Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Κόκορας κρασάτος και κοκκινιστός από Νάξο

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Κόκορας κρασάτος και κοκκινιστός από Νάξο

|

Χρωματισμένα από τις ώριμες ντομάτες του καλοκαιριού, μελωμένα και τρυφερά, τα κοκκινιστά φαγητά που μαγειρεύουν στις Κυκλάδες έχουν ξεχωριστή θέση στη γευστική μας μνήμη.

Κάθε νησί έχει και τη δική του πρόταση. Η Νάξος έχει τη τιμή της και με την αρωγή του “Γαστρονόμου” απολαμβάνουμε τον υπέροχο κόκκορα κρασάτο. Σε κάθε γωνιά του νησιού από τις Εγγαρές και τις Μέλανες έως τα ορεινά, με χοντρά μακαρόνια ή τηγανητές πατάτες μοιάζει με ένα μικρό θαύμα…

Χρόνος: 30′ προετοιμασία 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα Σύνολο: 2 ώρες

 

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κόκορα κρασάτο και κοκκινιστό από τη Νάξο, ξεκινάμε και σε µια κατσαρόλα χαµηλή και φαρδιά ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουµε τα κοµµάτια του πουλερικού. Αν δεν χωράνε όλα τα κοµµάτια, το κάνουµε σε δύο δόσεις, για να ροδίσουν οµοιόµορφα και να µην καταστραφεί το δέρµα.
  2. Μόλις ροδίσουν τα κοµµάτια, τα βγάζουµε σε µια πιατέλα.
  3. Προσθέτουµε στο σκεύος το κρεµµύδι και το σοτάρουµε για 6 – 8 λεπτά, µέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.
  4. Προσθέτουµε έπειτα τις πιπεριές και σοτάρουµε να µαραθούν λίγο.
  5. Βάζουµε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα, σβήνουµε µε το κρασί και περιµένουµε 2 λεπτά µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουµε έπειτα την ντοµάτα και τον πελτέ, σείουµε την κατσαρόλα να κατανεµηθούν οµοιόµορφα τα υλικά και προσθέτουµε αλατοπίπερο και την κανέλα.
  7. Προσθέτουµε ζεστό νερό τόσο που να µισοσκεπάζει τα κοµµάτια του πουλερικού και χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια.
  8. Κλείνουµε µε το καπάκι και αφήνουµε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα.
  9. Δοκιµάζουµε το αλάτι και ελέγχουµε αν είναι τρυφερό το κρέας και η σάλτσα πυκνή. Αν δεν έχει µαλακώσει αρκετά, βράζουµε λίγο ακόµη. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο νερό επιπλέον (ζεστό, για να µη σταµατήσουµε το βρασµό). Αν παρ’ όλα αυτά το κρέας έχει γίνει και η σάλτσα είναι αραιή, το βγάζουµε και βράζουµε τη σάλτσα µέχρι να δέσει.
  10. Συνοδεύουμε με χοντρά µακαρόνια ή τηγανητές πατάτες.
Με πληροφορίες από το περιοδικό “Γαστρονόμος”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΑΣ Νάξου για Φράγμα Τσικαλαριού: “Ανεπαρκής χρηματοδότηση, δεν λύνει κανένα πρόβλημα”

Η ανεπαρκής χρηματοδότηση του Φράγματος του Τσικαλαριού δεν λύνει το πρόβλημα της ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου

Νάξος – Νοσοκομείο: Ερχεται από τη Σύρο, γιατρός Ουρολόγος για 15 ημέρες

Γιατρός Ουρολόγος έρχεται στο νοσοκομείο Νάξου για δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο

Σαντορίνη – Santo Wines: Αποκαλυπτήρια γλυπτού με τη σφραγίδα του Νίκου Κατρή

Πότε και που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια έργου του Νίκου Κατρή

ΕΡΤ 1 – “Φτάσαμε”: Με τον Ζερόμ Καλούτα ανακαλύπτουμε την Μήλο (video)

«Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα στη Μήλο - Στο νησί με τις 75 παραλίες και τα γραφικά ψαροχώρια (video)

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Σίφνος: Ψεύτικη ληστεία με λεία 130.000 ευρώ (!!!)

Υπάλληλος των ΕΛΤΑ υπεξαίρεσε πάνω από 130.000 ευρώ και σκηνοθέτησε τη ληστεία

Αιγαίο: 163 μετανάστες εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 163 παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο

Νάξος – Naxos Medical: Ιατρείο αύριο (28/09) από τον γιατρό Νευρολόγο Ευάγγελο Κουρεμένο

Πότε και που θα βρίσκεται αύριο Σάββατο ο γιατρός - νευρολόγος Ευάγγελος Νευρολόγος

Νάξος – Φράγμα Τσικαλαριού: Μπήκαν υπογραφές, ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες

Εγκρίθηκε η σύναψη της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης μεταξύ του Δημοσίου και της αναδόχου εταιρείας Σμίλη ΑΤΕ - Θέμα χρόνου η έναρξη εργασιών

Ισπανία (Μάλαγα): Τέσσερις κανόνες που πρέπει να τηρούν οι τουρίστες, αλλιώς πρόστιμο (!!!)

Μάλαγα Vs Υπερτουρισμός: Οι 4 κανόνες που πρέπει να τηρούν οι τουρίστες – Πρόστιμα έως 750 στους παραβάτες

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά