Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών ...

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών …

|

Ποιος είπε ότι για να φτιάξει μία νοικοκυρά παστίτσιο χρειάζεται κιμά;

Μανιτάρια από τα Γρεβενά, τσορίθο από τη Δράμα, ντοματάκια από τη Σαντορίνη, κεφαλοτύρι από την Ίο. Προϊόντα από νησιά και βουνά επιστρατεύει η Νένα Iσμυρνόγλου στον “Γαστρονόμο” ώστε να φτιάξει το παστίτσιο της, μια υπερπαραγωγή με μεγάλη νοστιμιά, που θα αποζημιώσει με το παραπάνω για όλες τις μπελαλίδικες τεχνικές του. Ο κιμάς αντικαθίσταται με τα φημισμένα μανιτάρια των Γρεβενών ή τα εξίσου εκλεκτά από τη Δίρφυ της Εύβοιας, σε μια εκδοχή που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από την αυθεντική.

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 2 ώρες μαγείρεμα / 30′ αναμονή / Σύνολο: 3 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ., για 6 μερίδες

Για το ταψί και το ψήσιμο

Για την μπολονέζ μανιταριών

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για το παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών, ξεκινάμε με τη μπολονέζ μανιταριών.
  2. Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα σε ένα μπολ με καυτό νερό, για 30 λεπτά. Τα ανασηκώνουμε με τα δάχτυλά μας για να τα βγάλουμε από το νερό, τα σκουπίζουμε καλά στύβοντάς τα σε χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σουρώνουμε το νερό από πολύ ψιλό σουρωτηράκι και το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα με αλάτι και πιπέρι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το τσορίθο, τα φρέσκα μανιτάρια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε ξανά και σοτάρουμε για 8 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν ωραία.
  6. Ρίχνουμε το ποτό, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, τον ζωμό, το νερό που κρατήσαμε από τα βασιλομανίταρα και τα κοτσανάκια της ρίγανης.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  8. Προσθέτουμε το πρόβειο βούτυρο, τα φύλλα ρίγανης, το εστραγκόν, τον μαϊντανό, το πιπέρι καγιέν και το ξύσμα, μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πετάμε τα κλαδάκια της ρίγανης και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Καβουρδίζουμε το αλεύρι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να ξανθύνει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας έντονα με το σύρμα μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και το λάδι τρούφας (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει το τυρί.

Συναρμολόγηση + Ψήσιμο

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί και αδειάζουμε εκεί τα μακαρόνια, τη σάλτσα μανιταριών και το νιώτικο κεφαλοτύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Στρώνουμε αυτό το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος και από πάνω αδειάζουμε την μπεσαμέλ, ισιώνοντάς την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
  5. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Νάξος – Φιλοξενία: «Όχι στην απομάκρυνση των Κούρων», σαφές μήνυμα από τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης

Η «Φιλοξενία» υπερασπίζεται την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στον φυσικό τους χώρο – Πρόταση για ήπια ανάδειξη του αρχαιολογικού τοπίου

Σαντορίνη: Συγκινητική επιχείρηση διάσωσης πίτμπουλ στη Βλυχάδα

Μεσάνυχτα στη Βλυχάδα: Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και το Εθελοντικό Διασωστικό Σώμα Θήρας συνεργάστηκαν για τη σωτηρία ενός εγκλωβισμένου ζώου σε απόκρημνη παραλία

Η Αμοργός τραγουδά Πουλόπουλο: Μελωδικό αφιέρωμα σε έναν διαχρονικό ερμηνευτή

Στην καρδιά του καλοκαιριού, το νησί τιμά με συγκίνηση και τέχνη τον Γιάννη Πουλόπουλο – Μια συναυλία-γιορτή με κοινωνικό πρόσημο

Εκτακτο: Παραιτήθηκε ο Μάνθος Μανθόπουλος από Πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου

«Σοβαροί προσωπικοί λόγοι» επικαλείται στην επιστολή του ο πρώτος τη τάξει δημοτικός σύμβουλος – Σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής

Μείωση τελών και ενίσχυση τουριστικής προβολής προτείνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας

Αντιμετώπιση της πτώσης της επισκεψιμότητας μέσω οικονομικής ελάφρυνσης και ανακατανομής πόρων προς στοχευμένες δράσεις προβολής

Το Αιγινήτειο Νοσοκομείο στην Αμοργό: Ελπίδα και γνώση για την Άνοια και τη Νόσο Πάρκινσον

Η ιατρική ομάδα του Καθηγητή Σωκράτη Παπαγεωργίου φέρνει στην Αμοργό τη φροντίδα, την πρόληψη και την ενημέρωση μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής

Αμερική: Άνοιξε η μεγαλύτερη χρονοκάψουλα του κόσμου – Μια ματιά στο 1975

Πάνω από 5.000 αντικείμενα και ένα ολοκαίνουργιο Chevy Vega αποκαλύφθηκαν μετά από 50 χρόνια στη Νεμπράσκα

Απόκοσμος ουρανός στην Ουάσινγκτον: Καταιγίδα, αστραπές και ουράνια τόξα σε μία μέρα

Απειλητικά σύννεφα, αστραπές και στο τέλος, χρώματα ελπίδας – Η φύση εν δράσει στην καρδιά του καλοκαιριού

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο