Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη

|

Μπραντάδα μπακαλιάρου από τη Σαντορίνη. Την έχετε ξαναδεί αυτή τη συνταγή;  Η μπραντάδα που φτιάχνουν στη Σαντορίνη είναι συνταγή δυτικής προέλευσης, πιθανό κατάλοιπο από τα χρόνια της Ενετοκρατίας. Ένας τηγανητός μπακαλιάρος με σάλτσα ντοματένια και σκορδάτη, δεμένος με το νησί.

“Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ανάμειξη του λαδιού τηγανίσματος του μπακαλιάρου με τη σάλτσα ντομάτας”, ανέφερε η Μαρία Ματσάντου από το Ακρωτήρι στην σελίδα “Γαστρονόμος”, πριν ξεκινήσει να φτιάχνει αυτό το χαρακτηριστικό σαντορινιό πιάτο.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κιλό φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  •  4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
  •  4 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (κατά προτίμηση Σαντορίνης, τριπλής συμπύκνωσης, ή άλλος καλής ποιότητας)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας (πασάτα)
  •  αλεύρι, για το αλεύρωμα
  •  ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για τη μπραντάδα μπακαλιάρου, αρχικά ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Τον ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό για να φύγει το πολύ αλάτι και έπειτα τον αφήνουμε σε μια λεκάνη με άφθονο κρύο νερό, για 2-3 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά.
  3. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά τον μπακαλιάρο και, αν υπάρχουν τυχόν ορατά κόκαλα και δέρμα, τα αφαιρούμε. Τον κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα αλευρώνουμε, τινάζοντας για να φύγει η περίσσεια.
  4. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, με τη στάθμη του να φτάνει τα 2 εκ.
  5. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα αλευρωμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία δύο φορές, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
  6. Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι απλώς να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τον πελτέ και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ελαφρώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι και ο πελτές να σκορπίσει το άρωμά του.
  7. Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε και τον αφήνουμε να πάρει βράση. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Βάζουμε τον τηγανισμένο μπακαλιάρο σε πιατέλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πορτάρα Νάξου: Ανάγκη προστασίας ή αλλοίωση της ταυτότητας;

Έντονες αντιδράσεις από πολίτες και επισκέπτες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος – Η απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Γιαννακά: “Το κοτετσόσυρμα στην Πορτάρα της Νάξου”

Η εικόνα της Πορτάρας πίσω από κοτετσόσυρμα εκθέτει την πολιτεία – Δεν χρειάζονται φράχτες, αλλά στρατηγική, επιτήρηση και παιδεία

Γιάννης Λιγνός: «Η δραματοποίηση της μοριοδότησης ήταν ένας πολιτικός εμπαιγμός»

Παρέμβαση του Γ. Λιγνού για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές το θέμα της μοριοδότησης – Έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία ζητά το ΠΑΣΟΚ.

ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε.: Ανάσα για τη Θηρασιά. Ξεκίνησε η λειτουργία του ανακαινισμένου πρατηρίου καυσίμων

Μετά από χρόνια ταλαιπωρίας, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Θηρασίας αποκτούν ξανά πρόσβαση σε βασική υποδομή, χάρη στην πρωτοβουλία της ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα

Μάρκος Καφούρος: “Δικαιωμένοι οι μαθητές της Αμοργού, της Ανάφης της Ίου, της Θηρασιάς και της Σαντορίνης”

Έμπρακτη στήριξη στους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών – Ειδική ποσόστωση για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ως αναγνώριση των δυσκολιών που βίωσαν

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα για την προστασία της Πορτάρας Νάξου – Συνάντηση με Δ. Αθανασούλη

Ο Βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αθανασούλη και κατέθεσε προτάσεις για την ενίσχυση της φύλαξης και της ενημέρωσης των επισκεπτών

Κατερίνα Μονογυιού: Θεσμοθετήθηκε η ποσόστωση για τους μαθητές των σεισμόπληκτων νησιών

Μετά από παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού και σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, θεσπίζεται ειδικό ποσοστό 2% για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Γιώργος Λεονταρίτης: Στήριξη στην παράδοση και τις υποδομές της Σαντορίνης

Από τη γιορτή του τρύγου στο SantoWines, στις επαφές για τη βελτίωση του οδικού δικτύου

Σαντορίνη: Ειδικό ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους από πληγείσες περιοχές

Ειδικό ποσοστό 2% στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους υποψηφίους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Β. Κικίλιας: “Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”

Β. Κικίλιας: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο την νησιωτικότητά μας- Στόχος η επιπλέον μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων»

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.