Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Ενα "διαφορετικό" παστίτσιο σκεπαστό με ζύμη κουρού

Πρόταση ημέρας: Ενα “διαφορετικό” παστίτσιο σκεπαστό με ζύμη κουρού

|

Μέρες που είναι καλό είναι να εκμεταλλευτούμε πλήρως την κουζίνα μας και κυρίως ότι έχουμε στο ..πιάτο. Με την αρωγή του “Γαστρονόμου” παρουσιάζουμε ένα ζυμαρικό στο πνεύμα του καλτσόνε, της σκεπαστής πίτσας, αλλά και του περίφημου τιμπάλ, του πληθωρικότατου διάσημου ιταλικού πιάτου.

Μιλάμε για ένα εντυπωσιακό παστίτσιο με κοτόπουλο και ζύμη κουρού, με ιταλική καταγωγή, ιδανικό για τον λαμπερό μπουφέ του ρεβεγιόν. Χορταστικότατη και η συνταγή εδώ, σε πολύ πιο ελαφριά εκδοχή φυσικά, αλλά και πάλι πρέπει να σερβιριστεί μικρή ποσότητα σε κάθε μερίδα.

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη ζύμη κουρού

Για τη γέμιση

Για την μπεσαμέλ

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για το παστίτσιο με συκωτάκια και κιμά κοτόπουλου, σκεπαστό με ζύμη κουρού, ξεκινάμε με τη ζύμη.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό ή αλεύρι, ανάλογα, για να επιτύχουμε αυτή τη σύσταση. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  3. Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 30 εκ. και πάχος περίπου 2 εκ.
  4. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με ένα φύλλο λαδόκολλας ανάμεσά τους, σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο λαδόκολλας και τα βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Γέμιση

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολάκι.
  2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, μετριάζουμε τη φωτιά και μόλις λιώσει σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλινο και το καρότο για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσουν.
  3. Προσθέτουμε τον κιμά κοτόπουλου και σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
  5. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί και τη Μαυροδάφνη.
  6. Βράζουμε για 1-2 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τα νόστιμα καμένα υπολείμματα, μέχρι να σωθούν τα υγρά και το μείγμα να μελώσει.
  7. Προσθέτουμε το νερό από το μούλιασμα των μανιταριών, καθώς και 300 ml επιπλέον, και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, ξαφρίζοντας όσο γίνεται.
  8. Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα 50 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει ένα μελωμένο μείγμα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, καυτό, στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  9. Προσθέτουμε τα συκωτάκια με το ζουμάκι τους που έχει μείνει στο μπολ, το θυμάρι και το δεντρολίβανο και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Μπεσαμέλ (την ετοιμάζουμε όσο μαγειρεύεται ο κιμάς):

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
  2. Προσθέτουμε πασπαλιστά το αλεύρι και το καβουρδίζουμε ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να ξανθύνει απαλά και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας έντονα και ασταμάτητα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και σταδιακά το μείγμα να δέσει σε μια πυκνή σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τη σκεπάζουμε για να μη σχηματιστεί κρούστα.
  5. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο τους. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μείγμα κιμά.
  6. Προσθέτουμε την μπεσαμέλ, την παρμεζάνα και λίγες σταγόνες λάδι τρούφας και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, για περίπου 1 ώρα.

Συναρμολόγηση

  1. Βγάζουμε από το ψυγείο τα φύλλα ζύμης και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, για 20 λεπτά. Ταυτόχρονα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
  2. Λαδώνουμε μια ψηλή φόρμα για σουφλέ ή ένα αρκετά βαθύ ταψί με διάμετρο 24-26 εκ. και στρώνουμε εκεί το ένα φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και αφήνοντας τις άκρες να εξέχουν ελάχιστα. Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση ομοιόμορφα.
  3. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τις άκρες του με τις άκρες του κάτω φύλλου, πιέζοντάς τες για να κολλήσουν και να σφραγίσουν τη γέμιση.
  4. Αλείφουμε την επιφάνεια του φύλλου με τον χτυπημένο κρόκο, κάνουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του για να διαφεύγει ο υπερβολικός ατμός και φουρνίζουμε.
  5. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά σε ένα από τα χαμηλά ράφια, μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Naxos Vibe: Οι σεισμοί στη περιοχή της Σαντορίνης και η “απάντηση” της Νάξου

Πώς οι Σεισμοί στη Σαντορίνη Επηρέασαν τις Κρατήσεις και Πώς η Νάξος Απαντά με Μια Δυνατή Σεζόν

Νάξος – Καστράκι: Ο Εσταυρωμένος στο Καστράκι

Μεγάλη Πέμπτη και με τη δύση του ηλίου ο Εσταυρωμένος στέκεται στη παραλία του Καστρακίου

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Blue Star Ferries: Εκτακτα δρομολόγια σήμερα και αύριο για “Blue Star Paros” και “Blue Star 2” στις Κυκλάδες

Δύο έκτακτα δρομολόγια σήμερα Μεγάλη Πέμπτη και αύριο Μεγάλη Παρασκευή από πλοία της Blue Star Ferries σε νησιά των Κυκλάδων - Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια

Aegean Air – Αγιο Φως: Μεταφορά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στη Σαντορίνη

Με τακτικές αλλά και έκτακτες ειδικές πτήσεις Aegean και Olympic Air θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Καλαμάτα, Λήμνο και Σαντορίνη.

Νάξος – Β. Κατσαράς: Επίσκεψη του Τζερόμ Καλούτα, γυρίσματα της εκπομπής Φτάσαμε”

Η Νάξος στην Ελληνική τηλεόραση μέσω της εκπομπής "Φτάσαμε" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Στοίχημα – Ευρώπη: Τριάδα επιλογών με επίκεντρο Γιουνάιτεντ και Φιορεντίνα

Μία τριάδα επιλογών από τις σημερινές αναμετρήσεις σε Europa League και Conference - Ποια είναι τα προτεινόμενα παιχνίδια

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Νάξος – “Σώστε τις Παραλίες”: Τι είδαν τα μέλη του Κινήματος στην αυτοψία που έγινε στη Πλάκα (photos)

28η συνάντηση του Κινήματος "Σώστε τις Παραλίες της Νάξου" - Πότε; τι έδειξε η αυτοψία της παραλίας "Πλάκα" στο Νότιο Τμήμα της

Sky Express: Μεταφέρει για μία ακόμη χρονιά το Αγιο Φως σε περιοχές της Ελλάδας

Sky Εxpress: Μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος: Λιανός και Ανδρουλάκης σε εθιμοτυπική συνάντηση στο Δημαρχείο (video)

Εθιμοτυπική συνάντηση με μικρές ειδήσεις στο Δημαρχείο Νάξου - Τι είπαν Ανδρουλάκης και Λιανός για θέματα υποδομών (video)

Μέλανες – Πολιτιστικός Σύλλογος: Το “αντίο” στον Ιωάννη “Ντεκές” Βασιλάκη

Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων Νάξου: Έφυγε από τη ζωή ο Ιωάννης "Ντεκές" Βασιλάκης

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group