Δευτέρα, 5 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών ...

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών …

|

Ποιος είπε ότι για να φτιάξει μία νοικοκυρά παστίτσιο χρειάζεται κιμά;

Μανιτάρια από τα Γρεβενά, τσορίθο από τη Δράμα, ντοματάκια από τη Σαντορίνη, κεφαλοτύρι από την Ίο. Προϊόντα από νησιά και βουνά επιστρατεύει η Νένα Iσμυρνόγλου στον “Γαστρονόμο” ώστε να φτιάξει το παστίτσιο της, μια υπερπαραγωγή με μεγάλη νοστιμιά, που θα αποζημιώσει με το παραπάνω για όλες τις μπελαλίδικες τεχνικές του. Ο κιμάς αντικαθίσταται με τα φημισμένα μανιτάρια των Γρεβενών ή τα εξίσου εκλεκτά από τη Δίρφυ της Εύβοιας, σε μια εκδοχή που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από την αυθεντική.

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 2 ώρες μαγείρεμα / 30′ αναμονή / Σύνολο: 3 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ., για 6 μερίδες

Για το ταψί και το ψήσιμο

Για την μπολονέζ μανιταριών

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για το παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών, ξεκινάμε με τη μπολονέζ μανιταριών.
  2. Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα σε ένα μπολ με καυτό νερό, για 30 λεπτά. Τα ανασηκώνουμε με τα δάχτυλά μας για να τα βγάλουμε από το νερό, τα σκουπίζουμε καλά στύβοντάς τα σε χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σουρώνουμε το νερό από πολύ ψιλό σουρωτηράκι και το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα με αλάτι και πιπέρι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το τσορίθο, τα φρέσκα μανιτάρια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε ξανά και σοτάρουμε για 8 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν ωραία.
  6. Ρίχνουμε το ποτό, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, τον ζωμό, το νερό που κρατήσαμε από τα βασιλομανίταρα και τα κοτσανάκια της ρίγανης.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  8. Προσθέτουμε το πρόβειο βούτυρο, τα φύλλα ρίγανης, το εστραγκόν, τον μαϊντανό, το πιπέρι καγιέν και το ξύσμα, μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πετάμε τα κλαδάκια της ρίγανης και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Καβουρδίζουμε το αλεύρι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να ξανθύνει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας έντονα με το σύρμα μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και το λάδι τρούφας (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει το τυρί.

Συναρμολόγηση + Ψήσιμο

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί και αδειάζουμε εκεί τα μακαρόνια, τη σάλτσα μανιταριών και το νιώτικο κεφαλοτύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Στρώνουμε αυτό το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος και από πάνω αδειάζουμε την μπεσαμέλ, ισιώνοντάς την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
  5. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Κίμωλος: Στα “κρυφά διαμάντια” της Ελλάδας για το 2025 σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου

Οι Βρετανοί αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες και η Κίμωλος γίνεται ξανά επίκεντρο, με το Χωριό να ξεχωρίζει για την απλότητα, την ηρεμία και την πολιτιστική του ταυτότητα

Πάρος: Νέα προσωρινή στέγη για το ΚΕΠ

Προσωρινή μεταφορά λειτουργίας του ΚΕΠ Παροικίας λόγω ανακαίνισής του

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Δευτέρα και μακαρόνια στο τραπέζι μας... Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Airbnb: Νέοι κανόνες από 10 Μαΐου, τέλος στις πληρωμές εκτός πλατφόρμας και στα “κρυφά” τέλη

Αλλαγές στη λειτουργία της Airbnb φέρνουν αναστάτωση στους οικοδεσπότες των Κυκλάδων – Όλα τα τέλη πλέον υποχρεωτικά μέσα στην πλατφόρμα, με αυστηρές ποινές για παραβάσεις

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα

Καθυστέρηση κατάπλου του Ε/Γ-Ο/Γ “ΑΝΕΜΟΣ” στη Μήλο λόγω εμπλοκής άγκυρας

Το πλοίο καθυστέρησε να δέσει στον Αδάμαντα λόγω εμπλοκής της δεξιάς άγκυρας με άλλη που βρισκόταν στον βυθό – Αναχώρησε με καθυστέρηση για τα επόμενα λιμάνια

Ρήγμα Ανύδρου: Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη

Μόλις στα 5 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος της δόνησης σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Εκτακτο – “Blue Star 1”: Εκκένωση πλοίου λόγω προειδοποίησης για βόμβα (!!!)

Blue Star 1: Εκκενώνεται το πλοίο λόγω συναγερμού για βόμβα

Νάξος – Κινητοποίηση στη ΔΟΥ: Διαμαρτυρία επαγγελματιών για το ψηφιακό πελατολόγιο (video)

Επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τη Νάξο διαμαρτύρονται για ένα μέτρο που χαρακτηρίζουν άδικο και ανεφάρμοστο – «Επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο Κ. Φαρκώνας.

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Μ. Καπίρης: Ως “Κλοπή” χαρακτηρίζει το ΠΔ που απαγορεύει την οικοδόμηση σε μικρούς οικισμούς

Σφοδρή αντίδραση από τον περιφερειακό Σύμβουλο Μιχάλη Καπίρη για το ΠΔ που "παγώνει" την οικοδόμηση σε οικόπεδα ακόμα και εντός νόμιμων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Τάβλι – 11ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα: Ο Παναγιώτης “Βράχος” Σορώκος νέος πρωταθλητής!

Το κονκλάβιο στο Βατικανό μπορεί να περιμένει – στη Νάξο έχουμε νέο βασιλιά του τάβλι και το όνομά του γράφτηκε με ζάρια και μαεστρία!

Νάξος: Ο Προφήτης Ηλίας “ζητά βοήθεια” – Ένα μνημείο κινδυνεύει να σωπάσει

Ο ιστορικός ναός στην Παλιά Χώρα στέκει πληγωμένος από τον χρόνο και τη σιωπή, καθώς οι προσπάθειες αποκατάστασής του παραμένουν στάσιμες για πάνω από μία δεκαετία.

Διήμερο Πολιτισμού στη Νάξο με τα “Αξοπατήματα” και το 5ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Η μουσική, ο χορός και τα έθιμα ενώνουν Κοζάνη και Νάξο σε ένα γιορτινό διήμερο πολιτιστικών ανταμωμάτων

Νάξος – Λιμεναρχείο: Αλλαγές σε στάθμευση και στάση οχημάτων στην χερσαία ζώνη από την 1η Μαϊου

Έκκληση από το Λιμεναρχείο Νάξου για συνεργασία προς τους οδηγούς ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης - Τι αλλάζει από την 1η Μαϊου

Δονούσα – Μια νησίδα μνήμης και ταυτότητας: Παρουσιάζεται το Ιστορικό Αρχείο του νησιού

Αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοπιολαλιά και γενεαλογικά ίχνη συνθέτουν το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δονούσας, μέσα από ένα ψηφιακό αρχείο που τιμά το χθες και εμπνέει το αύριο.

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου