Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Ρόστο απεραθίτικο με χοντρό μακαρόνι

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Ρόστο απεραθίτικο με χοντρό μακαρόνι

|

Είναι πολύ νόστιμο το ρόστο που φτιάχνουν στην Απείρανθο της Νάξου: ένα λαχταριστό χοιρινό κοκκινιστό, με πλούσια σάλτσα και χοντρό μακαρόνι. Με την υπογραφή Χριστόφορου Πέσκια και με αναφορά στον “Γαστρονόμο”… Ταξίδι στην παράδοση είναι αυτό όχι παίζουμε…

Χρόνος: 15′ προετοιμασία, 3 ώρες και 30′ αναμονή Σύνολο: 3 ώρες και 45′

Υλικά

Μερίδες: 8 – 10

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ρόστο απεραθίτικο με χοντρό μακαρόνι με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε 10 βαθιές τρύπες σε διάφορα σημεία στο μπούτι και ρίχνουμε εκεί αλάτι και από 1 σκελίδα σκόρδο.
  2. Αν θέλουμε το μπούτι να κρατήσει το σχήμα του στο μαγείρεμα, το δένουμε σε πυκνά διαστήματα με σπάγκο μαγειρικής.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας καλά, για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσει έντονα και παντού.
  4. Το βγάζουμε με προσοχή και το αφήνουμε σε μεγάλη πιατέλα ή σε ξύλο κοπής.
  5. Πετάμε το περισσότερο λάδι από την κατσαρόλα και ρίχνουμε εκεί το κρασί, ξύνοντας τον πάτο με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα και να διαλυθούν στο υγρό
  6. Βάζουμε αμέσως ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι μέχρι να σωθούν τα υγρά και το αλκοόλ του κρασιού.
  7. Ρίχνουμε τον αραιωμένο πελτέ, τον χυμό ντομάτας, τα μπαχαρικά, το φασκόμηλο και τις δάφνες και προσθέτουμε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση του κρέατος.
  8. Δυναμώνουμε τη φωτιά και όταν το υγρό αρχίσει να βράζει, τη χαμηλώνουμε πάλι και ξαφρίζουμε σχολαστικά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το υγρό να καθαρίσει εντελώς.
  9. Σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε πολύ καλά τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ρόστο για 3 έως και 3½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά και τα υγρά σταδιακά να μειωθούν τόσο ώστε να μείνει μια μικρή ποσότητα, πυκνή σαν γλάσο.
  10. Σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
  11. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη 100 ml από το νερό τους.
  12. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το τακτοποιούμε σε πιατέλα (αφαιρούμε τους σπάγκους, αν χρησιμοποιήσαμε).
  13. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια με το νερό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά.
  14. Προσθέτουμε το επιπλέον ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  15. Τακτοποιούμε τα μακαρόνια γύρω από το μπούτι στην πιατέλα, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 216.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μήλος: “πράσινο” φως για κατασκευή ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας: Ταξιδεύω το χειμώνα με ασφάλεια!

Οι εθελοντές μας έχουν πρωτοστατήσει στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και όχι μόνο, όπως το σεμινάριο πέρυσι με τη βοήθεια του ΕΚΑΒ για το ΚΑΡΠΑ

Ενδελέχεια: Πέθανε ο κιθαρίστας Αντώνης Δημητρίου

Αντώνης Δημητρίου: Πέθανε ο κιθαρίστας των "Ενδελέχεια" σε ηλικία 57 ετών

ΚΚΕ: Το θέμα της μη λειτουργίας της ΣΑΕΚ Νάξου έφτασε στη Βουλή

Βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την ... λειτουργία της ΣΑΕΚ Νάξου - Ποιες είναι οι ερωτήσεις

Ψυχή & Ίασις: Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Social Media στους Εφήβους (video)

Εθισμός στο Διαδίκτυο και στα Social Media στους Εφήβους (13-18 ετών): Πρόληψη και Αντιμετώπιση (video)

JYSK: Ερχεται Κυκλάδες, σε ποιο νησί ανοίγει κατάστημα;

Συνεχίζει τη στρατηγική των μικρών καταστημάτων τύπου «σούπερ μάρκετ» - Τι είπε ο διευθυντής μάρκετινγκ της JYSK στην Ελλάδα, κ. Κώστας Δημόπουλος.

Περιφερειακά Αεροδρόμια: Διψήφια άνοδος επισκεπτών στην Ρόδο, οριακή μείωση στην Μύκονο

Νέο ρεκόρ κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια - Στο δεκάμηνο ο συνολικός αριθμός επιβατών ανήλθε σε 34,3 εκατομμύρια

Αρχαίοι σκελετοί “ρίχνουν φως” σε σύγχρονα ιατρικά μυστήρια

Οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και τρεις ακόμα μελέτες πάνω σε θέματα γενετικής και υγείας των αρχαίων λαών

Νάξος: Σύλληψη για εξόρυξη πετρωμάτων (!!!)

Σύλληψη ημεδαπού για εξόρυξη πετρωμάτων στη Νάξο

Το Δένδρο της Μνήμης: Δωρεά γλυπτού μνημείου θυμάτων Τεμπών στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αποτελεί μνημείο προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών, συντίθεται μεταξύ άλλων από έναν ασύμμετρο βράχο στον οποίο θα στηριχθεί ένα μεταλλικό δέντρο ύψους 4 μέτρων

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της