Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΠρόταση Ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο με χόρτα και μυρωδικά

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινό πρασοσέλινο με χόρτα και μυρωδικά

|

Τα χόρτα αποτελούν το μεγαλύτερο όπλο που κρατάει η παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα. Ανάλογα την εποχή συναντάμε κι ένα διαφορετικό χόρτο σε ρόλο πρωταγωνιστή. Τώρα; Μιλάμε για τα πράσα. Και σε συνδυασμό με το χοιρινό, το αγαπημένο κρέας για τους νησιώτες, έχουμε πιάτα που μαγεύουν τον ουρανίσκο.

Ας δούμε την πρόταση της ημέρας μέσα από τη σελίδα του “Γαστρονόμου” με τίτλο “Χοιρινό πρασοσέλινο με χόρτα και μυρωδικά”..  Μια συνταγή πλούσια και γεμάτη με γεύσεις και αρώματα της ελληνικής κουζίνας. Τρυφερό κρέας, φρέσκα χόρτα και μυρωδικά που δένουν αρμονικά με το αυγολέμονο σε ένα φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.

Χρόνος: 30′ προετοιμασία / 1 ώρα και 50′ μαγείρεμα / Σύνολο: 2 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό πρασοσέλινο με χόρτα και μυρωδικα, ξεκινάμε σκουπίζοντας καλά και αλατοπιπερώνοντας γενναιόδωρα τα κομμάτια του χοιρινού. Τα αλευρώνουμε, τινάζοντας στη συνέχεια για να απομακρύνουμε την περίσσεια.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας σε δύο δόσεις, για 4-5 λεπτά κάθε δόση, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αφήνουμε όλα τα κομμάτια σε μια πιατέλα.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 8 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το σέλινο και τη σελινόριζα, σοτάρουμε για άλλα 8 λεπτά και ρίχνουμε το σκόρδο και τα χόρτα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πέσει ο όγκος τους, προσθέτουμε ξανά το κρέας και ανακατεύουμε.
  4. Σβήνουμε με 1.200-1.500 ml καυτό νερό, ώστε να καλύψει τελείως τα υλικά, και το αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας.
  5. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  6. Ρίχνουμε τον δυόσμο και τον άνηθο, μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά και ελέγχουμε για να δούμε αν υπάρχει αρκετό ζουμί στην κατσαρόλα ώστε να φτάσει για το αυγολέμονο. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό, καυτό, και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι, αλλά δεν απομακρύνουμε την κατσαρόλα.

Αυγολέμονο

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ χειρός ή το ραβδομπλέντερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε για λίγο ακόμα.
  3. Με κουτάλα της σούπας παίρνουμε 2-3 δόσεις από το καυτό ζουμί της κατσαρόλας και το ρίχνουμε αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ασταμάτητα.
  4. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε για να απλωθεί ομοιόμορφα. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί (πάνω στο μάτι της κουζίνας) για 3-4 λεπτά και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τουρκία: Ο Ερντογάν επιθυμεί και ουσιαστικά να γίνει .. Σουλτάνος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω πρότασης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ζητάει αλλαγή του συντάγματος

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς _ τι ισχύει και χρονοδιάγραμμα

Κατ. Μονογυιού: Αναφορά στη Βουλή με επίκεντρο ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυκλάδων και Μεταφορικό Ισοδύναμο

Τα αιτήματα που υπάρχουν στην παρέμβαση της κας Μονογυιού για τα ακτοπλοϊκά ζητήματα των Κυκλάδων

WTM – Λονδίνο: Εντυπωσίασε με το “καλημέρα” ο Δήμος Σύρου (photos)

Εντυπωσιακή παρουσία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WTM

Νάξος – ΣΑΕΚ: Αποχωρεί ο διευθυντής Γιώργος Λεγάκης

Ποια είναι η επόμενη ημέρα της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) Νάξου;

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σημαντικές προθεσμίες για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 08.00 π.μ. έως 19.00 μ.μ. με ηλεκτρονική ψηφοφορία

Μ. Καφούρος: «Ανησυχία για επικείμενη κατάργηση των Δ.Ε.Υ.Α. Κυκλάδων»

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Υπουργείο Πολιτισμού: Ημερίδα (08/11) “Η Τυροκομία και το Τυρί” (πρόγραμμα)

Ημερίδα “Η Τυροκομία και το Τυρί” (08/11) από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - δείτε το πρόγραμμα

Royal Caribbean: Σαντορίνη και Μύκονος στο πρόγραμμα για το 2026

Royal Caribbean: Αθήνα και Ελληνικά νησιά στα προγράμματα κρουαζιέρας του 2026

Τι κάνει ο Άκης Πετρετζίκης στη Νάξο;

Το "Akis’ Food Tour" ξεκινά το πιο γευστικό ταξίδι του από τη Νάξο

Κρήτη: Δύο πλοία που έγραψαν ιστορία, το Kriti I και το Kriti II ετοιμάζονται για διάλυση (video)

Γράφεται αυτές τις ημέρες ο επίλογος για δύο πλοία που έγραψαν ιστορία στο Αιγαίο (video)

Μ. Χατζόπουλος (Naxos Vibe): «Θέλουμε ο ιδιοκτήτης να αισθάνεται ότι το ακίνητό του είναι στα καλύτερα χέρια»

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Χατζόπουλο, ιδιοκτήτη του Naxos Vibe, που ασχολείται με τη διαχείριση πολυτελών ακινήτων και βιλών στη Νάξο

Blue Star Chios: “Ανοιχτά” τα χειμερινά δρομολόγια για Ανάφη, γνωστά και τα καλοκαιρινά δρομολόγια του …Delos

Διαθέσιμα τα χειμερινά δρομολόγια του Blue Star Chios και του Blue Star Delos για το καλοκαίρι με προορισμό την Ανάφη

Πανναξιακός ΑΟ: Νίκη 3-0 στο Φιλώτι, βράβευση Μανωλά από τον ΑΜΣ Φιλωτίου

Τη νίκη ο Πανναξιακός του Μανωλά, το χειροκρότημα το Φιλώτι

Νάξος – Καιρικές Συνθήκες: Δεύτερη σερί χρονιά χωρίς ίχνος βροχόπτωσης ο Οκτώβριος

Το ...χειρότερο ξεκίνημα υδρολογικού έτους από το 2018 για τη Νάξο - Αλλάζει ο Νοέμβριος; Η εικόνα των στοιχείων μέσα από τους .. αριθμούς

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Με βολή σε “νεκρό” χρόνο του Στογιάνοβιτς, νίκη (61-60) επί του Παλαιού Φαλήρου

Επιστροφή στις νίκες για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia - Επικράτησε 61-60 του Παλαιού Φαλήρου (2-3 ρεκόρ) και αντιμετωπίζει την επόμενη αγωνιστική τον Πανελευσινιακό

SeaJets: Ανεκτέλεστα (31/10) τα δρομολόγια των “SuperJet 2” και “Express Jet”

Λόγω καιρικών συνθηκών ανεκτέλεστα (31/10) τα δρομολόγια των "SuperJet 2" και "Express Jet"

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στην Ιο

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή ενώ στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι

Αμοργός – 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς: Συμπεράσματα και εδραίωση συνεργασιών (Photos)

Ολοκληρώθηκε το 3ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» στην Αμοργό - Συμπεράσματα (photos)