Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φασολάδα αλά Τοσκάνα με μπόλικα αρωματικά

Πρόταση Ημέρας: Φασολάδα αλά Τοσκάνα με μπόλικα αρωματικά

|

Μία συνταγή με την ντόπια ποικιλία φασολιού της Τοσκάνης, τα γλυκά και νόστιμα Canellini. Σύμφωνα με τον θεμελιωτή της ιταλικής κουζίνας, Pellegrino Artusi, στο πόνημά του La Scienza in cucina e l’arte di mangiar bene, που δημοσιεύθηκε το 1891, το όνομα της συνταγής –fagioli all’uccelletto– το άκουσε σε τρατορίες της Φλωρεντίας και ότι τα φασόλια αυτά συνοδεύονται ωραία με κρέας, αν δεν θέλει κάποιος να τα φάει σκέτα.

Στην Τοσκάνη, πράγματι, αυτό το πιάτο σερβίρεται με κρεατικά. Η λέξη «uccelletto» σημαίνει «πουλάκι», καθώς τα βασικά συστατικά της συνταγής (φασκόμηλο, σκόρδο και ντομάτα) χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα μικρού φτερωτού κυνηγιού.

Το πιάτο – όπως το βλέπουμε στον “Γαστρονόμο” – σιγομαγειρεύεται υπομονετικά, μέχρι τα φασόλια να χυλώσουν καλά, ενώ σε κάποιες παραλλαγές σερβίρεται και ως zuppeta, δηλαδή σούπα.

Χρόνος: 15′ προετοιμασία / 2 ώρες και 15′ μαγείρεμα /  12 ώρες αναμονή /  Σύνολο: 14 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 4

# 250 γρ. φασόλια Canellini ή Βανίλιες ΠΟΠ Φενεού, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
#  1 φρέσκο κλωνάρι λεβάντα χωρίς τα άνθη (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη)
#  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
#  2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
#  10 μεγάλα φύλλα από φρέσκο φασκόμηλο
#  1 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
#  250 γρ. ντοματάκια από κονσέρβα, λιωμένα στον πολυκόφτη
#  καυτερό μπούκοβο (ή τσίλι), κατά βούληση
#  50 ml ελαιόλαδο
# αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

# ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
# μερικά φύλλα από φρέσκο θυμάρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε xυλωμένη φασολάδα με φασκόμηλο, ξεκινάμε ξεπλένοντας τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  3. Μόλις το νερό καθαρίσει καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη λεβάντα και σιγοβράζουμε για 1 1⁄2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
  4. Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε.
  5. Στραγγίζουμε τα φασόλια και κρατάμε στην άκρη περίπου 100 ml από το νερό τους.
  6. Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
  7. Προσθέτουμε τα σκόρδα, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους, και ρίχνουμε τα φασόλια.
  8. Ανακατεύουμε απαλά για να μη διαλυθούν, προσθέτουμε την ντομάτα και το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των φασολιών και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  9. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μπούκοβο (ή τσίλι) στην ποσότητα που θέλουμε και αντέχουμε, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  10. Σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να χυλώσει ωραία η σάλτσα, αλλά να μη λιώσουν τα φασόλια.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα, σκορπίζουμε ξύσμα λεμονιού και φυλλαράκια θυμαριού και συνοδεύουμε με πιλάφι με σταφίδες και ζεστό ψωμί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.