Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Ενα ξεχωριστό πρωινό με βάση τις αυγοφέτες

Πρόταση Ημέρας: Ενα ξεχωριστό πρωινό με βάση τις αυγοφέτες

|

Αυγοφέτες με αλατισμένη καραμέλα βουτύρου και αχλάδια… Και σε ποιον δεν αρέσουν οι αυγοφέτες. Μπορεί να μην είναι το παραδοσιακό πρωινό του Ελληνα, όμως ήρθαν από τα …ξένα και κέρδισαν την καρδιά μας και το στομαχάκι μας. Μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” βλέπουμε διάφορες προσθήκες.

Η συγκεκριμένη πρόταση μας έρχεται από την Μαρίνα Χρονά, σεφ και ιδιοκτήτρια στο Ρίνι (χώρος δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο) που βάζει τη δική της πινελιά.   Οπως το γεγονός ότι βάζουμε αχλάδια αλλά και καραμέλα βουτύρου με αποτέλεσμα την μεταμόρφωση του πιάτου σε ένα γκουρμέ αλλά ιδιαίτερα γευστικό πρωινό… Η και δεκατιανό. Ορεξη να υπάρχει

Χρόνος: 15′ προετοιμασία / 15′ τηγάνισμα /  Σύνολο: 30′

Υλικά

Τεμάχια: για 8 αυγοφέτες 8 φέτες ψωμί προζυμένιο ή μπριός
# 2 αυγά
# 200 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
# 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
# 2 αχλάδια, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια, σε μικρά καρέ

Για τη σάλτσα καραμέλας
# 200 γρ. ζάχαρη
# 250 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
# 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
# 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Σάλτσα καραμέλας

  1. Για να φτιάξουμε αυγοφέτες με αλατισμένη καραμέλα βουτύρου και αχλάδια, αρχικά ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι 60 ml νερό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
  2. Στη συνέχεια, βράζουμε για 10-12 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν ξεκινήσει ο βρασμός, μέχρι η ζάχαρη να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
  3. Παράλληλα, σε άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αχνίσει, αλλά να μην φουσκώσει.
  4. Μόλις η καραμέλα είναι έτοιμη, προσθέτουμε την κρέμα στο κατσαρολάκι με την καραμέλα, αργά και προσεκτικά γιατί θα πιτσιλίσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία σάλτσα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Αυγοφέτες

  1. Σε μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά.
  2. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αναμειχθούν.
  3. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  4. Ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει και να αφρίσει.
  5. Βουτάμε τις φέτες ψωμιού μία μία στο μείγμα αυγού-γάλακτος για 2 δευτερόλεπτα.
  6. Αφήνουμε να στάξει λίγο η περίσσεια και τις βάζουμε στο τηγάνι ανά δύο ή τρεις, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού.
  7. Ψήνουμε για 4 λεπτά περίπου, γυρίζοντά τες, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές
  8. Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  9. Τακτοποιούμε τις αυγοφέτες σε πιατέλα.
  10. Περιχύνουμε με τη σάλτσα καραμέλας και στολίζουμε με φέτες αχλαδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 228.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Rudu Fest 2025: Η Αμοργός γίνεται νησί-σκηνή για το απόλυτο καλοκαιρινό φεστιβάλ

Από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, η μουσική, ο χορός και η δημιουργικότητα κατακλύζουν κάθε γωνιά της Αμοργού με ένα φεστιβάλ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο Αιγαίο.

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Καύσωνας χωρίς έλεος: Στους 42°C αναμένεται αύριο ο υδράργυρος, έκτακτα μέτρα προστασίας σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η χώρα – Υποχρεωτική παύση εργασιών, κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα που σαρώνει τη Νάξο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια νύχτα γεμάτη μουσική, συναίσθημα και αναμνήσεις

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Νάξου για μια μαγευτική συναυλία στο πλαίσιο του Μουσικού Περίπλου 2025, με συνοδοιπόρο τη Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Καταρίνα Πάβιτσιτς η 13η… ενίσχυση του Α.Ο. Θήρας – Διεθνές βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Με δύο ασημένια μετάλλια στην ευρωπαϊκή σκηνή, η δυναμική ακραία από την Κροατία έρχεται να ενισχύσει τις «μπλε» της Σαντορίνης με στόχο το βήμα παραπάνω.

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Τραγωδία στην Τήνο: 64χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στον Άγιο Φωκά

Πνιγμός φέρεται να είναι η αιτία θανάτου της γυναίκας – Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Τήνου, νεκροψία–νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

ΕΛΛΕΤ-Μήλου: Αντιδράσεις για την Έλλη Χωριανοπούλου, «Τα νησιά δεν αντέχουν άλλη πρωτιά στην καταστροφή»

Η Τοπική Επιτροπή Μήλου της ΕΛΛΕΤ αντιδρά στον ορισμό της Έλλης Χωριανοπούλου ως Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας Κυκλάδων, παραπέμποντας στο περιβαλλοντικό ζήτημα του Σαρακήνικου.

ΣΕΚΑ: “Οι Κούροι να μείνουν στο Φλεριό”, στήριξη στο αίτημα κατοίκων και φορέων της Νάξου

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ενώνει τη φωνή του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελάνων, ζητώντας τη διατήρηση των δύο αρχαϊκών Κούρων στον φυσικό τους χώρο στο Φλεριό.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)