Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση ημέρας: Χορτόπιτα χωρίς ... φύλλο (!!!)

Πρόταση ημέρας: Χορτόπιτα χωρίς … φύλλο (!!!)

|

Χορτόπιτα χωρίς φύλλο; Κι όμως γίνεται…

Σερβίρουμε αυτή τη νοστιμότατη πίτα, που έχει 258 Kcal/κομμάτι χλιαρή, με γιαούρτι, απλή ντοματοσαλάτα και φέτες καπνιστού σολομού ή πέστροφας. Η πίτα τρώγεται και μόλις κρυώσει εντελώς, με κάθε κομμάτι αλειμμένο με γιαούρτι και πασπαλισμένο με μπούκοβο ή πάπρικα της αρεσκείας μας.

Όπως σχολιάζει μέσω του “Γαστρονόμου”, η Μαρία Μπίζιου, MSc Κλινική Διατροφολόγος, «Δεν είναι η τυπική χορτόπιτα. Δεν έχει φύλλο ή ζύμη, περιέχει αυγά και ασπράδια και μοιάζει περισσότερο με σουφλέ. Ο συνδυασμός χόρτων και λαχανικών με γιαούρτι, τυρί και αυγά δημιουργεί ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας, μια και τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και το α-λινολενικό οξύ, συστατικά των λαχανικών που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού, παντρεύονται ιδανικά με ζωικές πρωτεΐνες υψηλής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας! Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι παρά το ότι περιέχει γαλακτοκομικά, δεν αποτελεί καλή πηγή πρόσληψης ασβεστίου, καθώς η μεγάλη παρουσία φυτικών ινών αποτρέπει την απορρόφησή του (το ασβέστιο αποβάλλεται από το σώμα μαζί με τις ίνες που δεν πέπτονται).»

Χρόνος προετοιμασίας: 10′ προετοιμασία / 35′ ψήσιμο / Σύνολο: 45′

 

Υλικά

Κομμάτια: για 6 κομμάτια – για ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την ελαφριά χορτόπιτα βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα και τα τριμμένα κολοκυθάκια μαζί σε ένα μεγάλο σουρωτήρι (ή σε δύο, αν δεν χωράνε), αλατίζουμε και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά με τα χέρια μας.
  2. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να στραγγίξει από τα περιττά υγρά.
  3. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με λίγο αλάτι σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  6. Λαδώνουμε το ταψί, το πασπαλίζουμε με αλεύρι και το τινάζουμε ανάποδα για να απομακρύνουμε το περιττό.
  7. Το αλεύρι που θα μείνει θα σχηματίσει στο ψήσιμο μια ωραία κρούστα στη βάση της πίτας.
  8. Στύβουμε ελαφρά με τα χέρια μας το μείγμα χόρτων-κολοκυθιών και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη.
  9. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και την πάπρικα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  10. Ρίχνουμε το τυρί και το μυρωδικό που επιλέξαμε και ανακατεύουμε ξανά.
  11. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και τα ασπράδια, μέχρι να αφρατέψουν.
  12. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στη λεκάνη με τα χόρτα.
  13. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε αμέσως το μείγμα στο ταψί.
  14. Στρώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι.
  15. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 25-35 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ρόδινη κρούστα στην επιφάνεια.
  16. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε την πόρτα του μισάνοιχτη, χωρίς να ξεφουρνίσουμε το ταψί.
  17. Το αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά, ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε την πίτα σε κομμάτια.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο τρύγος στον Καλόξυλο: Μνήμες, άνθρωποι και ευχές για «Καλά Κρασιά»

Ο εκπαιδευτικός Αντώνης Τζιώτης μοιράζεται μέσα από τη σελίδα του εικόνες και συναισθήματα από τον Σεπτέμβρη της γης και των ανθρώπων

Το πρώτο κουδούνι στην Κωμιακή Νάξου χτυπά με μία .. ντουζίνα μαθητές

Ανάρτηση-κατάθεση ψυχής από τον Γιώργο Κρητικό, κάτοικο Κωμιακής, που θυμάται το σχολείο του πριν από 50 χρόνια

ΕΕΕΕΚ Νάξου: Ζητούνται άμεσες λύσεις για το στεγαστικό πρόβλημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάξου στηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες λειτουργίας

Αττική: Μέσα σε λίγες ώρες τρεις μικροσεισμοί σε Κηφισιά και Χαλάνδρι

Σεισμική διπλή δόνηση στα βόρεια προάστια της Αττικής – 2,5 Ρίχτερ στην Κηφισιά

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.