Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Φακές με σέσκουλα

Πρόταση Ημέρας: Φακές με σέσκουλα

|

Με χίλιους τρόπους μπορούμε να μαγειρέψουμε όσπρια. Έχουν σπουδαία γεύση, είναι στοιχείο της γαστρονομικής μας ταυτότητας και ταιριάζουν με πολλών λογιών υλικά. Ιδίως τώρα τη Σαρακοστή, που η νηστεία βγάζει από την εξίσωση τα γαλακτοκομικά, το κρέας και το ψάρι, είναι μια εξαιρετική και ιδιαιτέρως θρεπτική εναλλακτική.

Με φασόλια, φακές, ρεβύθια και φάβα μπορούμε να κάνουμε πλούσιες σαλάτες, χορταστικά ντιπ, οσπριοκεφτέδες κι ένα σωρό φαγητά για το καθημερινό ή το κυριακάτικο τραπέζι: όσπρια με λαχανικά, με χόρτα και μυρωδικά, με θαλασσινά, με ζυμαρικά, στον φούρνο, στην κατσαρόλα, ακόμη και στο τηγάνι.

Και σήμερα πάμε σε έναν αξεπέραστο συνδυασμός και μια πρωτότυπη συνταγή με φακές. Μέσα από τον “Γαστρονόμο” έχουμε σε δεύτερο (!!!) πλάνο, τα σέσκουλα (ή σέφουκλα όπως λέμε στα νησιά), εκτός από ιδανικός συνοδός της φακής, τρώγονται και μόνα τους ή ως ένα άριστο συνοδευτικό ψητών κρεατικών. Η Νένα Ισμυρνόγλου υπογράφει το πιάτο ημέρας.

Χρόνος: 30' προετοιμασία /  35' μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις φακές

Για τα σέσκουλα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις φακές με σέσκουλα, ξεκινάμε βάζοντας σε μια μέτρια κατσαρόλας τις φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και 600 ml νερό.
  2. Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για περίπου 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια με τους χυμούς τους, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο και το δεντρολίβανο).
  3. Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να αποκτήσει την υφή πηχτής σούπας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τις δάφνες.

Σέσκουλα

  1. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα σέσκουλα μαζί με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τους μαραθόσπορους και τις φέτες πορτοκαλιού και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και να αναμειχθούν τα αρώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τις φακές σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο κάθε μερίδας μοιράζουμε τα σέσκουλα, βάζοντας από 1-2 φέτες πορτοκαλιού σε κάθε μερίδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αποχαιρετούμε την Ειρήνη Βλησίδου, το “τελευταίο αντίο” (21/06) στο Χαλκί της Νάξου

Η Ειρήνη Βλησίδου, κόρη του Ιωάννη του Μαθηματικού, υπάλληλος του ΟΤΕ, έφυγε πρόωρα από τη ζωή – Η εξόδιος ακολουθία το Σάββατο 21 Ιουνίου στην Πρωτόθρονη

«Λιμένας Σύμης Νεκτάριος Σαντορινιός»: Ένα λιμάνι παίρνει το όνομα ενός ανθρώπου που στάθηκε φάρος για τα νησιά

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης να αποδώσει φόρο τιμής στον πρώην υπουργό, που υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα τη νησιωτικότητα

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο με στήριγμα την τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Αναζητώντας την αυθεντικότητα: Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρέφονται σε ήσυχα ελληνικά νησιά

Από τη Σαντορίνη στην Αίγινα και από τη Μύκονο στους Φούρνους – Τα στοιχεία της Ferryscanner για το 2025 δείχνουν στροφή των ξένων επισκεπτών σε αυθεντικούς και ανεξερεύνητους προορισμούς

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Προβάδισμα νίκης για τη Φλαμέγκο

Φλαμένγκο - Τσέλσι: Χορεύει… σάμπα τους Λονδρέζους στο 2.70!

Από την αποθέωση μέχρι την πτώση: Η ιστορία του Πας Γιάννινα

Ο Πας Γιάννινα είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ηπείρου. Ας εξερευνήσουμε τα σκαμπανεβάσματα της πορείας του από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Αντ. Χάλαρης: “Όχι άλλες φιέστες, Η Σαντορίνη ζητά λύσεις, όχι χειροκροτήματα”

Με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Χάλαρης καταγγέλλει την απουσία ουσιαστικής στήριξης των νησιών και τη σιωπή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

«Πάνω σε αυτή τη γη… αγκάθια»: Η ποίηση της Παρασκευής Ανεβλαβή αποκαλύπτεται στο “Καμπανέλλης

Η ποιητική συλλογή της νέας δημιουργού παρουσιάζεται την Κυριακή 22 Ιουνίου στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε μια βραδιά γεμάτη λέξεις, εικόνες και συναίσθημα

Νάξος – Γιάννης Παπαδόπουλος: Επανεκλογή στο νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ, ποια υπόσχεση δίνει

Ο Ναξιώτης επαγγελματίας, με 25 χρόνια προσφοράς στην εστίαση, αναλαμβάνει ξανά ρόλο ευθύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων

Πρόταση Ημέρας – Μαριέττα Γαλάνη: Το ωραιότερο φτιαστό του καλοκαιριού

Μέσα από τις αυθεντικές της συνταγές, η Μαριέττα Γαλάνη καταγράφει και ανανεώνει τη ναξιώτικη γεύση, ενώνoντας το χθες με το σήμερα στο πιάτο μας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.