Μπορεί να μπήκε ο Οκτώβριος αλλά κακά τα ψέματα, ο Σεπτέμβριος ακόμη μας ακολουθεί. Οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους και τις απολαμβάνουμε ποικιλοτρόπως. Με αρνάκι ή κατσικάκι ταιριάζουν πολύ, σε ένα ζουμερό και μελωμένο κοκκινιστό.
Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” έχουμε την πρώτη συνταγή για τον Οκτώβριο.. Οπότε έχουμε “αρνάκι με μελιτζάνες” (Φωτογραφία + Food styling: Αμαρυλλίς Τσέγκου)
Υλικά
Μερίδες: 4-5
- 1 κιλό αρνάκι σπάλα, σε κομμάτια 4 εκ.
- 700 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1.200 γρ. μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ.
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το αρνάκι με μελιτζάνες αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με το μισό λάδι.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το κρέας και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, τις ντομάτες, 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι τα υγρά να κοχλάσουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αλατοπίπερο και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και ξανασκεπάζουμε με το καπάκι.
- Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.