Πρόταση ημέρας με άρωμα και Νάξου… Μια ιδιαίτερη κοτόπιτα – μας προσφέρει ο “Γαστρονόμος” με κρεμώδη και αρωματική γέμιση και χειροποίητο γιαουρτένιο φύλλο, σαν κουρού. Που μπαίνει η Νάξος; Μα στη γραβιέρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε…
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 38 εκ.
Για το φύλλο
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 120 γρ. γιαούρτι πρόβειο
- 1 αυγό
- αλάτι
- περίπου 120 ml νερό
Για τη γέμιση
- 1 μέτριο κοτόπουλο, κομμένο σε 6-8 κομμάτια
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας + λίγο ακόμα για το ταψί
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml από τον ζωμό όπου βράσαμε το κοτόπουλο
- 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 2 αυγά + 1 επιπλέον, χτυπημένο με το πιρούνι για το άλειμμα
- 50 γρ. φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κοτόπουλο
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 1,5 λίτρο νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει. Ξαφρίζουμε για όσο χρειάζεται.
- Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε κατά μέρος. Θα χρειαστούμε 200 ml για τη γέμιση.
- Τον υπόλοιπο τον διατηρούμε στο ψυγείο για άλλη χρήση, π.χ. ένα πιλάφι. Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
Ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό) για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθεί. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα 200 ml ζωμό και μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C και βουτυρώνουμε το ταψί.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη λεία επιφάνεια χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Ανοίγουμε το μεγαλύτερο ζυμάρι σε φύλλο διαμ. 40-42 εκ. και το στρώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο ζυμάρι σε φύλλο με διάμετρο όση και του ταψιού και το στρώνουμε στην επιφάνεια. Τυλίγουμε προς τα μέσα τις άκρες των δύο φύλλων σχηματίζοντας έναν όμορφο κόθρο.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και τη χαράσουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Πηγή: Γαστρονόμος