Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών ...

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών …

|

Ποιος είπε ότι για να φτιάξει μία νοικοκυρά παστίτσιο χρειάζεται κιμά;

Μανιτάρια από τα Γρεβενά, τσορίθο από τη Δράμα, ντοματάκια από τη Σαντορίνη, κεφαλοτύρι από την Ίο. Προϊόντα από νησιά και βουνά επιστρατεύει η Νένα Iσμυρνόγλου στον “Γαστρονόμο” ώστε να φτιάξει το παστίτσιο της, μια υπερπαραγωγή με μεγάλη νοστιμιά, που θα αποζημιώσει με το παραπάνω για όλες τις μπελαλίδικες τεχνικές του. Ο κιμάς αντικαθίσταται με τα φημισμένα μανιτάρια των Γρεβενών ή τα εξίσου εκλεκτά από τη Δίρφυ της Εύβοιας, σε μια εκδοχή που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό από την αυθεντική.

Χρόνος: 1 ώρα προετοιμασία / 2 ώρες μαγείρεμα / 30′ αναμονή / Σύνολο: 3 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32 εκ., για 6 μερίδες

Για το ταψί και το ψήσιμο

Για την μπολονέζ μανιταριών

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

  1. Για το παστίτσιο με μπολονέζ μανιταριών, ξεκινάμε με τη μπολονέζ μανιταριών.
  2. Μουσκεύουμε τα αποξηραμένα βασιλομανίταρα σε ένα μπολ με καυτό νερό, για 30 λεπτά. Τα ανασηκώνουμε με τα δάχτυλά μας για να τα βγάλουμε από το νερό, τα σκουπίζουμε καλά στύβοντάς τα σε χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβουμε.
  3. Σουρώνουμε το νερό από πολύ ψιλό σουρωτηράκι και το αφήνουμε κατά μέρος.
  4. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα καρότα με αλάτι και πιπέρι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  5. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το τσορίθο, τα φρέσκα μανιτάρια και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε ξανά και σοτάρουμε για 8 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν ωραία.
  6. Ρίχνουμε το ποτό, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ, τον ζωμό, το νερό που κρατήσαμε από τα βασιλομανίταρα και τα κοτσανάκια της ρίγανης.
  7. Μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  8. Προσθέτουμε το πρόβειο βούτυρο, τα φύλλα ρίγανης, το εστραγκόν, τον μαϊντανό, το πιπέρι καγιέν και το ξύσμα, μαγειρεύουμε για άλλα 4-5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πετάμε τα κλαδάκια της ρίγανης και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Καβουρδίζουμε το αλεύρι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να ξανθύνει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας έντονα με το σύρμα μετά από κάθε προσθήκη.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί και το λάδι τρούφας (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε καλά για να λιώσει το τυρί.

Συναρμολόγηση + Ψήσιμο

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε καλά.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  3. Βουτυρώνουμε το ταψί και αδειάζουμε εκεί τα μακαρόνια, τη σάλτσα μανιταριών και το νιώτικο κεφαλοτύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
  4. Στρώνουμε αυτό το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο σκεύος και από πάνω αδειάζουμε την μπεσαμέλ, ισιώνοντάς την ομοιόμορφα με μια σπάτουλα.
  5. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 223.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Μαριέττα Γαλάνη: Όταν η Παράδοση σμίγει με τη δημιουργία (mocktail) σε ένα ποτήρι

Από τη Νάξο με αγάπη – η Μαριέττα Γαλάνη παντρεύει τη μνήμη με τη μοντέρνα γεύση μέσα από ένα δροσιστικό mocktail με ντοματοχυμό.

«Porto Leone»: Η Τρούμπα των ’60s ζωντανεύει στη νέα μεγάλη σειρά εποχής του ALPHA

Μια συγκλονιστική ιστορία πάθους, εξουσίας και προδοσίας ξεδιπλώνεται στην καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, με φόντο τη θρυλική Τρούμπα του 1965.

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.

Ζητείται αρτοποιός ή βοηθός αρτοποιού για τη σεζόν στη Νάξο

Οικογενειακή επιχείρηση (βλ Artos Bakery Lagogianni) αναζητά ενίσχυση για την καλοκαιρινή περίοδο με διαμονή, καλό κλίμα και στήριξη.

Απογειώνεται η Νάξος: Άνοδος 31% στις αφίξεις του αεροδρομίου τον Μάιο, ρεκόρ και στο 5μηνο

Με αυξημένα δρομολόγια και έντονο ενδιαφέρον για το νησί, το αεροδρόμιο της Νάξου σημείωσε σημαντική αύξηση τόσο τον Μάιο όσο και συνολικά το πρώτο πεντάμηνο του 2025.

«Μειώστε Ταχύτητα»: Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις περνάει το δικό του κοινωνικό μήνυμα (video)

Μια νέα καμπάνια οδικής ασφάλειας, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, στο πλαίσιο του φετινού ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.

Hellenic Seaplanes: Σε εξέλιξη η ανάπτυξη του δικτύου υδροπλάνων – Δονούσα & Οινούσσες τα νέα μέλη στο δίκτυο προορισμών

Νέες αδειοδοτήσεις για Δονούσα και Οινούσσες – Συντονισμός της ΑΠΑ και ενίσχυση του στρατηγικού σχεδίου της Hellenic Seaplanes για τη νησιωτική σύνδεση

Η Δήλος αποκαλύπτει τα υδάτινα μυστικά της: Περιβαλλοντική αποστολή του ΕΛΚΕΘΕ στο Ιερό Νησί

Από πηγάδια και υδραγωγεία έως σπάνια ασπόνδυλα – νέα δεδομένα για το οικοσύστημα και τις προκλήσεις των άνυδρων νησιών του Αιγαίου

Το λεωφορείο της Καλαμάτας που “μιλάει” για την κλιματική αλλαγή

Μια πρωτοβουλία του Νάσου Μάκιου και του Αστικού ΚΤΕΛ μετατρέπει τη δημόσια συγκοινωνία σε κινούμενο μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση