Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Φαγητό: Φασουλάκια καφεμάτικα Μυκόνου στο ...τηγάνι

Πρόταση ημέρας – Φαγητό: Φασουλάκια καφεμάτικα Μυκόνου στο …τηγάνι

|

«Τα καφεμάτικα Μυκόνου καλλιεργούνται συνήθως άνυδρα, έχουν καφέ μάτι, είναι μικρόσπερμα και βραστερά.

Μέχρι πριν από τέσσερις δεκαετίες υπήρχε μεγάλη παραγωγή στο νησί και ταξίδευαν σε μεγάλες ποσότητες στα γύρω νησιά και στην περιοχή της πρωτεύουσας -Αθήνα και Πειραιά- επειδή είχαν καλή φήμη σαν καλόβραστα και με νόστιμο σώμα.

Η τηγάνιση είναι μια προσθήκη στα συχνά νερόβραστα «φασουλάκια» που εκμεταλλεύεται τη νοστιμιά του τσιγαρισμένου κρεμμυδιού και αποκτά ιδιαίτερο και χορταστικό ενδιαφέρον με την προσθήκη του ρυζιού και του φρυγανισμένου ψωμιού», λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, που ανέλαβε να τα φτιάξει για λογαριασμό του “Γαστρονόμου” και της παρέας του…

Χρόνος: 15′ προετοιμασία /  45′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα

 

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα καφεμάτικα φασουλάκια Μυκόνου, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τα υπερκαλύψει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει ζουμερό, αλλά όχι σούπα.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε την τηγάνιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή τη γλίνα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομματάκια ψωμιού μέχρι να καψαλιστούν και να γίνουν τραγανά. Αδειάζουμε σε μπολ.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να ροδίσει.
  4. Ρίχνουμε το ξίδι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί και αδειάζουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα φασόλια και το ρύζι.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξίδι.
  6. Αφήνουμε λίγο να ξεθυμάνει και προσθέτουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα καφεμάτικα και το ρύζι.
  7. Ανακατεύουμε απαλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα πιάτα.
  9. Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο και τα ξεροτηγανισμένα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Ραντίζουμε κάθε πιάτο με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νότιο Αιγαίο: Πρωταθλητής Ευρώπης στον τουριστικό κορεσμό για το 2023

Με 117 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο, η περιοχή των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων καταγράφει τη μεγαλύτερη τουριστική πυκνότητα στην Ευρώπη – Ανάμεσα στους πιο κορεσμένους προορισμούς και η Κρήτη

Η Σαντορίνη «κατακτά» τη Γαλλία μέσα από τις σελίδες του Désirs de Voyages

Στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού πολυτελούς τουρισμού η Σαντορίνη – Ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα στην αύρα, τη γαστρονομία και το ηφαιστειακό τοπίο του νησιού

Η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου στηρίζει την παραμονή των Κούρων του Φλεριού στο φυσικό τους περιβάλλον

Κατηγορηματικά αντίθετη στη μεταφορά των Κούρων στην υπό κατασκευή «Νησίδα Μουσείων» η Ένωση Ξενοδόχων – Επιστολή συμπαράστασης στον Σύλλογο Μελάνων λίγο πριν το κρίσιμο Δημοτικό Συμβούλιο

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Κορυφαίες τάσεις στον σχεδιασμό κουλοχέρηδων το 2025 στο Casino VegasHero

Η αφήγηση, ο οπτικός σχεδιασμός και η ηχητική εμπειρία επανακαθορίζουν την ψυχαγωγία στα διαδικτυακά καζίνο – Η πρωτοπορία του VegasHero το 2025.

Στην Πλάκα ξανά: 7η αυτοψία και 32η συνέλευση πολιτών για τη σωτηρία των παραλιών της Νάξου

Οι ενεργοί πολίτες της Νάξου επιστρέφουν στην Πλάκα την Παρασκευή 11 Ιουλίου, για μια ακόμη αυτοψία και την 32η συνέλευσή τους, εν μέσω καταγγελιών για ανεξέλεγκτες καταπατήσεις, περιβαλλοντική υποβάθμιση και αδράνεια των αρχών.

Μητρόπολη Παροναξίας: Υποδοχή Τιμίου Λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας στην Νάξο

Την Κυριακή 13 Ιουλίου 2025 θα πραγματοποιηθεί με ευλάβεια η επίσημη υποδοχή αποτμήματος του λειψάνου της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτισσας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου.

Αιμοδοσία Ιουλίου στη Νάξο: Όταν η προσφορά γίνεται ζωή (πρόγραμμα)

Ο Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη νέα σειρά αιμοδοσιών, δίνοντας το πιο πολύτιμο δώρο — το αίμα τους.

Σύρος: Εκπαιδευτική δράση για παιδιά στο Ενυδρείο Κινίου

Γνωριμία με το θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού μέσα από ξενάγηση και βιωματική εμπειρία – Εκδηλώσεις στις 23 και 30 Ιουλίου με ελεύθερη είσοδο

Γαλλικό αφιέρωμα – ύμνος στο ελληνικό καλοκαίρι. Το GEO «ταξιδεύει» στο Αιγαίο

Σειρά δημοσιευμάτων σε έντυπη και ψηφιακή μορφή αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά, την αυθεντικότητα και τη γαστρονομία των Κυκλάδων και του Βορείου Αιγαίου

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο