Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο με χόρτα και μυρωδικά

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο με χόρτα και μυρωδικά

|

Τα χόρτα αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο που κρατάει η παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα. Ανάλογα την εποχή συναντάμε κι ένα διαφορετικό χόρτο σε ρόλο πρωταγωνιστή. Τώρα; Μιλάμε για τα πράσα. Και σε συνδυασμό με το χοιρινό, το αγαπημένο κρέας για τους νησιώτες, έχουμε πιάτα που μαγεύουν τον ουρανίσκο.

Ας δούμε την πρόταση της ημέρας μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” με τίτλο “Χοιρινό πρασοσέλινο με χόρτα και μυρωδικά”..  Μια συνταγή πλούσια και γεμάτη με γεύσεις και αρώματα της ελληνικής κουζίνας. Τρυφερό κρέας, φρέσκα χόρτα και μυρωδικά που δένουν αρμονικά με το αυγολέμονο σε ένα φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 50′ μαγείρεμα / Σύνολο: 2 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό πρασοσέλινο με χόρτα και μυρωδικα, ξεκινάμε σκουπίζοντας καλά και αλατοπιπερώνοντας γενναιόδωρα τα κομμάτια του χοιρινού. Τα αλευρώνουμε, τινάζοντας στη συνέχεια για να απομακρύνουμε την περίσσεια.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας σε δύο δόσεις, για 4-5 λεπτά κάθε δόση, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αφήνουμε όλα τα κομμάτια σε μια πιατέλα.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το σέλινο και τη σελινόριζα, σοτάρουμε για άλλα 8 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο και τα χόρτα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πέσει ο όγκος τους, προσθέτουμε ξανά το κρέας και ανακατεύουμε.
  4. Σβήνουμε με 1.200-1.500 ml καυτό νερό, ώστε να καλύψει τελείως τα υλικά, και το αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  6. Ρίχνουμε τον δυόσμο και τον άνηθο, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και ελέγχουμε για να δούμε αν υπάρχει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα ώστε να φτάσει για το αυγολέμονο. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, καυτό, και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι, αλλά δεν απομακρύνουμε την κατσαρόλα.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός ή το ραβδομπλέντερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
  3. Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε 2-3 δόσεις από το καυτό ζουμί της κατσαρόλας και το ρίχνουμε αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ασταμάτητα.
  4. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε για να απλωθεί ομοιόμορφα. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί (πάνω στο μάτι της κουζίνας) για 3-4 λεπτά και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ένωση Γονέων Πάρου κρούει τον κώδωνα: Σοβαρά προβλήματα σε Γυμνάσιο Παροικίας και Δημοτικό Αγκαιριάς

Με επιστολή προς τον Δήμο, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις σε καθαριότητα, φθορές και εξοπλισμό, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.