta στο κέντρο μιας πιατέλας. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά της για να ξεχυθεί από μέσα το ημίρρευστο εσωτερικό της.
  2. Ραντίζουμε με 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Απλώνουμε ολόγυρα την σαλάτα, σκορπίζουμε τα παξιμαδάκια, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανή δράση με dealers στο spinbara casino για αναβαθμισμένη εμπειρία καζίνο

Η τεχνολογία των ζωντανών συναλλαγών στο spinbara βασίζεται στη χρήση εξελιγμένων συστημάτων κάμερας και λογισμικού

Sarah Gainsforth: Στο βιβλίο της “Υπερτουρισμός” μιλά για πόλεις-σκηνικά και κατοίκους-θεατές

Η Sarah Gainsforth μιλά για το πώς ο μαζικός τουρισμός στερεί πλούτο και πόρους από τις τοπικές κοινωνίες και επιτείνει την κλιματική κρίση

PENETRON και ΜΠΟΥΜΠΛΑΚΗ συνεχίζουν στο πλευρό του Πανναξιακού Α.Ο. και τη νέα σεζόν

Η χρυσή συνεργασία ανανεώνεται – Οι δύο εταιρείες παραμένουν αφοσιωμένοι υποστηρικτές του αθλητισμού και της Νάξου για την αγωνιστική περίοδο 2025-2026.

Ελληνικά νησιά: Το σχέδιο για νέα διαμερίσματα σε υγειονομικούς

Με αφετηρία τη Μύκονο, ξεκινά ένα ευρύτερο σχέδιο στέγασης για υγειονομικούς σε νησιά με υψηλό κόστος διαβίωσης, με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια να καλύπτουν τις ανάγκες

Πύρινος κλοιός γύρω από τη Μεσόγειο: Η νότια Ευρώπη σε κόκκινο συναγερμό

Η Μεσόγειος δοκιμάζεται από ακραίες θερμοκρασίες και πυρκαγιές που απειλούν κατοίκους, τουρισμό και φυσικό περιβάλλον

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: Η μουσική ιστορία της Ελλάδας ταξιδεύει στο Αιγαίο

«10ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων — Από την αρχαιοελληνική λύρα έως τη σύγχρονη δημιουργία»

Από τα Χανιά στη Σαντορίνη: Μια νέα προοπτική για τα απορρίμματα

«Ενημερωτική εκδήλωση με τον κ. Κώστα Πατεράκη για βιώσιμες πρακτικές και ενεργή συμμετοχή των πολιτών»

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Μικρές Κυκλάδες: Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για παιδιά

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αγαπήσουν τη θάλασσα και να μάθουν ασφάλεια και τεχνική… παρέα με το χαμόγελο του καλοκαιριού!

ΕΚΑΒ: Εκατοντάδες διακομιδές από τα μέτωπα των πυρκαγιών

Από Αχαΐα μέχρι Χίο, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτάσουν στους τραυματίες και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.