Τρίτη, 22 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Κοτόπιτα με γραβιέρα Νάξου

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Κοτόπιτα με γραβιέρα Νάξου

|

Πρόταση ημέρας με άρωμα και Νάξου… Μια ιδιαίτερη κοτόπιτα – μας προσφέρει ο “Γαστρονόμος” με κρεμώδη και αρωματική γέμιση και χειροποίητο γιαουρτένιο φύλλο, σαν κουρού. Που μπαίνει η Νάξος; Μα στη γραβιέρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε…

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Για το φύλλο

  •  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  120 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  •  1 αυγό
  •  αλάτι
  •  περίπου 120 ml νερό

Για τη γέμιση

  •  1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμα για το ταψί
  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200 ml από τον ζωμό όπου βράσαμε το κοτόπουλο
  •  1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  •  2 αυγά + 1 επιπλέον, χτυπημένο με το πιρούνι για το άλειμμα
  •  50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κοτόπουλο

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 1,5 λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  2. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος. Θα χρειαστούμε 200 ml για τη γέμιση.
  3. Τον υπόλοιπο τον διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, π.χ. ένα πιλάφι. Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα 200 ml ζωμό και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη λεία επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι σε φύλλο διαμ. 40-42 εκ. και το στρώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ανοίγουμε και το δεύτερο ζυμάρι σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και το στρώνουμε στην επιφάνεια. Τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες των δύο φύλλων σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και τη χαράσουμε σε κομμάτια.
  7. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Βατικανό: Η ταφή του Πάπα Φραγκίσκου, το πένθος, η επόμενη ημέρα

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε... Οι επιθυμίες του για την ταφή του και η επόμενη ημέρα

Κυκλάδες – Real Estate: Πάρος και Μύκονος κοντράρονται για την πρωτοκαθεδρία

Μύκονος και Πάρος ανταγωνίζονται για την κορυφή του real estate στις Κυκλάδες

BBC για Σαντορίνη: «Could an almighty eruption destroy a dreamy Greek island?»

Το BBC News πέρασε μια μέρα στο βρετανικό πλοίο Discovery που κάνει έρευνες στην Καλντέρα

Βατικανό: Εκοιμήθη ο Πάπας Φραγκίσκος

Τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πάπας Φραγκίσκος

Σύρος: Άνοιξαν οι εγγραφές για το μοναδικό Stoiximan AegeanBall Festival 2025!

Η αναμονή τελείωσε και η αγαπημένη σου μπασκετική απόδραση βρίσκεται μόνο μερικά κλικ μακριά, από τον προγραμματισμό σου

Πάρος: Έρχεται το 4th Paros Way και θα συναρπάσει!

Στις 24 -25 Μαΐου 2025 η Πάρος φιλοξενεί το 4th Paros Way και αναμένεται να συναρπάσει τους συμμετέχοντες.

ΠΟΕΔΗΝ: Στα ύψη το κόστος στέγασης για τους γιατρούς στα νησιά

Τα νησιά γεμάτα επισκέπτες αλλά άδεια από γιατρούς – Στα ύψη το κόστος στέγασης για υγειονομικούς - Κραυγή αγωνίας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ελλάδα: Έρχονται νομοσχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου

Τα νομοσχέδια θα θέσουν νέες βάσεις για το καθεστώς που διέπει την καταγραφή και διαχείριση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Σε απόγνωση οι Ευρωπαϊκές αεροπορικές. Πως η αύξηση των επιβατών δημιουργεί προβλήματα

Το φαινόμενο των αυξανόμενων καθυστερήσεων σε πτήσεις απειλεί να εκτροχιάσει την καλοκαιρινή περίοδο και τις ισολογιστικές επιδόσεις εταιρειών στην Ευρώπη.

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο τραπεζικός Νίκος Ι. Μαργαρίτης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Ι. Μαργαρίτης - Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 10:30 στο νεκροταφείο Ζωγράφου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης

Νάξος – Airbnb: Εσοδα σε ετήσια βάση που αγγίζουν και τα 33.000 ευρώ (!!!)

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελευταίο 12μηνο, νησιωτικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προσφέρουν τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα, με ετήσιο τζίρο ανά καταχώρηση που ξεπερνά τις 43.000 ευρώ.

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group