Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας - Φαγητό: Φασουλάκια καφεμάτικα Μυκόνου στο ...τηγάνι

Πρόταση ημέρας – Φαγητό: Φασουλάκια καφεμάτικα Μυκόνου στο …τηγάνι

|

«Τα καφεμάτικα Μυκόνου καλλιεργούνται συνήθως άνυδρα, έχουν καφέ μάτι, είναι μικρόσπερμα και βραστερά.

Μέχρι πριν από τέσσερις δεκαετίες υπήρχε μεγάλη παραγωγή στο νησί και ταξίδευαν σε μεγάλες ποσότητες στα γύρω νησιά και στην περιοχή της πρωτεύουσας -Αθήνα και Πειραιά- επειδή είχαν καλή φήμη σαν καλόβραστα και με νόστιμο σώμα.

Η τηγάνιση είναι μια προσθήκη στα συχνά νερόβραστα «φασουλάκια» που εκμεταλλεύεται τη νοστιμιά του τσιγαρισμένου κρεμμυδιού και αποκτά ιδιαίτερο και χορταστικό ενδιαφέρον με την προσθήκη του ρυζιού και του φρυγανισμένου ψωμιού», λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, που ανέλαβε να τα φτιάξει για λογαριασμό του “Γαστρονόμου” και της παρέας του…

Χρόνος: 15′ προετοιμασία /  45′ μαγείρεμα /  Σύνολο: 1 ώρα

 

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα καφεμάτικα φασουλάκια Μυκόνου, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τα υπερκαλύψει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά.
  3. Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε το ρύζι και αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει ζουμερό, αλλά όχι σούπα.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε την τηγάνιση

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή τη γλίνα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομματάκια ψωμιού μέχρι να καψαλιστούν και να γίνουν τραγανά. Αδειάζουμε σε μπολ.
  2. Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να ροδίσει.
  4. Ρίχνουμε το ξίδι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί και αδειάζουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα φασόλια και το ρύζι.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξίδι.
  6. Αφήνουμε λίγο να ξεθυμάνει και προσθέτουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα καφεμάτικα και το ρύζι.
  7. Ανακατεύουμε απαλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα πιάτα.
  9. Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο και τα ξεροτηγανισμένα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Ραντίζουμε κάθε πιάτο με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)