Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Παστίστιο από τη Λήμνο με .. μελιτζάνες

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίστιο από τη Λήμνο με .. μελιτζάνες

|

Το «καλό» φαγητό της Λήμνου είναι ο κόκορας με φλωμάρια, το τοπικό χυλοπιτάκι που ζυμώνεται με τα περίφημα ντόπια στάρια και γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο. Στην πιο φτωχική, καθημερινή της εκδοχή, η συνταγή δεν περιέχει κόκορα, αλλά ψωμωμένες μελιτζάνες, δίνοντας εξίσου σπουδαία γεύση σε ένα απλό πιάτο.

Η εκδοχή που έδωσε η Λημνιά σεφ Μάλαμα Μπανάβου στον “Γαστρονόμο” είναι πιο σύνθετη και πληθωρική, αφού τα ζυμαρικά με τις μελιτζάνες και τη σάλτσα μπαίνουν ανάμεσα σε δύο στρώσεις μπεσαμέλ και ψήνονται στον φούρνο σαν παστίτσιο.

Χρόνος: 45′ προετοιμασία, 40′ ψήσιμο, 40′ αναμονή, Σύνολο: 2 ώρες και 5′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 36 εκ.

Για την μπεσαμέλ

Για την επιφάνεια

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τον «ψευτοπετεινό» από τη Λήμνο, ένα παστίτσιο χωρίς πετεινό αλλά με μελιτζάνες, ξεκινάμε με τη γέμιση.
  2. Αλατίζουμε τα κυβάκια μελιτζάνας, τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλουν τα περιττά υγρά τους και τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
  3. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί.
  4. Ρίχνουμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ροδίσουν απαλά και να μαλακώσουν.
  5. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο και το νερό.
  6. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φλωμάρια (ή τις χυλοπίτες), τα μυρωδικά και τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανεβάζουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υλικά να σκορπίσουν το άρωμά τους και να ξανθύνουν.
  3. Ρίχνουμε το γάλα, δυναμώνουμε κι άλλο τη φωτιά και βράζουμε για 12-15 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια κρέμα μπεσαμέλ που να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει.
  4. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, χτυπώντας έντονα με σύρμα, και μόλις ενσωματωθούν προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 36 εκ. και ρίχνουμε εκεί τη μισή μπεσαμέλ, απλώνοντάς τη σε ένα ισόπαχο στρώμα.
  3. Με προσοχή ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της μπεσαμέλ και ισιώνουμε προσεκτικά, ώστε να μην αναμειχθεί η κρέμα με τη γέμιση.
  4. Το ίδιο προσεκτικά καλύπτουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μείγμα μπεσαμέλ και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  5. Πασπαλίζουμε με το τυρί και τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η μπεσαμέλ στην επιφάνεια, όπως στον μουσακά ή στο παστίτσιο.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τον ψευτοπετεινό να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά, ώστε να σταθεί και να κόβεται, και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διαδικτυακά εργαστήρια για γονείς με θέμα την εφηβεία από τον “Θησέα Κυκλάδων”

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε ένα ή/και περισσότερα από τα αυτοτελή πρωινά ή/και απογευματινά εργαστήρια.

Πανεπιστήμια: Περίπου 300.000 οι αιώνιοι φοιτητές που αναμένεται να διαγραφούν

Πιερρακάκης: Περίπου 300.000 οι επικείμενες διαγραφές αιώνιων φοιτητών

Σέριφος: Εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “CERV L Democracy”

Επιτυχής συνεργασία του Δήμου Σερίφου με τη σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Έφη Αναστασοπούλου

Seajets: Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX

Έφτασε στην Ελλάδα το νέο ταχύπλοο MAX της Seajets - Βρίσκεται στη Σαλαμίνα, ποιοι το έφεραν

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα

Διαγωνισμός συντήρησης κρηπιδώματος του Παλιού Λιμένα Μυκόνου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Γ. Χατζημάρκος: “Η πριμοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις του δημόσιου τομέα, ήταν αίτημα μας για πολλά χρόνια”

Ο Περιφερειάρχης αναλύει τους λόγους για τους οποίους αυτή η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο μουσικός Quincy Jones

Ο Jones έγινε ευρύτερα γνωστός για τα άλμπουμ Off the Wall, Thriller και Bad του Μάικλ Τζάκσον

Νέα Υόρκη: Ο Σύλλογος Αμοργού τίμησε τον π. Θωμά Συνοδινό

Ο π. Θωμάς Συνοδινός κατέχει θέση συμβούλου στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ έχει τιμηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος, και την Πολιτεία σε μια αναγνώριση της προσφοράς, των ικανοτήτων αλλά και της ακούραστης διακονίας του.

Νάξος – Σύλλογος Προστασία Άγριας Ζωής: Ανέλαβε την περίθαλψη τραυματισμένης Λασποσκαλίδρας

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής για την τραυματισμένη Λασποσκαλίδρα αλλά και για τα παρυδάτια πτηνά (english)

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Εκτακτο: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Νεκρός σε τροχαίο στο Κορωπί ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος

Ιος: “Πράσινο” φως για νέο ξενοδοχείο

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο

Ακτοπλοϊα – Σεπτέμβριος: Σαντορίνη και Μύκονος έκλεψαν την παράσταση (στατιστικά)

Ο Σεπτέμβριος αποδείχτηκε ιδιαίτερα .. καυτός για τα νησιά των Κυκλάδων

ZanteFerries: Το μεσημέρι της Τετάρτης αναχωρεί από Πειραιά το “Σολωμός”

Διαμόρφωση δρομολογίου για το "Σολωμός" (πίνακας)

Νάξος – Δ. Λιανός: “Εργα που θα συμβάλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ένα βήμα μπροστά στον αθλητισμό - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Blue Star Chios: “Ανοιχτά” τα χειμερινά δρομολόγια για Ανάφη, γνωστά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια του …Delos

Διαθέσιμα τα χειμερινά δρομολόγια του Blue Star Chios και του Blue Star Delos για το καλοκαίρι με προορισμό την Ανάφη

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς