Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου - μανταρινιού

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου – μανταρινιού

|

Χοιρινό και … φρούτα εποχής. Μπορούν να συνδυαστούν; Εάν έχεις ως … αρωγό τον “Γαστρονόμο” όλα γίνονται στη κουζίνα μας. Αποτέλεσμα; Χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου – μανταρινιού. Πιο γλυκοφάγωτο χοιρινό ρολό δεν έχει.

Μπαίνει στο ταψί έχοντας στο πλάι του κρεμμύδια, δαμάσκηνα και φετούλες μανταρίνι, που ψήνονται, μελώνουν, μπλέκονται με τα ζουμιά του, και στη συνέχεια γίνονται μια πολύ νόστιμη συνοδευτική σάλτσα.

Υλικά

Μερίδες: 8

  •  1 ρολό από χοιρινή σπάλα, περίπου 2,5-3 κιλά, έτοιμο από τον κρεοπώλη
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  30 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
  •  100 γρ. μέλι
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ψήσιμο

  •  2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
  •  1 καρότο, χοντροκομμένο
  •  6 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια
  •  φέτες από 1 μανταρίνι
  •  1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζοντίως στη μέση
  •  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χοιρινό ρολό με σάλτσα δαμάσκηνου-μανταρινιού, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το ρολό.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Σοτάρουμε το ρολό για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.

Ψήσιμο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  2. Σε μέτριο ταψί τακτοποιούμε το ρολό με το λάδι και τα ζουμάκια του και γύρω του σκορπίζουμε όλα τα υλικά για το ψήσιμο μαζί με 200 ml νερό.
  3. Ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι το ρολό να ψηθεί εσωτερικά και να ροδίσει εξωτερικά.
  4. Κάθε 30 λεπτά το γυρίζουμε και το περιχύνουμε με τα ζουμιά του ταψιού. Για να σιγουρευτούμε, θερμομετράμε το ρολό: θα είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία δείξει 65°C.
  5. Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  6. Περιχύνουμε το ρολό με τα ζουμιά του ταψιού, το αλείφουμε με το μέλι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γλασαριστεί και να γυαλίσει καλά.
  7. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ρολό σε μια πιατέλα, όπου το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Σάλτσα

  1. Πιέζουμε τα κομμένα σκόρδα μέσα στο ταψί, για να βγει η κρεμώδης σάρκα τους.
  2. Αδειάζουμε όλα τα υλικά του ταψιού στον πολυκόφτη, πολτοποιούμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος.
  3. Αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό, το κόβουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα.

Πηγή: Γαστρονόμος

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κυκλάδες: Παραμένει στον Πειραιά το “Fast Ferries Andros”, ποιο θα καλύψει το κενό

Ανεκτέλεστο σήμερα το δρομολόγιο του Fast Ferries Andros - Στις 12 το Blue Star Paros από Σύρο

Νάξος: Παρουσιάστηκε η πρώτη ποιητική συλλογή της Παρασκευής Ανεβλαβή (video + Photos)

Δείτε την παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της Ναξιώτισσας συγγραφέα Παρασκευής Ανεβλαβή - Που έγινε και πότε

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας παρουσιάζει “Ψωμάκια γεμιστά με ξινοτύρι Νάξου Πιτταρά”

Μία ξεχωριστή συνταγή.. Η Μαριέττα Γαλάνη κάνει το .. θαύμα της χάρη στα προϊόντα από το Τυροκομείο Πιτταρά

Νάξος – Απείρανθος: Ερχεται η 1η βραδιά ΠεριΠοίησης για το 2025

Πότε και που θα γίνουμε μύστες της 1ης βραδιάς ΠεριΠοίησης για το 2025 στην Απείρανθο

Τρίποδες – Δημοτικό Σχολείο: Κάλεσμα συμμετοχής στον μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας»

Το Δημοτικό Σχολείο Βίβλου Νάξου καλεί μαθητές (Δημοτικού και Γυμνασίου) να συμμετάσχουν στο μαθητικό διαγωνισμό «Πυθαγόρας» - Χρονοδιάγραμμα

Λέσβος – Σεισμός: Ενταση 5,1 R, αισθητός έως Κομοτηνή, κλειστά τα σχολεία σήμερα

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Έπεσαν βράχοι, κλειστά σήμερα τα σχολεία -Τι λένε οι σεισμολόγοι

Νάξος: Πωλείται επικερδής γνωστή επιχείρηση

Πωλητήριο σε γνωστή επικερδής επιχείρηση - δείτε ποια είναι και τι ζητούν οι ιδιοκτήτες

Μαρινέλλα: Πήρε εξιτήριο, γύρισε σπίτι της

Πήρε εξιτήριο η Μαρινέλλα και μεταφέρθηκε στο σπίτι της

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Παραδόθηκε στον Στυλιανίδη το σχέδιο αναβάθμισης των άγονων γραμμών

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Πρώτη διευρυμένη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υποθηκοφυλακεία: Μπήκε λουκέτο σε 392 γραφεία σε όλη την Ελλάδα

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Οριστικό τέλος για 392 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα - Πέρασαν στο ψηφιακό Κτηματολόγιο

Αποκλειστικό: Ο ΣΚΑΙ μετέτρεψε το λιμάνι της Νάξου σε αεροδρόμιο (video)

Απίστευτο... Ο ΣΚΑΙ μετέδωσε ρεπορτάζ από νερά που μπάζει το αεροδρόμιο της Νάξου με φωτογραφίες από το λιμάνι και μάλιστα άσκησε και κριτική (video)

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Ερχονται αλλαγές και δη τον προσεχή Μάιο

Έρχονται αλλαγές στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Κατατίθεται νομοσχέδιο τον Μάιο

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωινή διακοπή ρεύματος (17/01) στη πόλη

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τέσσερις ώρες περίπου αύριο η πόλη της Νάξου... Δείτε σε ποιες γειτονιές

Ελληνικά Λιμάνια: Επενδύσεις σε Αμοργό, Σίκινο, Φολέγανδρο, απουσιάζει η Νάξος

Το σχέδιο για τις επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια - Τι προβλέπεται για τις Κυκλάδες

Ανδρος: Στα .. σκαριά ένα ακόμη 5αστερο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Άνδρο - Σε ποια περιοχή

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο Πατέρας Γεώργιος Φυρογένης

Εφυγε από τη ζωή ο παπά Γιώργης Φυρογένης - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SeaJets: Τα δρομολόγια που προτείνει για το φετινό καλοκαίρι

Αυτά είναι τα δρομολόγια που έχει θέσει ως προτεραιότητα η SeaJets για το φετινό καλοκαίρι

Σίφνος: Σε ποια περιοχή εγκρίθηκε κατασκευή 4αστερου ξενοδοχείου

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Σίφνο

Eurovision 2025: Στην 12αδα του τελικού το “High Road” του Ναξιώτη John Βλασερού και της Georgina Kalais (video)

Στον τελικό της 30ης Ιανουαρίου για την πρόκριση στην φετινή Eurovision ο Ναξιώτης John Vlasseros με την Georgina Kalais και το τραγούδι "High Road" (video)

Νάξος – Αρχαίος μόλος: Ανάγκη για σωστή ενημέρωση μέσω πινακίδας

Ο μοναχικός αρχαϊκός μόλος στο λιμάνι της Νάξου - Η πρόταση από τον Γιώργο Καρνέζη