Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Παστίστιο από τη Λήμνο με .. μελιτζάνες

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίστιο από τη Λήμνο με .. μελιτζάνες

|

Το «καλό» φαγητό της Λήμνου είναι ο κόκορας με φλωμάρια, το τοπικό χυλοπιτάκι που ζυμώνεται με τα περίφημα ντόπια στάρια και γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο. Στην πιο φτωχική, καθημερινή της εκδοχή, η συνταγή δεν περιέχει κόκορα, αλλά ψωμωμένες μελιτζάνες, δίνοντας εξίσου σπουδαία γεύση σε ένα απλό πιάτο.

Η εκδοχή που έδωσε η Λημνιά σεφ Μάλαμα Μπανάβου στον “Γαστρονόμο” είναι πιο σύνθετη και πληθωρική, αφού τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες και τη σάλτσα μπαίνουν ανάμεσα σε δύο στρώσεις μπεσαμέλ και ψήνονται στον φούρνο σαν παστίτσιο.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία, 40′ ψήσιμο, 40′ αναμονή, Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 36 εκ.

Για την μπεσαμέλ

Για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τον «ψευτοπετεινό» από τη Λήμνο, ένα παστίτσιο χωρίς πετεινό αλλά με μελιτζάνες, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Αλατίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλουν τα περιττά υγρά τους και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
  4. Ρίχνουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και το νερό.
  6. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φλωμάρια (ή τις χυλοπίτες), τα μυρωδικά και τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανεβάζουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και να ξανθύνουν.
  3. Ρίχνουμε το γάλα, δυναμώνουμε κι άλλο τη φωτιά και βράζουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα μπεσαμέλ που να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει.
  4. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας έντονα με σύρμα, και μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και ρίχνουμε εκεί τη μισή μπεσαμέλ, απλώνοντάς τη σε ένα ισόπαχο στρώμα.
  3. Με προσοχή ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ και ισιώνουμε προσεκτικά, ώστε να μην αναμειχθεί η κρέμα με τη γέμιση.
  4. Το ίδιο προσεκτικά καλύπτουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μείγμα μπεσαμέλ και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Πασπαλίζουμε με το τυρί και τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ στην επιφάνεια, όπως στον μουσακά ή στο παστίτσιο.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τον ψευτοπετεινό να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά, ώστε να σταθεί και να κόβεται, και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: 10 χρόνια «ελληνικού ήχου» και συναυλία στην Κέρο

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025, το φεστιβάλ γιορτάζει τη δεκαετία του με επτά συναυλίες και αποκορύφωμα τη μυσταγωγική βραδιά στην Κέρο.

Εκδήλωση Κλασικής Μουσικής στην Παναγία Εκατονταπυλιανή για τα 100 χρόνια του Συλλόγου Παρίων – Αντιπαρίων

Με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και του κουαρτέτου εγχόρδων «Αέναο», τιμήθηκε η ιστορία και η προσφορά του Συλλόγου «Η Εκατονταπυλιανή»

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Καταγγελίες για ακατάλληλες εγκαταστάσεις, απαντήσεις on camera από τον Φώτη Μαυρομμάτη (video)

Στο προσκήνιο οι συνθήκες φοίτησης μαθητών με αναπηρία στη Νάξο – Τι καταγγέλλει η αντιπολίτευση, τι απαντά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (video)

Νάξος: Πρόσκληση στους κατόχους voucher για εγγραφή στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφές με voucher στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς και τις Δομές ΚΔΑΠ

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος – Χαλκί: Συνελήφθησαν δύο άνδρες για κλοπή της Ελληνικής σημαίας από το Μνημείο Ηρώων

Σοβαρό περιστατικό προσβολής συμβόλων – Στα χέρια της Αστυνομίας οι δράστες - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Αμοργός – Γιορτή Ξεροτήγανου: Απόψε (02/09) ένα γλυκό έθιμο που έγινε θεσμός

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου η Αιγιάλη γεμίζει με άρωμα μελιού, κανέλας και μουσικής (αφίσα)

Αρχαία Αρκεσίνη στην Αμοργό: Από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο έως το Ενετικό Καστέλι

Από τις πρώτες ιδιότυπες πόλεις των Κυκλάδων μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο, μια μοναδική ιστορική διαδρομή πάνω σε λείψανα αιώνων.

Τήνος: Ομόφωνο ψήφισμα για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Κροντηρά, το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου ζητά από την κυβέρνηση την πλήρη αξιοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2022/542 για τη στήριξη της νησιωτικότητας.

Ιταλία – Ισπανία: Μεγάλο ντέρμπι στη Λεμεσό, προβάδισμα για τη «Ρόχα»

Η μάχη της 4ης αγωνιστικής στο Eurobasket 2025 αναμένεται συναρπαστική – Η Ισπανία δείχνει να βρίσκει ρυθμό και ποντάρει στη «βαριά φανέλα» της.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα και 48ωρο «λουκέτο» σε επιχειρήσεις νησιών (Πάρος) για φοροδιαφυγή

Εντατικοί έλεγχοι σε Ρόδο, Πάρο, Χανιά, Ύδρα, Κέρκυρα και Πειραιά αποκάλυψαν περισσότερες από 400 παραβάσεις για μη έκδοση αποδείξεων.

Νάξος: Τραυματισμός καβοδέτη στο λιμάνι, εξήλθε αυθημερόν από το Κέντρο Υγείας

εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά την πρόσδεση πλοίου στο λιμάνι της Νάξου, με 30χρονο καβοδέτη να τραυματίζεται ελαφρά.

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος – “Στου Βασιλαρακιού”: 3 γενιές, dry-aging κρέατα και «ωραιότερο επιδόρπιο του γαλαξία»

Στην καρδιά του ορεινού Κυνίδαρου, μια χασαποταβέρνα από το 1931 συνεχίζει να μαγεύει γαστρονομικά τους επισκέπτες.