Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Κοτόπιτα με γραβιέρα Νάξου

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Κοτόπιτα με γραβιέρα Νάξου

|

Πρόταση ημέρας με άρωμα και Νάξου… Μια ιδιαίτερη κοτόπιτα – μας προσφέρει ο “Γαστρονόμος” με κρεμώδη και αρωματική γέμιση και χειροποίητο γιαουρτένιο φύλλο, σαν κουρού. Που μπαίνει η Νάξος; Μα στη γραβιέρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε…

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 38 εκ.

Για το φύλλο

  •  400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  120 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  •  1 αυγό
  •  αλάτι
  •  περίπου 120 ml νερό

Για τη γέμιση

  •  1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμα για το ταψί
  •  50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  200 ml από τον ζωμό όπου βράσαμε το κοτόπουλο
  •  1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  •  2 αυγά + 1 επιπλέον, χτυπημένο με το πιρούνι για το άλειμμα
  •  50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κοτόπουλο

  1. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 1,5 λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
  2. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος. Θα χρειαστούμε 200 ml για τη γέμιση.
  3. Τον υπόλοιπο τον διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, π.χ. ένα πιλάφι. Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.

Ζύμη

  1. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα 200 ml ζωμό και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη λεία επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  3. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι σε φύλλο διαμ. 40-42 εκ. και το στρώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  4. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ανοίγουμε και το δεύτερο ζυμάρι σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και το στρώνουμε στην επιφάνεια. Τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες των δύο φύλλων σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
  6. Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και τη χαράσουμε σε κομμάτια.
  7. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά»: Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Νάξου για τη γενοκτονία στη Γάζα

Δριμεία κριτική της παράταξης στη στάση της δημοτικής αρχής – Καταγγελία για «λογική ίσων αποστάσεων» και σιγή γύρω από τη συνεργασία Ελλάδας–Ισραήλ

Πάρος: Αναδεικνύεται σε “διαμάντι” του τουρισμού πολυτελείας στην Ευρώπη

Από τις πρώτες επιλογές για ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου — Διεθνείς διακρίσεις και αύξηση ενδιαφέροντος εκτός αιχμής επιβεβαιώνουν τη στρατηγική στροφή του νησιού

«ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»: Σχέδιο αντισεισμικής θωράκισης από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας ενεργοποιείται προληπτικά για την άμεση απόκριση και διαχείριση συνεπειών από ενδεχόμενους σεισμούς – Ο Δήμος επενδύει στη συνέργεια, την ετοιμότητα και την προστασία των πολιτών.

Συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα: Εθνική αποτυχία ή εθνική ευκαιρία;

Αρθρο του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου με επίκεντρο την συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Αμυνα

ΑΟ Θήρας: Η Αναστασία Σιρίνινα στο ρόστερ για τη νέα χρονιά, προσθέτει εμπειρία και πάθος

Η 29χρονη κεντρική με θητεία σε Παναθηναϊκό, Θέτιδα και διεθνείς διοργανώσεις, έρχεται με όραμα και δυναμική να ενισχύσει τη φετινή πορεία της Σαντορινιάς ομάδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Μαγικές Νύχτες» στη σκηνή του Καμπανέλλη, όταν το Μουσείο ζωντάνεψε μέσα από τον χορό

Δύο παραστάσεις γεμάτες χρώμα, κίνηση και συγκίνηση από τη Fani’s Dance Studio, υπό την καθοδήγηση της Φανής Μπαρδή, ταξίδεψαν μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο της Τέχνης.

Νάξος – Απείρανθος: Μνήμες από τη Χούντα, παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Βεριώνη με ανοιχτή συζήτηση

Το Σάββατο 21 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Απεράθου, μια ξεχωριστή εκδήλωση για την ιστορική μνήμη, την αντίσταση και τους ανεξιχνίαστους θανάτους της δικτατορίας.

Από τη Νάξο στη Super League, Ο Νικηφόρος Κατσαράς στον ΟΦΗ

Ο ταλαντούχος τερματοφύλακας του ΠΑΣ Νάξου κάνει το μεγάλο βήμα και μεταγράφεται στην Κ15 του ΟΦΗ, με φόντο τη συμμετοχή στην προεπιλογή της Εθνικής Ομάδας.

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!