Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Χοιρινό ρολό γεμιστό με φέτα

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Χοιρινό ρολό γεμιστό με φέτα

|

Η αλμυρή φέτα, τα φρέσκα αρωματικά και οι γλυκές σταφίδες δένουν μεταξύ τους και ταιριάζουν γάντι με τη γεύση του χοιρινού, ένα πιάτο νόστιμο με βαθιά νοστιμιά ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι. Εμείς όμως μέσα από το “Γαστρονόμο” το προτείνουμε και για κάθε ημέρα.. Γιατί όχι;

Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 2 ώρες και 20′ ψήσιμο / 1 ώρα αναμονή Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση

Για τις πατάτες

Για το ταψί

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Πατάτες

  1. Για το ρολό, ξεκινάμε με τις πατάτες.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μέτριο ταψί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα.
  1. Τρίβουμε καλά τη σπάλα και από τις δύο πλευρές με αλατοπίπερο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τον κόλιανδρο για 10 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ακουμπάμε σε ξύλο κοπής την ανοιγμένη σπάλα, με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω. Απλώνουμε πάνω της το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε σχετικά σφιχτό ρολό. Δένουμε με σπάγκο μαγειρικής ανά πυκνά διαστήματα.
  5. Στην κατσαρόλα όπου σοτάραμε τα κρεμμύδια ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε προσεκτικά το ρολό για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε γάστρα ή σε βαθύ, μέτριο ταψί.

Ταψί

  1. Στην ίδια κατσαρόλα όπου σοτάραμε το ρολό (χωρίς να την καθαρίσουμε) ζεσταίνουμε τα 30 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ταψί και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα στη γάστρα ή στο ταψί, γύρω από το ρολό.
  4. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ώρες – μόλις περάσει η πρώτη ώρα, βάζουμε στον φούρνο και το ταψί με τις πατάτες, σε ένα ράφι χαμηλότερα από του ρολού, ώστε να ετοιμαστούν ταυτόχρονα.
  6. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος με το ρολό, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι το ρολό να ροδίσει.
  7. Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε το ρολό σε ξύλο κοπής και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, για να παραμείνει ζεστό. Το αφήνουμε εκεί για 20 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.

Σάλτσα

  1. Βάζουμε το ταψί με τα υγρά του πάνω σε μεγάλο μάτι της κουζίνας, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα 200 ml ζωμό.
  2. Ξύνουμε τον πάτο του ταψιού με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα και βράζουμε για 2 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού σε πολυκόφτη, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το δεντρολίβανο και τα πολτοποιούμε.
  4. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε και αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό.
  2. Το κόβουμε σε φέτες σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  3. Συνοδεύουμε με τις πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Σύρου – Ερμούπολης: “Χριστούγεννα μαζί στη Σύρο” (πρόγραμμα)

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για τα Χριστούγεννα και το Νέο Ετος (πρόγραμμα)

Νάξος – Ιερά Μονή Φανερωμένης: Με επίκεντρο την Αγία Κυριακή, συνάξεις έως τα Χριστούγεννα

Πνευματικές συνάξεις μέχρι τα Χριστούγεννα στην Αγία Κυριακή στη Χώρα της Νάξου

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Ερχονται οι “Νότες το Φθινόπωρο”

Σε Νάξο και Τραγαία έρχονται οι «Νότες το Φθινόπωρο» με την Άννα Δανιηλίδη

Υπουργείο Αθλητισμού: Εφτασε η ώρα της τιμής για τους θρύλους του 2004

Βρούτσης και ΕΠΟ τιμούν τους θρύλους του 2004 - Στο ΟΑΚΑ η βράβευσή τους, πριν από την σέντρα Ελλάδα – Αγγλία

ΠΝΟ – Απεργία: Δεμένα τα πλοία την 20η Νοεμβρίου, ποιος ο λόγος

Στην απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία - Δείτε την σχετική ανακοίνωση

Greek Travel Awards 2024: Αντίπαρος, Κύθνος και Νάξος κέρδισαν εντυπώσεις και βραβεία

Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τα Greek Travel Awards στο Λονδίνο

ΠΝΑΙ: Ο Μητσοτάκης προτείνει Χατζημάρκο για την ηγεσία της ΕΝΠΕ

Ο Γιώργος Χατζημάρκος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την σκυτάλη της ΕΝΠΕ

Νάξος – Κλιματική Αλλαγή: Η καλλιέργεια της πατάτας θέμα ημερίδας

Ημερίδα με θέμα “Οι πιθανές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια της Ναξιώτικης πατάτας. Αειφόρος γεωργία, προτάσεις και προοπτικές”

Νάξος – Γλινάδο: Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς - Πότε και Που;

Οι καλύτεροι κουλοχέρηδες του Nomini Καζίνο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2024

Ποιοι είναι οι καλύτεροι κουλοχέρηδες του Nomini Καζίνο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2024

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Taste Atlas: Αρσενικό Νάξου, το ημίσκληρο τυρί, 2ο καλύτερο στον κόσμο

Με βαθμολογία 4.6/5: Το ελληνικό ημίσκληρο τυρί που είναι 2ο καλύτερο στον κόσμο – Το μέλλον του Αρσενικού Νάξου αβέβαιο