Με χίλιους τρόπους μπορούμε να μαγειρέψουμε όσπρια. Έχουν σπουδαία γεύση, είναι στοιχείο της γαστρονομικής μας ταυτότητας και ταιριάζουν με πολλών λογιών υλικά. Ιδίως τώρα τη Σαρακοστή, που η νηστεία βγάζει από την εξίσωση τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το ψάρι, είναι μια εξαιρετική και ιδιαιτέρως θρεπτική εναλλακτική.
Με φασόλια, φακές, ρεβύθια και φάβα μπορούμε να κάνουμε πλούσιες σαλάτες, χορταστικά ντιπ, οσπριοκεφτέδες κι ένα σωρό φαγητά για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι: όσπρια με λαχανικά, με χόρτα και μυρωδικά, με θαλασσινά, με ζυμαρικά, στον φούρνο, στην κατσαρόλα, ακόμη και στο τηγάνι.
Και σήμερα πάμε σε έναν αξεπέραστο συνδυασμός και μια πρωτότυπη συνταγή με φακές. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” έχουμε σε δεύτερο (!!!) πλάνο, τα σέσκουλα (ή σέφουκλα όπως λέμε στα νησιά), εκτός από ιδανικός συνοδός της φακής, τρώγονται και μόνα τους ή ως ένα άριστο συνοδευτικό ψητών κρεατικών. Η Νένα Ισμυρνόγλου υπογράφει το πιάτο ημέρας.
Χρόνος: 30' προετοιμασία / 35' μαγείρεμα / Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τις φακές
Για τα σέσκουλα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις φακές με σέσκουλα, ξεκινάμε βάζοντας σε μια μέτρια κατσαρόλας τις φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και 600 ml νερό.
- Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για περίπου 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια με τους χυμούς τους, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο και το δεντρολίβανο).
- Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να αποκτήσει την υφή πηχτής σούπας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τις δάφνες.
Σέσκουλα
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα σέσκουλα μαζί με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τους μαραθόσπορους και τις φέτες πορτοκαλιού και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και να αναμειχθούν τα αρώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τις φακές σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο κάθε μερίδας μοιράζουμε τα σέσκουλα, βάζοντας από 1-2 φέτες πορτοκαλιού σε κάθε μερίδα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.