Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Κρασοτηγανιά απεραθίτικη με τουρκάκια

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Κρασοτηγανιά απεραθίτικη με τουρκάκια

|

Στα 600 μ. υψόμετρο, στις πλαγιές του όρους Φανάρι, οι Απεραθίτες θεωρούνται οι ορεσίβιοι των Κυκλάδων και τους αρέσουν τα φαγιά πιο πικάντικα από ό,τι στα πεδινά και στα παραθαλάσσια μέρη.

Εξ ου και τα τουρκάκια, τα μικρά καυτερά πιπεράκια κόκκινου χρώματος (θα τα βρούμε σε πολλά φυτώρια), που φλογίζουν τούτη την ωραία κρασοτηγανιά.

Πρόσφατα μάλιστα ο Σωτήρας Κοντιζάς έμεινε με το στόμα ανοιχτό έχοντας απολαύσει τα …τουρκάκια (σ.σ. έγιναν και τα σχετικά σχόλια) με την Μαριέττα Γαλάνη να προσφέρει την συνταγή που θα δείτε μέσα από τον “Γαστρονόμο”

Χρόνος: 20′ προετοιμασία / 15′ μαγείρεμα Σύνολο: 35′

Υλικά

Μερίδες: 4-5

 400 γρ. χοιρινός λαιμός χωρίς κόκαλο, σε κύβους των 2 εκ.
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
3 ξερά κρεμμύδια, σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες
1 πιπεριά κέρατο, σε λεπτές λωρίδες
2 μικρές κόκκινες πιπερίτσες «τουρκάκια» ή όσο αντέχουμε
120 ml κόκκινο δυνατό, ξηρό κρασί
τα φύλλα από 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την απεραθίτικη κρασοτηγανιά με τουρκάκια σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρέας με το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε (θα ακολουθήσουν οι πιπεριές-τουρκάκια και το φαγητό θα γίνει ήδη καυτερό) και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον χοιρινό λαιμό για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πάρει απαλό χρώμα από όλες τις πλευρές.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και όλες τις πιπεριές και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, το κρέας να ροδίσει καλά και τα κομμάτια να ψηθούν και στο εσωτερικό τους.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Μοιράζουμε την τηγανιά σε πιάτα, σκορπίζουμε τη ρίγανη σε κάθε μερίδα και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Πρόταση Ημέρας: Μαγειρίτσα αγιορείτικη, από τον Μοναχό Επιφάνιο

Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Απολαύστε μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.

Κατερίνα Μονογυιού: Συνεχείς οι παρεμβάσεις για την επιστροφή του Σκοπελίτη στις Μικρές Κυκλάδες

Το “Express Σκοπελίτης” είναι ο σύνδεσμος ζωής, πολιτισμού, υγείας και επικοινωνίας των μικρών νησιών.

Μηχανοκίνητος Αθλητισμός: Η Ναξιώτισσα Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Η 15χρονη Ναξιώτισσα - με καταγωγή από το Σκαδό - Αντωνία Κορρέ εντυπωσίασε στο πρωτάθλημα ταχύτητας MBU

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.