Παρασκευή, 30 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Ενα "διαφορετικό" παστίτσιο σκεπαστό με ζύμη κουρού

Πρόταση ημέρας: Ενα “διαφορετικό” παστίτσιο σκεπαστό με ζύμη κουρού

|

Μέρες που είναι καλό είναι να εκμεταλλευτούμε πλήρως την κουζίνα μας και κυρίως ότι έχουμε στο ..πιάτο. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” παρουσιάζουμε ένα ζυμαρικό στο πνεύμα του καλτσόνε, της σκεπαστής πίτσας, αλλά και του περίφημου τιμπάλ, του πληθωρικότατου διάσημου ιταλικού πιάτου.

Μιλάμε για ένα εντυπωσιακό παστίτσιο με κοτόπουλο και ζύμη κουρού, με ιταλική καταγωγή, ιδανικό για τον λαμπερό μπουφέ του ρεβεγιόν. Χορταστικότατη και η συνταγή εδώ, σε πολύ πιο ελαφριά εκδοχή φυσικά, αλλά και πάλι πρέπει να σερβιριστεί μικρή ποσότητα σε κάθε μερίδα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη ζύμη κουρού

Για τη γέμιση

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για το παστίτσιο με συκωτάκια και κιμά κοτόπουλου, σκεπαστό με ζύμη κουρού, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό ή αλεύρι, ανάλογα, για να επιτύχουμε αυτή τη σύσταση. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  3. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. και πάχος περίπου 2 εκ.
  4. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με ένα φύλλο λαδόκολλας ανάμεσά τους, σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και τα βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολάκι.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, μετριάζουμε τη φωτιά και μόλις λιώσει σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά κοτόπουλου και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  5. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί και τη Μαυροδάφνη.
  6. Βράζουμε για 1-2 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τα νόστιμα καμένα υπολείμματα, μέχρι να σωθούν τα υγρά και το μείγμα να μελώσει.
  7. Προσθέτουμε το νερό από το μούλιασμα των μανιταριών, καθώς και 300 ml επιπλέον, και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, ξαφρίζοντας όσο γίνεται.
  8. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα 50 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει ένα μελωμένο μείγμα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, καυτό, στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  9. Προσθέτουμε τα συκωτάκια με το ζουμάκι τους που έχει μείνει στο μπολ, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μπεσαμέλ (την ετοιμάζουμε όσο μαγειρεύεται ο κιμάς):

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι και το καβουρδίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να ξανθύνει απαλά και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας έντονα και ασταμάτητα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και σταδιακά το μείγμα να δέσει σε μια πυκνή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  5. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο τους. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μείγμα κιμά.
  6. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ, την παρμεζάνα και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα.

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε από το ψυγείο τα φύλλα ζύμης και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για 20 λεπτά. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Λαδώνουμε μια ψηλή φόρμα για σουφλέ ή ένα αρκετά βαθύ ταψί με διάμετρο 24-26 εκ. και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν ελάχιστα. Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση ομοιόμορφα.
  3. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες του με τις άκρες του κάτω φύλλου, πιέζοντάς τες για να κολλήσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
  4. Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με τον χτυπημένο κρόκο, κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του για να διαφεύγει ο υπερβολικός ατμός και φουρνίζουμε.
  5. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε ένα από τα χαμηλά ράφια, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Νάξος – Μικρή Βίγλα (Παναγία Παρθένος): Ένα πανηγύρι πίστης, παράδοσης και μνήμης (φωτογραφίες)

Μια ιερή τελετουργία στη βραχονησίδα της Παρθένου γεμάτη συγκίνηση, ιστορία και προσφορά – Στη μνήμη του Αντώνη Σαλτερή (προεστού)

Νάξος – Περιβάλλον: “Δρω και Δημιουργώ!”, παιδική δράση με φαντασία και οικολογική συνείδηση

Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου προσκαλεί μικρούς φίλους το Σάββατο 31 Μαΐου σε μια γιορτή για τη Γη, με παιχνίδια, φυτέματα και ιστορίες.

Η φωνή της κοινωνίας δεν είναι αντίπαλος. Είναι σύμμαχος

Η διαβούλευση, η δημόσια ενημέρωση και οι ανοιχτές συζητήσεις δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική συναίνεση

Νάξος: Αδιαθεσία 79χρονης επιβάτιδας σε ταχύπλοο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο

Άμεση κινητοποίηση των αρχών και του ΕΚΑΒ μετά από λιποθυμικό επεισόδιο επιβάτιδας εν πλω – Η 79χρονη αλλοδαπή βγήκε αυθημερόν από το Νοσοκομείο

Αίγυπτος: Κλείνει το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά;

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Κλείνει και δημεύεται η περιουσία της με απόφαση δικαστηρίου

Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθούν αύριο Παρασκευή οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας

Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απασχολούν τις Περιφέρειες

Νάξος – Φιλώτι: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση περίφραξης με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ

Μετά τον ηλεκτροφωτισμό LED, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενισχύει ξανά τον αθλητισμό στην ορεινή Νάξο, εγκρίνοντας νέα παρέμβαση στο γήπεδο Φιλωτίου – Έπεται και το νέο Κλειστό Γυμναστήριο

Σαντορίνη: Διακοπή ρεύματος την Παρασκευή 30 Μαΐου

Η διακοπή θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στην Οία (περιοχή Μύλοι)

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Τραγωδία στο λιμάνι της Νάξου: 70χρονος τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή εν πλω

Πολωνός επιβάτης τουριστικού σκάφους υπέστη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού – Κατέληξε στο Νοσοκομείο Νάξου παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή