Μια παραδοσιακή συνταγή της Ηρακλειάς για καραβόλους, σαλιγκάρια δηλαδή, στιφάδο, με μπόλικη ντομάτα, κρεμμύδι και κανέλα… Βροχή έρχεται; Μπορεί ναι.. Οπότε να μην έχουμε έτοιμη την συνταγή;
“Είναι λίγοι τώρα πια οι καραβόλοι, πρώτα είχε πολλούς”, λέει στον “Γαστρονόμο” η αγαπητή Ντίνα Πράσινου, που οι καραβόλοι, δηλαδή τα σαλιγκάρια, ήταν από τα αγαπημένα της φαγητά. Η προετοιμασία και το καθάρισμά τους είναι μπελαλίδικη υπόθεση, ωστόσο σήμερα πολλά παντοπωλεία, και ιδιαίτερα αυτά με κρητικά προϊόντα, διαθέτουν σαλιγκάρια καθαρισμένα, έτοιμα για μαγείρεμα.
Προετοιμασία: 1 ώρα προετοιμασία, 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα, Σύνολο: 2 ώρες και 30′
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε καραβόλοι στιφάδο, ξεκινάμε βάζοντας σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα σαλιγκάρια και νερό άφθονο που να τα υπερκαλύψει κατά 4-5 εκ. Ρίχνουμε και αλάτι και βράζουμε για 30 λεπτά. Τα στραγγίζουμε καλά.
- Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τη μυτερή κορυφή από το κέλυφος του καθενός, ανοίγοντας έτσι μια τρυπούλα. Τους ξεπλένουμε καλά και τους στραγγίζουμε.
- Στην καθαρισμένη και στεγνή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γυαλίσουν καλά.
- Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια, την κανέλα, τις ντομάτες (ή τον πελτέ), το μετρημένο νερό και αλατοπίπερο και αφήνουμε όλα τα υλικά να πάρουν μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το στιφάδο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.