Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Κόκορας κρασάτος και κοκκινιστός από Νάξο

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Κόκορας κρασάτος και κοκκινιστός από Νάξο

|

Χρωματισμένα από τις ώριμες ντομάτες του καλοκαιριού, μελωμένα και τρυφερά, τα κοκκινιστά φαγητά που μαγειρεύουν στις Κυκλάδες έχουν ξεχωριστή θέση στη γευστική μας μνήμη.

Κάθε νησί έχει και τη δική του πρόταση. Η Νάξος έχει τη τιμή της και με την αρωγή του “Γαστρονόμου” απολαμβάνουμε τον υπέροχο κόκκορα κρασάτο. Σε κάθε γωνιά του νησιού από τις Εγγαρές και τις Μέλανες έως τα ορεινά, με χοντρά μακαρόνια ή τηγανητές πατάτες μοιάζει με ένα μικρό θαύμα…

Χρόνος: 30′ προετοιμασία 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα Σύνολο: 2 ώρες

 

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κόκορα κρασάτο και κοκκινιστό από τη Νάξο, ξεκινάμε και σε µια κατσαρόλα χαµηλή και φαρδιά ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουµε τα κοµµάτια του πουλερικού. Αν δεν χωράνε όλα τα κοµµάτια, το κάνουµε σε δύο δόσεις, για να ροδίσουν οµοιόµορφα και να µην καταστραφεί το δέρµα.
  2. Μόλις ροδίσουν τα κοµµάτια, τα βγάζουµε σε µια πιατέλα.
  3. Προσθέτουµε στο σκεύος το κρεµµύδι και το σοτάρουµε για 6 – 8 λεπτά, µέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.
  4. Προσθέτουµε έπειτα τις πιπεριές και σοτάρουµε να µαραθούν λίγο.
  5. Βάζουµε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα, σβήνουµε µε το κρασί και περιµένουµε 2 λεπτά µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ.
  6. Ρίχνουµε έπειτα την ντοµάτα και τον πελτέ, σείουµε την κατσαρόλα να κατανεµηθούν οµοιόµορφα τα υλικά και προσθέτουµε αλατοπίπερο και την κανέλα.
  7. Προσθέτουµε ζεστό νερό τόσο που να µισοσκεπάζει τα κοµµάτια του πουλερικού και χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια.
  8. Κλείνουµε µε το καπάκι και αφήνουµε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα.
  9. Δοκιµάζουµε το αλάτι και ελέγχουµε αν είναι τρυφερό το κρέας και η σάλτσα πυκνή. Αν δεν έχει µαλακώσει αρκετά, βράζουµε λίγο ακόµη. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο νερό επιπλέον (ζεστό, για να µη σταµατήσουµε το βρασµό). Αν παρ’ όλα αυτά το κρέας έχει γίνει και η σάλτσα είναι αραιή, το βγάζουµε και βράζουµε τη σάλτσα µέχρι να δέσει.
  10. Συνοδεύουμε με χοντρά µακαρόνια ή τηγανητές πατάτες.
Με πληροφορίες από το περιοδικό “Γαστρονόμος”

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι με σάλτσα φέτας

Μία άλλη προσέγγιση στο φαγητό εκεί όπου η Ιταλία συναντά την Ελλάδα

Silver Alert: Χάθηκε η λεπτομύτα

Η λεπτομύτα δεν θα ξαναπετάξει: Και επισήμως εξαφανισμένο το αποδημητικό πουλί

ΣΥΡΙΖΑ – Κυκλάδες: Παραιτήσεις μελών από Τήνο και Σύρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ποια η σχέση του με τα μέλη… Νέες παραιτήσεις

Κίνα: Ρομπότ με AI «έπεισε» άλλα ρομπότ να… στασιάσουν (!!!)

Ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη στην Κίνα «έπεισε» άλλα ρομπότ να... στασιάσουν και να το ακολουθήσουν (video)

Νάξος: Γιατί ο Δημήτρης Λιανός μιλάει για “ιδιαίτερη τιμή”;

Η ανάρτηση που έγινε από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με αφορμή την εκδήλωση χθες Πέμπτη (21/11) στη Νάξο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης

Πανναξιακός ΑΟ: Με “τριπλό” Μανωλά το …τρίποντο κόντρα στον Πανθηραϊκό

Με χατ τρικ του Μανωλά ο Πανναξιακός 5-2 τον Πανθηραϊκό - Η αφιέρωση στην επέτειο του Πολυτεχνείου (video)

MSC: Βάζει στο πρόγραμμα την Σύρο, “βλέπει” τις υποδομές στη Σαντορίνη

MSC: Αντί για τέλη, επενδύσεις σε υποδομές για ανάπτυξη της κρουαζιέρας