Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας - Φαγητό: Χοιρινή σπάλα με γάλα, πατάτες και ζυμαρικό

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Χοιρινή σπάλα με γάλα, πατάτες και ζυμαρικό

|

«Συνταγή της παλιάς κερκυραϊκής κουζίνας που πιθανόν να πέρασε στο νησί από τη γείτονα Ίταλία. Τη συναντάμε πάντως στην Απουλία, τη Σικελία, τη Σαρδηνία και τη Μάλτα, με μικρές παραλλαγές», εξηγεί στον “Γαστρονόμο” ο Κερκυραίος σεφ του εστιατορίου Pomo d’Oro στην πόλη της Κέρκυρας, Αριστοτέλης Μέγκουλας,

και συμπληρώνει: «Συνηθίζεται στο νησί να προσθέτουμε ζυμαρικά στο “σούγο”, δηλαδή την πυκνή, δεμένη σάλτσα των μαγειρευτών και ψητών. Άλλες φορές τα κρεατικά συνοδεύονται με πατάτα ή με κερκυραϊκούς “νιόκους”, δηλαδή νιόκι».

Θα χρειαστούν: 45′ προετοιμασία, 1 ώρα και 30′ μαγείρεμα. Σύνολο: 2 ώρες και 15′.

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για τη χοιρινή σπάλα με γάλα, πατάτες και ζυμαρικό, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το περιττό εξωτερικό λίπος από τη σπάλα και την κόβουμε σε κομμάτια βάρους περίπου 150 γρ. το καθένα.
  3. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα αλευρώνουμε και τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα.
  4. Σε μια γάστρα μαντεμένια ή κεραμική ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού για 4-6 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα παντού.
  5. Προσθέτουμε το πράσο, το σέλερι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνουμε και τα αχνίζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  6. Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τις πατάτες και την ντομάτα.
  7. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί εντελώς.
  8. Προσθέτουμε το γάλα, που θα πρέπει να καλύψει τα υλικά. Αν όχι, συμπληρώνουμε με νερό και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τη δάφνη και το θυμάρι. Δυναμώνουμε ελαφρά τη φωτιά και μόλις το υγρό πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
  9. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 11⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να γίνουν οι πατάτες.
  10. Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Το υγρό είναι αρκετό για να βράσουν, αλλά, αν έχει τυχόν λιγοστέψει, συμπληρώνουμε με νερό καυτό, γιατί στο τέλος του ψησίματος θα πρέπει να μείνει λίγη σάλτσα.
  11. Φουρνίζουμε ξανά με σκεπασμένο σκεύος και ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά και να μείνει στο σκεύος μια πυκνή, δεμένη σάλτσα, ο «σούγος».
  12. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Naxos Summer Camp 2025: Καλοκαίρι γεμάτο θάλασσα, παιχνίδι και νέες εμπειρίες!

Από 30 Ιουνίου στον Άη Γιώργη – Κολύμβηση, survivor games, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, χορός και πολύ γέλιο για παιδιά 4-14 ετών!

Αμοργιανό Φεστιβάλ 2025: Τιμώντας την Παναγία και τους Ήρωες της Κινάρου

Η Αμοργός γιορτάζει με τέχνη, μουσική και μνήμη — Ένα τριήμερο πολιτιστικής συγκίνησης από 7 έως 9 Ιουνίου

«Το Μυστικό του Αρχιπελάγους»: Ιστορικό μυθιστόρημα με την υπογραφή του Γ. Καστελλάνου

Μια πρώτη συγγραφική εμφάνιση που εντυπωσιάζει με ιστορικό βάθος και λογοτεχνική ωριμότητα

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.