Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Χοιρινή σπάλα με γάλα, πατάτες και ζυμαρικό

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Χοιρινή σπάλα με γάλα, πατάτες και ζυμαρικό

|

«Συνταγή της παλιάς κερκυραϊκής κουζίνας που πιθανόν να πέρασε στο νησί από τη γείτονα Ίταλία. Τη συναντάμε πάντως στην Απουλία, τη Σικελία, τη Σαρδηνία και τη Μάλτα, με μικρές παραλλαγές», εξηγεί στον “Γαστρονόμο” ο Κερκυραίος σεφ του εστιατορίου Pomo d’Oro στην πόλη της Κέρκυρας, Αριστοτέλης Μέγκουλας,

και συμπληρώνει: «Συνηθίζεται στο νησί να προσθέτουμε ζυμαρικά στο “σούγο”, δηλαδή την πυκνή, δεμένη σάλτσα των μαγειρευτών και ψητών. Άλλες φορές τα κρεατικά συνοδεύονται με πατάτα ή με κερκυραϊκούς “νιόκους”, δηλαδή νιόκι».

Θα χρειαστούν: 45′ προετοιμασία, 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα. Σύνολο: 2 ώρες και 15′.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τη χοιρινή σπάλα με γάλα, πατάτες και ζυμαρικό, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το περιττό εξωτερικό λίπος από τη σπάλα και την κόβουμε σε κομμάτια βάρους περίπου 150 γρ. το καθένα.
  3. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα.
  4. Σε μια γάστρα μαντεμένια ή κεραμική ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού για 4-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα παντού.
  5. Προσθέτουμε το πράσο, το σέλερι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και τα αχνίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις πατάτες και την ντομάτα.
  7. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί εντελώς.
  8. Προσθέτουμε το γάλα, που θα πρέπει να καλύψει τα υλικά. Αν όχι, συμπληρώνουμε με νερό και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη δάφνη και το θυμάρι. Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά και μόλις το υγρό πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 11⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να γίνουν οι πατάτες.
  10. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Το υγρό είναι αρκετό για να βράσουν, αλλά, αν έχει τυχόν λιγοστέψει, συμπληρώνουμε με νερό καυτό, γιατί στο τέλος του ψησίματος θα πρέπει να μείνει λίγη σάλτσα.
  11. Φουρνίζουμε ξανά με σκεπασμένο σκεύος και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να μείνει στο σκεύος μια πυκνή, δεμένη σάλτσα, ο «σούγος».
  12. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κόρινθος – Φωτιά: Δύο νεκροί, μάχη για τον έλεγχό της

Φωτιά στην Κορινθία: Δύο νεκροί – Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Μ. Γραφάκος: “Εντός του 2025 θα ξεκινήσει η κατασκευή της ΜΕΑ στη Νάξο”

Μ. Γραφάκος: Μέχρι το 2028 τα νησιά μας θα διαχειρίζονται τα απόβλητά τους με υποδειγματικό τρόπο

Ενδοκυκλαδικά: Εως 31 Οκτωβρίου το “Αρτεμις” κρατάει το δρομολόγιο (πίνακας)

Δρομολόγια έως 31 Οκτωβρίου για το "Αρτεμις" στα ενδοκυκλαδικά (πίνακας)

Βία Ανηλίκων: Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά

Αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά βίας ανηλίκων στην Ελλάδα

Γυάρος: Αδεια για εγκατάσταση αιολικών πάρκων

Αδεια για αιολικά πάρκα στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου - Η αρνητική γνωμοδότηση και η τροποποίηση της απόφασης

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Κρουαζιέρα: Το 2026 να τεθεί σε εφαρμογή το “τέλος” ανά επιβάτη

Τι λένε οι άνθρωποι της Κρουαζιέρας για το τέλος ...

Σαντορίνη: Βραδιά με καντάδες στο οινοποιείο «Canava Roussos»

Πότε και που θα ακούσουν οι κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης, καντάδες

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά

Κτηματολόγιο: Από σήμερα είναι στον … αέρα για τις Κυκλάδες

Το χρονοδιάγραμμα για το Κτηματολόγιο στις Κυκλάδες