Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Κοτόπιτα με γραβιέρα Νάξου

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Κοτόπιτα με γραβιέρα Νάξου

|

Πρόταση ημέρας με άρωμα και Νάξου… Μια ιδιαίτερη κοτόπιτα – μας προσφέρει ο “Γαστρονόμος” με κρεμώδη και αρωματική γέμιση και χειροποίητο γιαουρτένιο φύλλο, σαν κουρού. Που μπαίνει η Νάξος; Μα στη γραβιέρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε…

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Για το φύλλο

  •  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  120 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  •  1 αυγό
  •  αλάτι
  •  περίπου 120 ml νερό

Για τη γέμιση

  •  1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμα για το ταψί
  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200 ml από τον ζωμό όπου βράσαμε το κοτόπουλο
  •  1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  •  2 αυγά + 1 επιπλέον, χτυπημένο με το πιρούνι για το άλειμμα
  •  50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κοτόπουλο

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 1,5 λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  2. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος. Θα χρειαστούμε 200 ml για τη γέμιση.
  3. Τον υπόλοιπο τον διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, π.χ. ένα πιλάφι. Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα 200 ml ζωμό και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη λεία επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι σε φύλλο διαμ. 40-42 εκ. και το στρώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ανοίγουμε και το δεύτερο ζυμάρι σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και το στρώνουμε στην επιφάνεια. Τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες των δύο φύλλων σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και τη χαράσουμε σε κομμάτια.
  7. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Νάξος: Έκρηξη αφίξεων (30% το πρώτο εξάμηνο) στο αεροδρόμιο, οι υποδομές στο … κόκκινο

Με αύξηση 45% τον Ιούνιο και 30% στο εξάμηνο, η τουριστική ζήτηση απογειώνεται, αλλά το αεροδρόμιο της Νάξου φτάνει στα όριά του – Επιτακτική η ανάγκη για αναβάθμιση

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο