Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Χοιρινό ρολό γεμιστό με φέτα

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Χοιρινό ρολό γεμιστό με φέτα

|

Η αλμυρή φέτα, τα φρέσκα αρωματικά και οι γλυκές σταφίδες δένουν μεταξύ τους και ταιριάζουν γάντι με τη γεύση του χοιρινού, ένα πιάτο νόστιμο με βαθιά νοστιμιά ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι. Εμείς όμως μέσα από το “Γαστρονόμο” το προτείνουμε και για κάθε ημέρα.. Γιατί όχι;

Χρόνος: 40′ προετοιμασία / 2 ώρες και 20′ ψήσιμο / 1 ώρα αναμονή Σύνολο: 4 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση

Για τις πατάτες

Για το ταψί

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

Πατάτες

  1. Για το ρολό, ξεκινάμε με τις πατάτες.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μέτριο ταψί, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C, στη λειτουργία του αέρα.
  1. Τρίβουμε καλά τη σπάλα και από τις δύο πλευρές με αλατοπίπερο και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τον κόλιανδρο για 10 λεπτά, μέχρι να μελώσουν.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ακουμπάμε σε ξύλο κοπής την ανοιγμένη σπάλα, με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω. Απλώνουμε πάνω της το μείγμα της γέμισης και τυλίγουμε σε σχετικά σφιχτό ρολό. Δένουμε με σπάγκο μαγειρικής ανά πυκνά διαστήματα.
  5. Στην κατσαρόλα όπου σοτάραμε τα κρεμμύδια ζεσταίνουμε τα 40 ml ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε προσεκτικά το ρολό για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε γάστρα ή σε βαθύ, μέτριο ταψί.

Ταψί

  1. Στην ίδια κατσαρόλα όπου σοτάραμε το ρολό (χωρίς να την καθαρίσουμε) ζεσταίνουμε τα 30 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο για 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ταψί και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα στη γάστρα ή στο ταψί, γύρω από το ρολό.
  4. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ώρες – μόλις περάσει η πρώτη ώρα, βάζουμε στον φούρνο και το ταψί με τις πατάτες, σε ένα ράφι χαμηλότερα από του ρολού, ώστε να ετοιμαστούν ταυτόχρονα.
  6. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος με το ρολό, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι το ρολό να ροδίσει.
  7. Ξεφουρνίζουμε, μεταφέρουμε το ρολό σε ξύλο κοπής και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, για να παραμείνει ζεστό. Το αφήνουμε εκεί για 20 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.

Σάλτσα

  1. Βάζουμε το ταψί με τα υγρά του πάνω σε μεγάλο μάτι της κουζίνας, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα 200 ml ζωμό.
  2. Ξύνουμε τον πάτο του ταψιού με ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα και βράζουμε για 2 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού σε πολυκόφτη, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το δεντρολίβανο και τα πολτοποιούμε.
  4. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε και αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό.
  2. Το κόβουμε σε φέτες σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
  3. Συνοδεύουμε με τις πατάτες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 213.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Πανναξιακός ΑΟΚ – Καρακατσάνης: “Κίνητρο για εμάς το αήττητο του Ιωνικού”

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ υποδέχεται το μεσημέρι της Κυριακής (22/12) τον αήττητο Ιωνικό Νικαίας στο ντέρμπι πρωτοπόρων και ο προπονητής Αντρέας Καρακατσάνης καταθέτει τις σκέψεις του

Γ. Βλασερός: “Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης «νοσεί σοβαρά»”

Η τοποθέτηση του γιατρού Γιάννη Βλασερού σχετικά με την πορεία του Νοσοκομείου Σαντορίνης... - οι παρατηρήσεις του και οι προτάσεις του

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο